Actief beleggen of passief beleggen, het verschil!

actief beleggen of passief beleggen
Leestijd: 2 minuten

Er zijn een heleboel manieren van beleggen maar die zijn eigenlijk terug te brengen tot 2 vormen, actief beleggen of passief beleggen. In dit artikel wordt het verschil uitgelegd en besproken waarom mensen die financieel onafhankelijk (FIRE) willen worden vaak kiezen voor passief beleggen.

Wat is actief beleggen?

Actief beleggen kan op duizenden manieren maar die zijn allemaal terug te brengen naar twee basisstrategieën.

  1. Proberen de beste aandelen te selecteren (ook wel stock picking genoemd)
  2. Proberen het beste moment van in- en uitstappen te timen (ook wel market timing genoemd). Om dit met succes te kunnen doen moet je kunnen voorspellen wat er op de beurs gaat gebeuren. Maar beurskoersen zijn niet te voorspellen. Actief beleggen kost daarom veel (inlees) tijd en is een waan van de dag spel. Daarom leveren actieve beleggingsstrategieën in de praktijk zelden goede resultaten op.

Wat is passief beleggen?

Bij passief beleggen (of indexbeleggen) probeer je niet de beste aandelen te selecteren maar beleg je in een “mandje” aandelen. Dat doe je door te beleggen in een gespreid indexfonds of ETF. Indexbeleggen is eenvoudig, transparant en goedkoop. Vijftig jaar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze manier van beleggen op de lange termijn de beste beleggingsresultaten oplevert. Een rapport van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderschrijft dit ook.

actief beleggen of passief beleggen

Indexbeleggen is erg erg populair en dat heeft goede redenen

  • Vijftig jaar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en ervaring hebben aangetoond dat indexbeleggen de beste beleggingsresultaten oplevert in vergelijking met de meeste actief beheerde beleggingsfondsen, vermogensbeheerders en particulieren die zelf beleggen. Dit geldt voor aandelen en obligaties. In zowel ontwikkelde als opkomende landen. Bij stijgende en dalende beurzen. Op korte en lange termijn. Indexbeleggen betekent meer rendement.

  • Indexbeleggen zorgt voor een goed gespreide portefeuille. Als particulier is het erg moeilijk om je beleggingsportefeuille goed te spreiden als je individuele aandelen koopt. Voor het spreiden van je beleggingen heb je dan veel kapitaal nodig en moet je veel onderzoek doen naar alle verschillende bedrijven en sectoren. Door middel van indexbeleggen, beleg je in duizenden bedrijven, en beperkt je het risico van (mogelijk forse) verliezen als het in bepaalde bedrijven of sectoren misgaat. Indexbeleggen betekent dus goede spreiding en daardoor ook minder risico.

  • Indexbeleggen zorgt (bijna altijd) voor lagere kosten. De beheerskosten van indexbeleggen zijn vaak veel lager dan die van vermogensbeheerders. Omdat bij indexbeleggen het niet nodig is om dure analisten en beleggingsexpert in dienst te hebben. Deze fondsen zijn ervoor gemaakt om een index zo goed mogelijk te volgen. Er hoeven geen moeilijke besluiten te worden genomen of een aandeel wel of niet gekocht moet worden, omdat alle aandelen worden gekocht van de te volgen index.

Vanwege bovenstaande redenen beleggen veel mensen die financieel onafhankelijk (FIRE) willen worden vaak passief, in indexfondsen of ETFs. Lees het verschil tussen indexfondsen en ETFs hier.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *