Beleggen wordt steeds populairder onder jongvolwassen (18-30 jaar). Ik heb het idee dat jongvolwassenen vaak niet goed weten wat de voor- en nadelen zijn van beleggen in aandelen of crypto. Vandaar dat Finance Owl besloten heeft er een artikel over te schrijven.
Dit artikel is geschreven naar aandleiding van een onderzoek van kenniscentrum Nibud en de Rabobank. Uit het onderzoek blijkt dat in de leeftijdscategorie tussen 18 en 30 jaar inmiddels 42 procent belegt! Dat wordt zowel gedaan in traditionele beleggingen als aandelen maar ook steeds meer in cryptocurrencies.
Inhoud
Verschil tussen beleggen in aandelen of crypto
Wat Finance Owl betreft is het grootste verschil tussen beleggen in aandelen of crypto het eigenaarschap. Wanneer je een aandeel bezit ben je ook mede-eigenaar van het bedrijf. Hierdoor heb je rechten die je niet hebt als je eigenaar bent van bijvoorbeeld een Bitcoin. Bij aandelen wordt er soms ook dividend uitgekeerd. Dat is nog een extra manier ten opzichten van crypto om winst te maken. Bij crypto is dat enkel de koers-stijging/daling.
In de rest van het artikel kan je meer lezen over de voor- en nadelen van beleggen in aandelen en crypto.
Beleggen is populair onder jongvolwassenen (18-30 jaar)
Zoals in de intro al aangegeven belegt inmiddels 42 procent van de jongvolwassenen (18 – 30 jaar). Toen ik dit las verbaasde het mij wel dat het percentage beleggende jongvolwassen zo hoog is. Aan de andere kant je kan niet om beleggen heen, overal hoor je reclames over beleggen in aandelen of crypto.
De stijgende trend van beleggen zie je bij alle opleidingsniveaus, hoewel jongvolwassenen met een hoger opleidindsniveau en inkomen vaker beleggen. Hoogopgeleide beleggen voornameijk in tradtionele producten (aandelen, ETFs, beleggingsfondse, etc.) terwijl midden- en laagopgeleide voornamelijk beleggen in cryptocurrencies. De voorkeur voor crypto zie je met name bij laag opgeleide, bij de middengroep is beleggen in traditionele producten vs crypto ongeveer gelijk.
Voor- en nadelen van beleggen in crypto
Onderstaand lichten we de voor- en nadelen toe van beleggen in crypto.
1. Potentieel hoog rendement maar risicovol
De volatiliteit van crypto fluctueert een stuk meer ten opzichte van aandelen. Dat kan gezien worden als een voordeel, maar ook zeker als een nadeel. Het rendement wat je met beleggen in cryptocurrency kan halen is door die volatiliteit hoog, maar het risico wat je loopt is ook hoog. Van de één op de andere dag kan een cryptocurrency zomaar met tientallen procenten stijgen of dalen. Wees je hiervan bewust en investeer ook alleen met geld wat je kan missen!
2. Privacy – hoge mate van anonimiteit
Een hoge mate van anonomiteit kan ook gezien worden als een voordeel, maar ook als een nadeel. Een voordeel is dat de financiële transacties met cryptovaluta in volledig anonimiteit worden gedaan. Deze vorm van anonimiteit past goed in de huidige tijdsgeest waar men minder “gecontroleerd” wil worden. Echter, kan het ook worden gezien als een nadeel. De anonimiteit van cryptomunten kan worden misbruikt door criminelen. Virtuele valuta kunnen door de hoge mate van anonimiteit aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld het witwassen van geld of voor belastingontduiking. Kortom, bij crypto ligt oplichting wel wat sneller op de loer ten opzichten van het beleggen in aandelen.
3. Lage transactiekosten omdat crypto is gedecentraliseerd
Cryptocurrency zijn decentraal geregeld. Er is dus geen bank, overheidsinstelling of commerciële onderneming die de onderlinge transacties reguleert. Het verwerken van de transacties en het creëren van nieuwe valuta gebeurt door de gebruikers op het netwerk. Hierdoor zijn de transactiekosten om te handelen in cryptocurrency laag, er is geen tussenpartij betrokken in het proces.
4. Geen depositogarantiestelsel
Een ander nadeel van cryptocurrency is dat de waarde ervan niet gewaarbord wordt. Dat komt omdat het handelen in cryptocurrencies onafhankelijk is van een commerciële of centrale bank (gedecentraliseerd). Hierdoor loop je met het handelen in crypto dus een groter risico. Als je cryptovaluta aan waarde verliest en je veel geld kwijtraakt, dan wordt je niet geholpen door de centrale bank. Bij beleggen in aandelen is dat wel het geval
Voor- en nadelen van beleggen in aandelen
Onderstaand lichten we de voor- en nadelen toe van beleggen in aandelen.
1. Mede-eigenaar
Wat Finance Owl betreft is het grootste verschil tussen aandelen en crypto het eigenaarschap. Wanneer je een aandeel koopt, bezit je daadwerkelijk een deel van het bedrijf. Stel dat je aandelen Ahold bezit dan heb je ook het recht om mee te beslissen, bijvoorbeeld via de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Daarnaast heb je recht op overgebleven bezittingen als het bedrijf failliet gaat. Bij crypto is dat heel anders. Wanneer je Bitcoins hebt gekocht, bezit je eigenlijk niks. Je kan bijvoorbeeld niet stemmen over beslissingen die gemaakt worden. Mocht bitcoin failliet gaan dan heb je geen rechten en ben je dus je inleg kwijt.
2. Recht op dividend
Sommige bedrijven keren dividend uit aan hun aandeelhouders. Op deze manier worden aandeelhouders beloond voor het vertrouwen in het bedrijf. De hoogte van het dividend is afhankelijk van de hoeveelheid aandelen die je bezit * het dividendrendement wat er wordt uitgekeerd. Kortom, hoe meer aandelen je bezit hoe meer dividend je kan verwachten. Crypto kent geen dividend. De enige winst die je bij cypto kunt behalen is de koerswinst. Bij crypto is de manier waarop je winst kunt maken dus beperkter.
3. Cashpositie en beleggingen zijn gewaarborgd
Als je bij een Nederlandse beleggingsinstantie belegt valt de cashpositie van je beleggersrekening onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandsche Bank. Mocht het beleggingsplatform failliet gaan dan is maximaal €100.000 van je geld gegarandeerd door de Nederlandse staat. Het depositogarantiestelsel is alleen toepasbaar op banktegoeden, niet op aandelen of andere effecten. Gelukkig bestaat ook nog het beleggerscompensatiestelsel. Dit beschermt je tot maximaal €20.000 per beleggingsinstelling op het moment dat de beleggingsinstelling failliet gaat. Voor crypto geldt bovenstaande niet omdat crypto gedecentraliseerd is. Er is geen central bank die de onderlinge transacties reguleert.
4. Strenge regelgeving voor beleggen in aandelen
De aandelenmarkt is onderheven aan regels en wetten. Bedrijven moeten zich houden aan deze regels anders kunnen er sancties volgen. Wat mij betreft is dit overigens volkomen logisch. Bij crypto is er geen centrale regelgeving. De enige regelgeving zijn de afspraken over het algoritme van de blockchain. Dit zijn de regels over hoe transacties op de blockchain moeten worden gecontroleerd. Zo worden malafide transacties geweigerd, en blijft de blockchain veilig.
5. Verhandelbaarheid
Aandelenmarkten hebben een begin- en eindtijd. Zo opent de Nederlandse andelenmarkt (AEX) iedere dag om 09.00 uur en sluit die om 17.00 uur. In het weekend is de AEX gesloten. De crypto markt stop nooit en gaat 24/7, 365 dagen per jaar door. Het sluiten van de aandelenmarkt kan worden gezien als een nadeel: niet altijd kunnen handelen, maar ook als een voordeel: na 17.00 uur een moment van rust en tijd voor reflectie.
Ter info, in onderstaande youtube video een mooie beknopte uitleg over beleggen in aandelen of crypto.
Beleggen in aandelen of crypto: conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er behoorlijk wat verschillen tussen beleggen in aandelen of crypto. Wat Finance Owl betreft is het grootste verschil het eigenaarschap. Wanneer je een aandeel bezit ben je ook mede-eigenaar van het bedrijf. Hierdoor heb je rechten die je niet hebt als je eigenaar bent van bijvoorbeeld een Bitcoin. Bij aandelen wordt er soms ook dividend uitgekeerd. Dat is nog een extra manier ten opzichten van crypto om winst te maken. Bij crypto is dat enkel de koers-stijging/daling.
De aandelenmarkt wordt streng gereguleerd, zeker als je dat vergelijkt met de cryptomarkt. De regulering zorgt voor beperkingen voor bedrijven en handelaren maar maakt de aandelenmarkt wel veiliger dan die van cryptomarkten. De kans op fraude is bij cryptomarkten veel groter.
Finance Owl hoopt dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in de verschillen tussen beleggen in aandelen of crypto, en dat je nu een weloverwogen keuze kan maken waarin je wilt beleggen. Zoals je hebt kunnen lezen hebben beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.