Belastingaangifte 2021 tips en trucs!

Belastingaangifte 2021 tips en trucs
Leestijd: 4 minuten

Veel mensen zien op tegen de jaarlijkse belastingaangifte. Het heeft echter ook een positieve kant. Als je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden kan het zelfs zijn dat je geld terug krijgt! Om je op weg te helpen zet Finance Owl in dit artikel 6 slimmigheden op een rij: belastingaangifte 2021 tips en trucs!

Onderstaand 6 tips om je belastingaangifte over 2020 goed te doen!

  1. Check de vooraf ingevulde gegevens
  2. Check de Belastingaangifte over 2019
  3. Vul belastingboxen goed in
  4. Gebruik aftrekposten
  5. Winst / inkomen middelen
  6. Kom je er niet uit? Vraag om hulp!

Belastingaangifte 2021 tips en trucs: 1. Check de vooraf ingevulde gegevens

De Belastingdienst vult al een groot deel van de belastingaangifte vooraf in. Dat is fijn maar dat betekent niet dat het ook allemaal klopt. Check daarom goed of de gegevens die vooraf zijn ingevuld kloppen. Dat betekent alleen niet dat het automatisch ook allemaal klopt. Wees daarom secuur en controleer alle gegevens goed.

Belastingaangifte 2021 tips en trucs: 2. Check de Belastingaangifte over 2019

Als er niet veel aan je persoonlijke situatie is veranderd, dan is het handig om de belastingaangifte over 2019 erbij te pakken. Dat kan je dan mooi als voorbeeld gebruiken.

Belastingaangifte 2021 tips en trucs: 3. Vul belastingboxen goed in

Er zijn 3 verschillende belastingsboxen:

  • box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
  • box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Het totaal aan te betalen inkomstenbelasting is een optelling van de 3 boxen. Onderstaand worden de 3 boxen toegelicht.

Box 1: Belastbaar inkomen uit werk en woning

In deze box wordt al het inkomen uit werk bij elkaar opgeteld. Als je eigenaar bent van een koopwoning moet je dat ook bij je inkomen optellen. Dit wordt het eigenwoningforfait genoemd. Het bedrag dat je moet invullen is de WOZ-waarde vermenigvuldig met het forfaitpercentage. Het forfaitpercentage hangt af van de WOZ-waarde van de woning. Op deze pagina van de Belastingdienst kan je meer lezen over het eigenwoningforfait.

Inkomsten die in box 1 vallen, zijn onder meer:

  • winst uit onderneming
  • loon, uitkering of pensioen
  • fooien en andere inkomsten
  • buitenlandse inkomsten
  • inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter
  • periodieke uitkeringen (zoals uitkeringen van een lijfrente of alimentatiebetalingen)
  • negatieve persoonsgebonden aftrek
  • terugontvangen premies voor lijfrenten en dergelijke
  • eigenwoningforfait
  • kapitaalverzekeringen eigen woning

Als je al je inkomsten bij elkaar hebt opgeteld, mag je de aftrekposten in mindering brengen. Als je een eigen huis bezit is een aftrekpost bijvoorbeeld de hypotheekrente.

Onderstaande de aftrekposten die je van de inkomsten mag afhalen:

  • Betaalde rente over eigen woningschuld, hypotheekrente (geen consumptieve rente)
  • Ondernemersaftrek
  • Werknemersaftrek
  • Uitgaven voor inkomensvoorzieningen
  • Betaalde alimentatie
  • Overige persoonsgebonden aftrek

Box 2: Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang

Box 2 bevat inkomen uit aanmerkelijk belang. Je hebt een aanmerkelijk belang als je direct of indirect (met of zonder partner) minimaal 5 procent van de aandelen bezit van een vennootschap. Het inkomen van aanmerkelijk belang kan bijvoorbeeld bestaan uit winsten en dividenden uit de verkoop van aandelen. Eventuele kosten mag je van dit bedraf afhalen.

Box 3: Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

In box 3 wordt je spaargeld, eventuele beleggingen en een tweede woning belast (dit geldt dus niet voor het huis waar je bent ingeschreven bij de gemeente, die valt binnen box 1). Er wordt met een vast percentage gerekend op het inkomen uit spaargeld en beleggingen wat je bezit op 1 januari. Als je die inkomsten bij elkaar hebt opgteld mag je de schulden van eventuele leningen daar nog vanaf halen.

Voor iedereen geldt in box 3 een heffingsvrij vermogen. Als je vermogen niet hoger is dan het heffingsvrije vermogen dan hoef je in box 3 geen belasting te betalen. Als je wel meer vermogen bezit dan het heffingsvrije vermogen, dan telt alleen het vermogen erboven mee voor de belasting in box 3.

Welk percentage betaal ik per box?

Het percentage wat je aan belasting moet betalen verschilt per box en hangt bij box 1 ook af van de hoogte van je inkomen. In plaats van 4 belastingschijven zijn er in 2020 voor box 1, nog maar 2 belastingtarieven. Een basistarief van 37,35% en een toptarief van 49,5%. Het toptarief geldt bij een inkomen van meer dan € 68.507.

Bij box 2 en 3 is het percentage wat je moet betalen aan belasting voor iedereen gelijk. In dit artikel van de Belastingdienst kan je meer lezen over de verschillende belastingtarieven per box.

Belastingaangifte 2021 tips en trucs: 4. Gebruik aftrekposten

Gebruik aftrekposten waar mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan studie-, reis- of zorgkosten maar ook aan giften. Hier moet je zelf scherp op zijn want de belastingdienst zal deze meestal niet vooraf voor je invullen. Zorg dus goed dat je op de hoogte bent van de regels.

Daarnaast mag je bij het invullen van de bedragen de aftrekposten naar boven en je loon naar beneden afronden. Daardoor haal je er nog wat extra voordeel uit.

Belastingaangifte 2021 tips en trucs: 5. Winst / inkomen middelen

Het is mogelijk om de winst van je onderneming of inkomen te middelen. De schommeling van winst of inkomen moet wel plaats hebben gevonden in de afgelopen 7 jaar. Het hangt per geval af of het voordelig is om te doen. Op de website van berkenhet.nl kan je dat doen.

Op deze website van de Belastingdienst kan je lezen hoe je een verzoek tot middeling kan aanvragen.

Belastingaangifte 2021 tips en trucs: 6. Kom je er niet uit? Vraag om hulp!

Als je er niet uitkomt of in een bijzondere situatie zit, vraag dan om hulp. Dat kan gratis bij de Belastingdienst maar ook vaak via vakbonden of bij belastingwinkels.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *