De 7 beste tips voor beginnende beleggers in 2023

7 tips voor beginnende beleggers
Leestijd: 3 minuten

Het afgelopen jaar zijn er enorm veel mensen gestart met beleggen. Bij verschillende beleggingsplatformen was er zelf tijdelijk een klantenstop. Maar hoe pak je beleggen eigenlijk aan en waar moet je op letten? In dit artikel geven we 7 tips voor beginnende beleggers in 2023. Hiermee voorkom je veelgemaakt (beginners) fouten.

Inhoud

Tips voor beginnende beleggers in 2023: 1. Beleg met geld dat je kan missen

Met beleggen neem je altijd een risico, wat betekent dat je geld minder waard kan worden. Beginnen met beleggen kan je dus het beste doen met geld dat je voor een langere tijd kan missen (10 jaar en langer).

Zorg er daarnaast voor dat je altijd een financiële buffer hebt op je spaarrekening. Finance Owl adviseert om een buffer aan te houden waarmee je de kosten van levensonderhoud voor 3 tot 6 maanden kunt betalen. Beleg nooit met geld als je verwacht het op korte termijn nodig te hebben.

Tips voor beginnende beleggers in 2023: 2. Start met beleggen (hoe klein ook)

Misschien heb je er weleens van gehoord: het rendement-op-rendement effect. Simpel gezegd houdt het in: hoe langer je belegt, hoe meer rendement voor je gaat werken. Je krijgt namelijk niet alleen rendement over het geld dat je inlegt, maar het rendement op je inleg kan jaar erna ook rendement opleveren. Albert Einstein noemde dit effect het 8e wereldwonder. Hoe langer je belegd blijft, des te langer je kunt profiteren van dit effect. Daarom is de tijd in de markt ook zo belangrijk bij beleggen.

Ze zeggen ook wel “time in the market beats timing the market”. Dat komt onder andere door het rendement-op-rendement effect en omdat het onmogelijk is om elke keer op het laagste punt aandelen aan te kopen. Dat brengt ons bij de tip 3. beleg periodiek.

Tips voor beginnende beleggers in 2023: 3. Beleg periodiek

Proberen het beste moment van in- en uitstappen te timen wordt ook wel market timing genoemd. Om dit met succes te kunnen doen moet je kunnen voorspellen wat er op de beurs gaat gebeuren. Maar beurskoersen zijn niet te voorspellen, dat kan niemand. Je kunt simpelweg niet op het laagste moment kopen en op het hoogste punt verkopen.

Spreid daarom je aankopen over meerdere momenten in de tijd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om periodiek te beleggen, waarbij je maandelijks een vast bedrag inlegt.

Tips voor beginnende beleggers in 2023: 4. Breng spreiding aan

Je moet op een aantal dingen letten als je gaat beleggen en spreiding aanbrengen in je beleggingsportefeuille essentieel. Dit doe je om risico te minimaliseren. Beleggen zonder risico bestaat niet. Wel is het mogelijk het risico zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door lange termijn te beleggen en door te spreiden.

Je kan je portefeuille op verschillende manieren spreiden. Bijvoorbeeld door elke maand geld in te leggen (spreiden in tijd), te beleggen in verschillende producten (indextrackers, vastgoed, aandelen, bitcoin), sectoren (aandelen van bijvoorbeeld Shell of KPN) en landen (indextrackers die de Europese markt of Chinese markt volgt). Het beste is om al deze onderdelen van spreiding toe te passen. Ter illustratie, een slecht gespreide portefeuille bestaat voor 100% uit één aandeel.

Tips voor beginnende beleggers in 2023: 5. Beleg in indextrackers of indexfondsen

Finance Owl raad aan om je beleggingsportefeuille op te bouwen door passief te beleggen in indextrackers (ETFs) of indexfondsen. Het verschil tussen ETFs en indexfondsen kan je in dit artikel lezen. Bij indexbeleggen probeer je niet de beste individuele aandelen te selecteren (actief beleggen) maar beleg je in een “mandje” aandelen. Op deze manier beleg je vaak automatisch in een goed gespreide portefeuille tegen lage kosten. Vandaar dat indexbeleggen zo populair is.

Tips voor beginnende beleggers in 2023: 6. Raak niet in paniek

Koersstijgingen en koersdalingen horen bij beleggen. Van het een op het andere moment kan je beleggingsportefeuille zo een paar procent stijgen of dalen. Raak dus niet in paniek als het even wat minder goed gaat, houdt de lange termijn voor ogen. Kortom, bewaar de rust en blijf geduldig. Beleggen draait niet om snelle winsten, maar om een lange termijn rendement.

Tips voor beginnende beleggers in 2023: 7. Let op de kosten

Elke transactie op een beleggingsplatform kost geld. De euro’s die je kwijt bent aan fees kan je niet beleggen. Daarnaast mis je ook nog het rendement-op-rendement effect op de euro’s die je niet kon beleggen. Kortom, besparen op kosten is belangrijk. Gelukkig kan je de kosten van brokers goed vergelijken. Daarnaast kan je als je een broker kiest vaak ook nog kiezen voor verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij DEGIRO maandelijks ETFs uit de kernselectie zonder kosten kopen of verkopen. In dit artikel kan je meer lezen over DEGIRO Kernselectie.

Heb jij nog tips voor beginnende beleggers die waardevol zijn? Please share in de comments!

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *