Beschermen tegen inflatie – 3 tips!

beschermen tegen inflatie
Leestijd: 5 minuten

De laatste tijd hoor je veel op het nieuws en in de krant over de oplopende inflatie en de impact daarvan op de economie. Maar waarom is men bang voor hoge inflatie en hoe kan je je beschermen tegen inflatie? In deze blogpost licht Finance Owl het toe.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

Wat is inflatie ook alweer?

Inflatie is een stijging van het algemeen prijspeil. Door het stijgen van de prijzen van goederen en diensten wordt het geld wat je verdient en je vermogen (o.a. spaarrekening) minder waard. Kortom, door inflatie kun je minder kopen met een euro.

Echter, is een gematigde inflatie gunstig voor de economie omdat:

 • Het consumenten stimuleert om goederen en diensten te kopen waardoor de economie op pijl blijft. Immers 1 euro nu besteden is “waardevoller” dan de uitkoop uitstellen omdat je in de toekomst minder waar krijgt voor je geld
 • Lenen aantrekkelijk is waardoor men meer te besteden heeft. De economische groei wordt gestimuleerd omdat de rente laag is

De Europese Centrale Bank heeft als doel om de prijsstabiliteit binnen de Europese Unie te waarborgen en streeft daarom naar een inflatie onder maar dichtbij 2%.

Maar een te hoge inflatie is ongunstig voor de economie omdat:

 • Het de interesse van (buitenlandse) investeerders verminderd om te investeren. Dat komt omdat producten duurder worden wat leidt tot een verslechtering van de internationale concurrentiepositie. Men koopt goederen of diensten dan liever in landen waar het goedkoper is
 • Het de besteding verminderd, men stelt uitgaven uit, omdat geld lenen duurder wordt. De economische groei remt af als gevolg van hoge rente

Kortom, de Europese Centrale bank probeert de inflatie op peil te houden maar probeert ook om ervoor te zorgen dat de inflatie niet te hard oploopt. Het is een continue balans.

Inflatie binnen de Europese Unie (gestippelde lijn) en Nederland (groene lijn)

Hoe wordt de inflatie in Nederland berekend?

Het CBS verzamelt elke maand de prijs van tienduizenden artikelen. Door middel van een rekenmethode wordt vastgesteld of die producten duurder of goedkoper zijn geworden. Bij de berekening van de gemiddelde stijging van de prijzen zijn sommige prijsveranderingen belangrijker dan andere. Daarnaast worden de huizenprijzen niet meegenomen in de inflatieberekening.

Het CBS beschouwt de aankoop van een woning niet als consumptie maar als een investering. Vandaar dat de huizenprijzen niet meewegen in de berekening van de inflatie. De stijging of afname van de huurprijzen wordt weel meegenomen in de inflatie berekening omdat dat als consumptie wordt gezien.

Wat is het gevolg van het niet meerekenen van de huizenprijzen in de inflatie?

De huizenprijzen niet meenemen in de berekening van inflatie lijkt een detail maar het kan impact hebben, hoeveel is natuurlijk lastig te zeggen. Zeker is wel dat de inflatie hoger zal uitvallen als die wordt meegenomen in de berekening, onder andere omdat de woningprijzen flink zijn gestegen. Sinds 2015 tot en met 2020 zijn de huizenprijzen in Nederland met bijna 50 procent gestegen. Zie ook onderstaande afbeelding van het CBS. Kortom, de inflatie zal daadwerkelijk hoger zijn dan nu het geval lijkt.

Als je meer wilt lezen over de ontwikkeling van de huizenprijzen lees dan ook dit artikel: “Verwachting huizenprijzen over 10 jaar

Beschermen tegen inflatie: wat kan ik doen?

Het is vooral belangrijk dat je je realiseert dat je vermogen minder waard wordt als je dat op een spaarrekening laat staan. Dat komt omdat momenteel de inflatie hoger is dan de spaarrente. Vandaar dat veel mensen opzoek zijn naar alternatieven om hun geld te laten renderen.

In de rest van deze blogpost zullen we een drie manieren toelichten die helpen om je te beschermen tegen inflatie.

1. Beschermen tegen inflatie: vastgoed

In het verleden heeft vastgoed bewezen goed te beschermen tegen inflatie. Dat komt omdat de prijzen van vastgoed vaak stijgen als er sprake is van inflatie. Daarnaast is de indexering van huurcontracten vaak gekoppeld aan inflatie. Hou er echter rekening mee dat in het geval van hoge inflatie > 2-3%, vastgoed minder interessant kan worden. Als gevolg van inflatie kan de rente stijgen, waardoor lenen duurder wordt en de huizenprijzen kunnen gaan dalen. Men kan immers minder lenen door de rentestijging. Kortom, als je de huurinkomsten niet meer opwegen tegen prijs van de vastgoedbelegging (hypotheek) dan heeft beleggen in vastgoed minder zin.

2. Beschermen tegen inflatie: edelmetalen

Het voordeel van beleggen in edelmetalen, bijvoorbeeld goud en zilver, is dat edelmetalen in het verleden hebben bewezen beter hun waarde beter weten te behouden ten opzichte van andere beleggingen. Een nadeel van edelmetalen is wel dat er geen dividend wordt uitgekeerd zoals bij aandelen en obligaties. Als je opzoek bent naar een waardevaste belegging die ook dividend uitkeert, dan kan je bijvoorbeeld beleggen in een aandeel van een bedrijf wat edelmatelen delft EN dividend uitkeert.

3. Beschermen tegen inflatie: aandelen

Misschien denk je er niet direct aan maar aandelen kunnen ook interessant zijn bij oplopende inflatie. Denk daarbij vooral aan aandelen die een mooi dividend uitkeren EN waarbij men ook nog groei verwacht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Unilever en Nestlé. Deze bedrijven kunnen hun prijzen ten tijde van inflatie verhogen omdat consumenten de producten van Unilever en Nesté (tot op zekere hoogte) wel moeten kopen (eten en drinken).

Verder doen waardeaandelen (bijv. banken, verzekeraars, grondstof- en energiebedrijven) het vaak beter dan groeiaandelen (bijv. technologiebedrijven) als de inflatie en rente stijgt. Dat komt omdat groeiaandelen, gekenmerkt door snel stijgendende omzetten en winsten, vaak veel geld nodig hebben om verder te groeien. Als het lenen van geld als gevolg van oplopende inflatie duurder wordt, zullen deze bedrijven minder goedkoop geld kunnen lenen wat een impact heeft op de winstgevendheid.

Beschermen tegen inflatie: conclusie

In dit artikel hebben we toegelicht, wat inflatie is, hoe het inflatiecijfer wordt berekend en hoe je je tegen inflatie kan beschermen. Het is vooral belangrijk dat je je realiseert dat je vermogen minder waard wordt als je niks doet tegen inflatie. Samenvattend zijn er drie manieren om je te beschermen tegen inflatie:

 1. Beleggen in vastgoed
 2. Beleggen in edelmetalen
 3. Beleggen in aandelen

Finance Owl past een combinatie van deze drie manieren toe.

Heb je nog beleggingsaccount dan kan je ervoor kiezen om een account aan te maken bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken. Wil je eerst een review lezen over DEGIRO, klik dan hier.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

 • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
 • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
 • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
 • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
 • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
 • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
 • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *