Aandelen kopen tips! De 5 beste adviezen

aandelen kopen tips
Leestijd: 4 minuten

Hoe bereik je op de lange termijn een goed resultaat met het kopen van aandelen? Het klinkt eenvoudiger dan dat het is. Veel beleggers gaan bij beleggen in aandelen de mist in. Daarom in dit artikel 5 aandelen kopen tips om je direct op weg te helpen.

Inhoud

Aandelen kopen tips – 5 adviezen

In het kort komt het op volgende neer:

  1. Beleg in aandelen die aansluiten bij je doel
  2. Beleg met geld dat je kunt missen
  3. Beleg in bedrijven en producten die je begrijpt
  4. Laat je niet leiden door emoties
  5. Spreid je kansen

In de rest van het artikel worden alle tips uitvoerig toegelicht.

Tip 1: Beleg in aandelen die aansluiten bij je doel

Voordat je begint met het beleggen in aandelen is het belangrijk om na te gaan of het bij je doel past. Stel jezelf dus de vraag wat je met beleggen in aandelen wilt bereiken. Er zijn namelijk veel makkelijkere en laagdrempeligere alternatieven om vermogen op te bouwen.

Beleggen in aandelen is slechts één manier en vergt tijd en kennis. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om te beleggen in ETFs of beleggingsfondsen. Voor beginnend beleggers is dat vaak een veel interessantere passieve manier om vermogen op te bouwen.

Daarnaast zou je ook kunnen overwegen om te spreiden over verschillende strategieën of dienstverleningen. Bijvoorbeeld door een deel zelf aandelen te kopen, een deel uitbesteden via een vermogensbeheerder en een ander deel zelf te doen maar dan te beleggen in ETFs of beleggingsfondsen.

Kortom, het is belangrijk om voordat je start met beleggen in aandelen na te gaan welke doel je ermee wilt bereiken. Als je zelf wilt gaan starten met beleggen in aandelen lees dan de volgende tips aandachtig.

Tip 2: Beleg met geld dat je kunt missen

Deze tip is niet alleen voor beleggen in aandelen maar een algemene tip: beleg met geld dat je kunt missen! Met beleggen neem je een risico. Je geld minder waard kan worden. Als je gaat beleggen, beleg dan met geld dat je voor een langere tijd kan missen (10 jaar en langer).

Zorg er daarnaast voor dat je altijd een buffer hebt op je spaarrekening. Finance Owl adviseert om een buffer aan te houden waarmee je de kosten van levensonderhoud voor 3 tot 6 maanden kunt betalen. Beleg nooit met geld als je verwacht het op korte termijn nodig te hebben.

Tip 3: Beleg in bedrijven en producten die je begrijpt

Beleg in bedrijven die je begrijpt. Deze wijze les komt van meester belegger Warren Buffet. Het overgrote deel van de bedrijven op de aandelenmarkt ken je niet. Als je toch wilt investeren in bedrijven die je nog niet goed begrijpt zal je eerst goed onderzoek moeten doen. Op deze manier voorkom je missers.

Hetzelfde geldt voor beleggingsproducten: beleg in beleggingsproducten die je begrijpt. Bij een beleggingsplatform kan je naast aandelen vaak ook allerlei andere beleggingsproducten kopen. Een aantal voorbeelden zijn opties, futures of turbo’s. Deze producten kunnen potentieel je rendement verhogen alleen brengen deze producten ook extra risico’s met zich mee.

Kortom, beleg alleen in bedrijven en producten die je begrijpt.

Tip 4: Laat je niet leiden door emoties

Koersstijgingen en koersdalingen horen bij beleggen. Van het een op het andere moment kan je beleggingsportefeuille flink stijgen of dalen. Raak dus niet in paniek als het even wat minder goed gaat. Houdt de lange termijn voor ogen en bewaar de rust en blijf geduldig. Beleggen draait niet om snelle winsten, maar om een lange termijn rendement.

Wees je bewust dat de beurs sterke pieken en dalen heeft mede door de emotionele reactie van beleggers. Van een daling kun je daardoor gebruik maken. Warren Buffet zegt hierover het volgende: Be Greedy when others are Fearful.

Kortom, wees je op je hoede als beleggers gretig zijn. Dat kan een teken zijn dat de markt overgewaardeerd is. Daarentegen kan het verstandig zijn om te investeren als beleggers bang zijn. Dit kan een teken zijn dat de markt ondergewaardeerde is. Onderstaande afbeelding vat de emotionele achtbaan van beleggers goed samen.

tip 4: laat je niet leiden door emoties

Tip 5: Spreid je kansen

Wat heel belangrijk is bij het belegen in aandelen: spreid je kansen! Stop niet al je geld in één aandeel maar breng spreiding aan. Dit doe je om het risico te minimaliseren.

Ik hoor het vaak, beleggers willen niet teveel risico lopen maar beleggen ondertussen enkel in één of twee bedrijven. Ook al lijken sommige bedrijven erg stabiel er kan altijd een situatie voorkomen waardoor ze in de problemen komen (Corona, oorlog in Oekraïne, dot.com bubbel, etc.). Daarom is spreiding dus belangrijk.

Spreiding kan je aanbrengen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te spreiden in tijd (elke maand geld inleggen), te beleggen in verschillende sectoren (energie: Shell / financiële dienstverlening: ABN AMRO / etc.), landen (Europese markt / Chinese markt / etc.) en producten (indextrackers / vastgoed / aandelen / cryptocurrency / etc.). Het beste is om al deze onderdelen van spreiding toe te passen.

Open een rekening bij een beleggingsplatform

Als je er klaar voor bent om aandelen, of een ander beleggingsproduct, te kopen moet je nog een geschikt beleggingsplatform vinden. De beste beleggingsplatformen kan je hier vergelijken.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *