Of beleggen slim is om te doen hangt erg af van je persoonlijke situatie en doel. Om je te helpen zetten we in dit artikel, beleggen de voordelen en nadelen op een rij. Zodat jij de beste keuzes kan maken!
Inhoud
Wat is beleggen?
Beleggen is je geld investeren met de verwachting dat die investering in de toekomst in waarde gaat toenemen. Finance Owl raad je af om te beleggen met geld dat je binnen 5 – 10 jaar echt nodig hebt. Bij beleggen accepteer je dat je geld tussentijds meer of minder waard wordt. Die beweging kun je verminderen door je geld goed te spreiden over veel verschillende beleggingsmogelijkheden.
Beleggen de voordelen en nadelen
Beleggen de voordelen | Beleggen de nadelen |
Hoger rendement | Risico |
Rendement-op-rendement effect | Vereist geduld en kost tijd |
Passief inkomen | Langere tijdshorizon nodig |
Wat zijn de voordelen van beleggen?
Beleggen heeft een aantal voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van beleggen.
Voordelen beleggen: hoger rendement
Het belangrijkste voordeel van beleggen is dat het op de lange termijn (bijna altijd) een hoger rendement oplevert dan sparen. Zeker met de huidige spaarrentes. Als je kijkt naar het rendement op de AEX de afgelopen 30, van januari 1988 t/m december 2019, is dat meer dan 7% per jaar. De prijs voor de AEX bedroeg op 4 januari 1988: 68,82 euro. Op 31 december 2019 was de slotprijs 604,58 euro. Wanneer je op 4 januari 1988 de AEX index had gekocht had je dus op 31 december 2019 een rendement van 778,5% gehad (oftewel, 7,26% per jaar).
In onderstaande afbeelding kan je de koersontwikkeling zien van de AEX van 1983 tot en met 2020. Voor elk jaar is de stand van 31 december weergegeven, Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst maar het geeft wel een indicatie.
Voordelen beleggen: rendement-op-rendement effect
Daarmee wordt het sneeuwbal effect bedoeld dat je bereikt wanneer je rente op je vermogen het jaar erna ook rente gaat genereren. Albert Einstein noemde dit effect het 8e wereldwonder. Hoe langer je belegd blijft, des te langer je kunt profiteren van dit effect. Daarom is de tijd in de markt ook zo belangrijk bij beleggen. Ze zeggen ook wel “time in the market beats timing the market”. Dat komt onder andere door het rendement-op-rendement effect en omdat het onmogelijk is om elke keer op het laagste punt aandelen aan te kopen.
Voordelen beleggen: passief inkomen
Een ander voordeel van beleggen is dat het inkomen genereert op een passieve manier. In feite verdien je geld met geld zonder dat je er veel voor moet doen. Uiteraard moet je wel goed onderzoek doen naar de producten waarin je wilt beleggen.
Wat zijn de nadelen van beleggen?
Beleggen heeft een aantal nadelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste nadelen van beleggen.
Nadelen beleggen: risico
Het belangrijkste nadeel van beleggen is het risico dat het met zich meebrengt. Het kan voorkomen dat je beleggingen minder waard worden. Er zijn manieren om het risico van je beleggingen zo laag mogelijk te houden. Onder andere door de kosten zo laag mogelijk te houden en je portefeuille goed te spreiden. In deze artikelen kan meer lezen over beleggen.
Nadelen beleggen: vereiste geduld en kost tijd
Als je begint met beleggen kost het behoorlijk wat geduld en tijd om goed te begrijpen hoe beleggen werkt. Welke producten wil je gebruiken om te beleggen (aandelen, ETFs, beleggingsfondsen, opties, obligaties, etc.)? Welke broker of bank is geschikt? Deze zaken uitzoeken kost tijd. De makkelijke weg zou zijn om iemand anders voor je te laten beleggen, bijvoorbeeld een vermogensbeheerder. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden, wat een impact heeft op je rendement. Finance Owl is daarom voorstander om zelf goed onderzoek te doen en heft in eigen hand te nemen! In dit artikel lees je meer over het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen.
Nadelen beleggen: langere tijdshorizon nodig
Om succes te hebben met beleggen is het nodig om je geld voor langere tijd te investeren. Hierdoor kan je een eventueel mindere periode (bijvoorbeeld de kredietcrisis) op de lange termijn compenseren.
Beleggen de voordelen en nadelen: conclusie
Of beleggen slim is om te doen hangt erg af van je persoonlijke situatie en doel. Beleggen de voordelen en nadelen, bekijk goed wat bij je past! Neem daarbij ook mee of extra aflossen of geld sparen een alternatief is.