Beleggen in oorlogstijd, lessen uit het verleden

Beleggen in oorlogstijd
Leestijd: 3 minuten

De huidige situatie in Oekraïne laat helaas zien dat oorlogen (nog steeds) van alle tijden zijn. De impact van een oorlog heeft naast de afschuwelijke gevolgen voor mensenlevens ook gevolgen voor andere delen in de wereld. In dit artikel zullen we ingaan op de financiële impact van een oorlog en dan specifiek beleggen in oorlogstijd. Natuurlijk heeft Finance Owl geen glazen bol maar we kunnen wel lessen leren van vergelijkbare situaties uit het verleden.

Wat was de impact van een oorlog op de financiële markten in het verleden?

Onderstaande grafiek laat mooi zien wat de impact van verschillende oorlogen op de S&P500 is geweest. Op de korte termijn heeft een oorlog vaak een heftige daling tot gevolg. Zo ging de Amerikaanse beurs in het begin van WOII in 1940 en 1941 hard onderuit maar vanaf mid 1942 krabbelde de beurs langzaam weer op. Als je naar de lange termijn kijkt zie je dat de beurs zich prima herstelt.

Een vergelijkbaar patroon zien we bij de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Op de korte termijn ging de aandelenmarkt met ± 15% naar beneden. Maar op de lange termijn stelde die daling vrij weinig voor. Hetzelfde geldt voor de kredietcrisis van 2008. Toen ging de beurs zelf met ± 40% omlaag maar ook die correctie herstelde zich vrij rap.

Het betekent niet dat elk land kreukloos uit een oorlog of crisis komt. In Duitsland duurde het na WOII jaren voordat het zich financieel herstelt had.

beleggen in oorlogstijd

Beleggen in oorlogstijd: welke lessen kunnen we leren uit het verleden?

Van de rumoerige tijden uit het verleden kunnen we een aantal lessen leren, onderstaand lichten we het toe.

Goede spreiding is belangrijk

Er bestaat altijd een kans dat één land in de financiële of politieke problemen komt. Als je in veel verschillende bedrijven en sectoren belegt dan minimaliseer je dit risico. Als we het hebben over spreiding denk dan aan het volgende:

  • het aantal bedrijven waarin je belegt
  • de sectoren waar die bedrijven in zijn gevestigd
  • de regio’s waar die bedrijven actief zijn

Zoals de vaste lezers van Finance Owl weten ben ik daarom ook fan van indexbeleggen door middel van ETFs of indexfondsen. Indexbeleggen is een mooi middel voor een goed gespreide portefeuille. Als particulier is het erg moeilijk om je beleggingsportefeuille goed te spreiden als je individuele aandelen koopt. Voor het spreiden van je beleggingen heb je dan veel kapitaal nodig en moet je veel onderzoek doen naar alle verschillende bedrijven en sectoren. Door middel van indexbeleggen, beleg je in duizenden bedrijven, en beperkt je het risico van (mogelijk forse) verliezen als het in bepaalde bedrijven of sectoren misgaat. Indexbeleggen betekent dus goede spreiding en daardoor ook minder risico.

Laat je niet leiden door onrust of de waan van de dag

Vooraf weet je nooit wat voor effect onrust kan hebben op de financiële markten. Zoals we eerder hebben gezien heeft een oorlog op de korte termijn vaak een negatief effect maar op de lange termijn zien we een herstel. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse beurs tijdens de Vietnamoorlog. Dat was een onrustig tijd zowel politiek als financieel. Echter, ondanks flinke tussentijdse dalingen behaalde de Amerikaanse beurs op de lange termijn nog steeds een positief rendement. Op het moment zelf, de waan van de dag, lijkt die daling heftig maar op de lange termijn stelt het vaak niet veel voor.

Beleggen in oorlogstijd: Finance Owl wat is jouw strategie?

De impact van de oorlog in Oekraïne kunnen we niet voorspellen. We weten niet hoe lang het gaat duren, wat de uitkomst van de oorlog gaat zijn en welke effecten de uitkomst gaat hebben op de economie.

Daarom blijf ik in onzekere tijden bij mijn beleggingsstrategie: elke maand een vast deel van mijn salaris beleggen in beleggingsfondsen en ETFs. Dat komt omdat ik de korte termijn marktomstandigheden, waan van de dag, zoveel mogelijk wil negeren. Ik geloof niet in actief beleggen en dat je de markt kan “timen”. Ik geloof er wel in dat de aandelenmarkt op de lange termijn zal stijgen en dat ik daar op een passieve manier van wilt profiteren. Kortom, tijdens het beleggen in oorlogstijd doe ik dus hetzelfde wat ik altijd doe: focus op de lange termijn en maandelijks een vast bedrag inleggen. Meer lezen over deze beleggingsstrategie lees dan het artikel over Dollar Cost Averaging.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *