Wat is het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF?

Accumulerende etf en een distribuerende etf
Leestijd: 3 minuten

Als je onderzoek aan het doen bent naar het kopen van ETFs kom je vaak de termen accumulerend en distribuerend tegen. Dit zijn termen die wat vertellen over de uitkering van het dividend. In dezel blogpost geeft Finance Owl antwoord op de vraag: Wat is het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF? Daarnaast zal ik toelichten waarom ik een voorkeur heb voor accumulerende ETFs.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

Wat is een accumulerende ETF?

Bij een accumulerende ETF wordt het dividend automatisch door de uitgever van de ETF herbelegd in de ETF. Je ontvangt dus geen dividend op je beleggingsrekening omdat het dividend wordt herbelegd in de ETF.

Wat is en distribuerende ETF?

Bij een distribuerende ETF wordt het dividend van de ETF uitgekeerd en dus niet automatisch herbelegd. Deze uitkering gebeurt meestal één keer per kwartaal door middel van een overschrijving naar je beleggingsrekening. Van het dividend wat je ontvangt op je beleggingsrekening zou je bijvoorbeeld weer ETFs kunnen kopen.

Verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF

Het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF zit hem er dus in dat een accumulerende ETF géén dividenduitkeert, het dividend wordt automatisch herbelegt, en een distribuerende ETF wel divididend uitkeert, het dividend ontvang je op je beleggingsrekening.

De koerst van een accumulerende ETF zal harder stijgen ten opzichte van een distribuerende ETF omdat het dividend aan de koers van een accumulerende ETF wordt toegevoegd. Dat gebeurt niet bij een distribuerende ETF, het dividend wordt immers uitbetaald op je beleggingsrekening.

Accumulerende ETF en distribuerende ETF: conclusie

Mijn persoonlijke voorkeur is om te beleggen in accumulerende ETFs. Ik vind het namelijk prettig dat het dividend bij een accumulerende ETF automatisch wordt herbelegd. Hierdoor heb je er minder omkijken naar.

Een ander voordeel van accumulerende ETFs is dat er nooit sprake kan zijn van dividendlekkage omdat er geen dividend wordt uitgekeerd. Het dividende wordt immers herbelegd in de ETF. Wil je meer lezen over dividendlekkage? Lees dan zeker dit artikel: Wat is dividendlekkage? En hoe kan je het voorkomen?

Waarom koopt men dan toch distribuerende ETFs? Dat komt omdat een distribuerende ETF het dividend uitkeert, dat ontvang je op je beleggingsrekening. Van het ontvangen dividend kan je bijvoorbeeld weer ETFs kopen. Sommige beleggers gebruiken de uitkering van het dividend als passieve inkomstenbron. Ik ben daar zelf nog geen voorstander van omdat ik nog niet genoeg vermogen heb, in de vorm van beleggingen, om van het dividend te kunnen leven. Vandaar dat ik voorlopig nog kies voor accumulerende ETFs.

Waar kan je ETFs kopen?

Bij DEGIRO kan je zonder kosten beleggen in een selectie van ETFs. Dit wordt DEGIRO Kernselectie genoemd. In dit artikel kan je veel meer lezen over de voorwaarde van DEGIRO Kernselectie: DEGIRO Kernselectie 2021 – zonder kosten beleggen!

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

  • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
  • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
  • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
  • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
  • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
  • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
  • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
  • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *