Kies de beste zorgverzekering 2023

beste zorgverzekering 2023
Leestijd: 4 minuten

Door goed uit te zoeken welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past kan je erg veel geld besparen! Daarom lichten we in dit artikel toe hoe jij de beste zorgverzekering 2023 kan kiezen.

Inhoud

Beste zorgverzekering 2023

Omdat ieder persoon andere zorgbehoeften heeft is er niet één zorgverzekering de beste. Het hangt namelijk erg van je persoonlijke situatie af welke zorgverzekering bij je past.

Natuurlijk kan je wel voor jouw situatie de beste zorgverzekering kiezen. Finance Owl raad je aan om de volgende stappen te volgen:

 1. Evalueer de zorgkosten die je het afgelopen jaar hebt gemaakt
 2. Bedenk (voor zover mogelijk) welke zorg je in het nieuwe jaar nodig gaat hebben
  • Is je situatie gewijzigd ten opzichte van het afgelopen jaar?
  • Is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten?
 3. Neem de tijd en maak geen overhaaste beslissingen

In het restant van dit artikel zullen we je verder op weg helpen zodat jij de beste zorgverzekering 2023 kan kiezen!

Wat is een zorgverzekering ook alweer?

De zorgverzekering is een verzekering die je verzekerd tegen zorgkosten. Je betaalt (vaak maandelijks) een verzekeringspremie waardoor je verzekerd bent als je een keer naar de dokter of het ziekenhuis moet. De verzekeraar betaalt dan het consult.

Kortom, de zorgverzekering is vergelijkbaar aan andere verzekeringen, bijvoorbeeld een autoverzekering. Als je een auto-ongeluk maakt en je bent verzekerd dan vergoed de autoverzekeraar de gemaakt schade. Hetzelfde geldt voor de zorgverzekering, alleen is het dan een ongeluk aan jezelf ;-).

Welke keuzes kan je maken bij het kiezen van een zorgverzekering?

Zoals je hieronder kan zien bestaat een zorgverzekering uit verschillende onderdelen. In de rest van het artikel zullen we elk onderdeel toelichten.

 1. Basis verzekering
  • Eigen risico
 2. Aanvullende verzekering
  • Tandarts
  • Fysiotherapie
  • Medische zorg in het buitenland
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Brillen en lenzen
 3. Natura polis en restitutie polis

Basis verzekering

In Nederland is de basisverzekering voor iedereen verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor zorg uit het basispakket. In het basispakket zitten de belangrijkste zorgvormen denk daarbij aan:

 • Afspraken en behandelingen bij de huisarts
 • Medicijnen op voorschrift van de (huis)arts
 • Specialistische zorg in het ziekenhuis
 • Spoedeisende hulp

Voor een volledig overzicht van de zorg die in het basispakket zit kan je de zorgwijzer checken. Jaarlijks bepaalt de overheid welke zorg onderdeel is van het basispakket van de zorgverzekeraars.

Er is vaak kritiek op de zorg in Nederland bijvoorbeeld over de hoge kosten of het gebrek aan zorgpersoneel. Maar ondanks de kritiek heeft Nederland één van de beste en goedkoopste zorgstelsels van de wereld. In Nederland heeft iedereen een basisverzekering en daardoor toegang tot dezelfde zorg. Of je nou arm of rijk bent iedereen kan zorg krijgen.

Eigen risico uitgelegd

Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je betaalt, als je 18 jaar of ouder bent, indien je zorg afneemt die valt in de basisverzekering. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het eigen risico. In 2023 betaal je over de eerste €385, daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten.

Maar let op sommige zorg uit het basispakket is vrijgesteld van kosten, daar betaal je dus geen eigen risico voor. Bijvoorbeeld voor een consult bij de huisarts of kraamzorg betaal je geen eigen risico. Voor een volledig overzicht van de zorg die onder het eigen risico valt kan je de zorgwijzer checken.

eigen risico uitgelegd

Eigen risico verhogen

Als je het eigen risico van je zorgverzekering verhoogt kan je flink wat geld besparen. Het wettelijk verplichte eigen risico van €385 kan je maximaal met €500 euro verhogen tot €885. Als je het eigen risico van je basisverzekering verhoogt krijg je een korting op je (maandelijkse) premie. De korting die je krijgt wisselt per verzekeraar en kan oplopen tot een besparing van €25 per maand.

Waarom zou je het eigen risico verhogen? Als je jong bent, geen klachten hebt, en zelden het wettelijk verplicht eigen risico van hebt €385 gebruikt, kan het interessant zijn om voor een premie korting te gaan. Maar let op, als je dan in het ziekenhuis terecht komt ben je mogelijk een stuk duurder uit. Naas het verplichte eigen risico van €385 zal je mogelijk ook het vrijwillige eigen risico van €500 moeten betalen.

In onderstaande afbeelding een stappenplan om te bepalen of het eigen risico voor jou interessant is.

eigen risico verhogen

Aanvullende verzekering

Niet alle zorg zit in de basis verzekering. Door het afsluiten van een aanvullende verzekering kan je je verzekeren voor extra zorg. Denk daarbij aan kosten van een bezoek aan de fysiotherapeut, tandarts, orthodontist of opticien. Alle verzekeraars hebben hun eigen aanvullende verzekeringspakketten. De aanvullende verzekering is in tegenstelling tot de basis verzekering niet verplicht.

Het hangt natuurlijk erg af van je persoonlijke situatie of het interessant is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Finance Owl raad je aan om de premie van de aanvullende verzekering af te wegen tegen de totale vergoeding die je het komende jaar kan gebruiken. Als je gebruik maakt van verschillende aanvullende zorgkosten, zoals fysiotherapie en tandarts, dan kan een aanvullende polis interessant zijn.

Verschil natura en restitutiepolis

Het belangrijkste verschil tussen een natura en restitutiepolis is de mate van vrije zorgkeuze. Bij een natura polis wordt alleen de zorg volledig vergoedt van de door de verzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Bij een restitutiepolis mag je zelf bepalen welke zorgaanbieders je wilt en worden de kosten altijd volledig vergoedt.

De restitutiepolis is vanwege de vrije zorgkeuze duurder. Dat komt omdat bij de restitutiepolis de kosten volledig vergoedt worden van partijen waar je verzekeraar geen afspraken mee gemaakt heeft.

Vanwege de kosten kies ik zelf altijd voor een naturapolis. Wel let ik goed op of het ziekenhuis bij mij in de buurt en mijn fysiotherapeut, gecontracteerd is door mijn zorgverzekeraar. Als dat niet het geval is kies ik een andere zorgverzekeraar.

Zorgverzekeringen vergelijken 2023

Er zijn verschillende websites waar je gemakkelijk zorgverzekeringen kan vergelijken, bijvoorbeeld Pricewise en Independer. Op beide sites kan je op basis van je zorgbehoefte opzoeken welke verzekeraar het best bij je past. Veel mensen gebruiken deze vergelijkingswebsites om uit te rekenen of overstappen van zorgverzekeraar de moeite waard is.

Overstappen van zorgverzekeraar

Als je voor jouw situatie de beste zorgverzekering 2023 gevonden hebt is het tijd om over te stappen. Als je voor 31 december overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar dan regelt je nieuwe zorgverzekeraar de overstap. De oude polis wordt dan door je nieuwe zorgverzekeraar opgezegd.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *