Beleggen in crypto ETFs in 2022 – de mogelijkheden!

Beleggen in crypto ETFs in 2021
Leestijd: 5 minuten

Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om te beleggen in crypto ETFs. In dit artikel een overzicht van de crypto ETFs die je bij Nederlandse beleggingsplatformen kan kopen. Crypto ETFs kunnen een goed alternatief zijn voor beleggers die cryptocurrency liever niet kopen via een cryptocurrency platform.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Beleggen in crypto ETFs: opties bij BinckBank, DEGIRO en LYNX

In onderstaande tabel een overzicht van crypto ETFs of crypto ETNs bij Nederlandse beleggingsplatformen zoals DEGIRO, BinckBank en LYNX. Lees hier onder andere de reviews van DEGIRO en BinckBank.

BeleggingsplatformCrypto ETF / Crypto ETN
DEGIRO– 21Shares Bitcoin ETP | ISIN: CH0454664001
– CoinShares Physical Bitcoin | ISIN: GB00BLD4ZL17
– WisdomTree Bitcoin | ISIN: GB00BJYDH287
– BTCetc – ETC Group Physical Bitcoin | ISIN: DE000A27Z304
BinckBank– Bitcoin Tracker One (EUR) | ISIN: SE0007525332
– Ether Tracker (EUR) | ISIN: SE0010296582
LYNX– Bitcoin Tracker One (EUR) | ISIN: SE0007525332

Wat is een ETF ook alweer?

Een ETF, ook wel Exchanged Traded Fund, is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex, in dit geval een cryptocurrency zoals bijvoorbeeld de Bitcoin. De beheerder van een ETF heeft niet de intentie de onderliggende index te verslaan, vandaar de aanduiding passief beheerd fonds. Het voordeel van een ETF is dat je tegen relatief lage kosten een index kunt volgen. Het verschil tussen actief en pasief beleggen kan je in dit artikel lezen.

Wat is een ETN?

Een ETN staat voor Exchange Traded Note. ETNs zijn beleggingsproducten die door financiële instellingen worden uitgegeven als schuldbewijs, en zijn te vergelijken met obligaties. Als je een ETN koopt, leen je geld uit aan een instelling die de instelling verplicht is om terug te geven volgens de afgesproken regels. Bij een obligatie weet je bij het kopen welke rendement je gaat ontvangen op de investering. De rente staat namelijk vast.

Bij een ETN werkt dat wat anders. Net als bij een ETF wordt de onderliggende index van een instrument gevolgd, bijvoorbeeld de Bitcoin koers. Het rendement van de investering hangt af van de beweging van het instrument waavan de prijs wordt nagebootst door de ETN.

Een groot nadeel van ETNs is dat ze niet onder het bankgarantiefonds vallen. Kortom, als de uitgever van de ETN failliet gaat ben je je inleg kwijt. Finance Owl raadt je daarom aan om altijd goed de prospectus van Bitcoin ETNs te lezen, voordat je ze koopt.

Beleggen in crypto ETFs: crypto beleggen in aandelen

Naast het handelen in Bitcoin ETFs of andere cryptocurrency trackers kan je ook beleggen in aandelen van cryptocurrency handelsplatformen (Coinbase) of bedrijven die bijvoorbeeld Bitcoins minen of computerchips produceren die minen mogelijk maken. Onderstaand een overzicht van een aantal aandelen:

 • HUT 8 Mining (HUT), ISIN: CA44812T102: een Canadees bedrijf gespecialiseerd in het minen van cryptocurrency
 • Canaan (CAN), ISIN: US1347481020: een Chinees bedrijf gespecialiseerd in blockchain-servers
 • Bitcoin Group SE (ADE), ISIN: DE000A1TNV91: een Duits bedrijf wat investeert in technolgische bedrijven in de blockchain en cryptocurrency industrie
 • NVIDIA (NVDA), ISIN: US67066G1040: een Amerikaans bedrijf wat krachtige computerchips maakt om onder andere het minen van cryptocurrency mogelijk te maken
 • Coinbase (COIN), ISIN: US19260Q1076: een Amerikaans cryptocurrency handelsplatform waar je verschillende cryptocurrencies kan aan- en verkopen

Beleggen in crypto ETFs: welke opties zijn er nog meer?

Naast het kopen van een crypto ETF of aandeel kan je er ook voor kiezen om in crypto’s te handelen via een cryptocurrency platform.

Cryptocurrencty platformen, of exchanges, zijn plekken om cryptocurrencies te handelen. Met name om iets te kopen, verkopen en eventueel te (day)traden. Het is echter geen plek om te gebruiken als langdurige opslag. Er zijn vele voorbeelden van exchanges die opeens verdwijnen, gehackt worden of andere problemen hebben. Haal jouw crypto van een exchange af zodra het kan. Mocht het zo zijn dat een beurs opeens failliet gaan of verdwijnen, dan ben jij jouw crypto volledig kwijt.

De veiligste manier om jouw cryptocurrencies op te slaan is met een Hardware Wallet. Dit is een handig usb-apparaat waarop je jouw crypto private keys veilig kunt opslaan. Een soort apart kastje speciaal ontwikkeld om coins veilig te houden. Jouw private keys worden hierop versleuteld opgeslagen en de keys zullen nooit zichtbaar zijn voor jouw computer.

Dit betekend dat zelfs wanneer jouw computer een virus mocht hebben, jouw coins veilig blijven afgeschermd. Voor iedereen die serieus met crypto bezig is wordt een Hardware Wallet sterk aangeraden. Voor minder dan 100 euro kan je die kopen, bijvoorbeeld de Ledger Nano S of Trezor One. Met een Hardware Wallet ben jij echt eigenaar van jouw coins, waar je bij een online wallet of exchange nog steeds afhankelijk bent van een andere partij.

In dit artikel kan je nog meer tips vinden als je wil beleggen in crypto.

Beleggen in crypto ETFs: conclusie

Denk voordat je gaat beleggen in crypto goed na hoe je dat wilt doen. Bij de beleggingsplatformen van BinckBank, DEGIRO en LYNX kan dat door middel van crypto ETFs of aandelen. Daarnaast kan je ook in crypto handelen op speciale cryptocurrency platformen of crypto kopen en die veilig opslaan op een Hardware Wallet.

Mocht je overtuigd zijn dat beleggen in crypto ETFs ook iets voor jou is, dan kan je overwegen om bij DEGIRO via onderstaande stappen een account openen. Het aanmaken van een account is gratis. Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

 • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
 • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
 • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
 • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
 • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
 • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
 • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

2 gedachten over “Beleggen in crypto ETFs in 2022 – de mogelijkheden!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *