Brand New Day review 2023 – mijn ervaringen

Brand New Day review 2021
Leestijd: 6 minuten

Brand New Day is een Nederlandse beleggingsplatform opgericht in 2010. Via Brand New Day kan je beleggen of sparen voor je pensioen. In dit artikel een Brand New Day review 2023, waar ik mijn Brand New Day ervaringen toelicht.

In dit artikel staan links naar Brand New Day (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

Voordelen Brand New Day en nadelen Brand New Day

Om een goed beeld van Brand New Day te krijgen zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen Brand New DayNadelen Brand New Day
Veel mogelijkheden voor pensioenopbouwBeperkt beleggingsaanbod
Relatief lage kosten

Brand New Day review 2023: welke producten worden er aangeboden?

Voor particulieren biedt Brand New Day verschillende producten aan, zie ook onderstaand overzicht. Al deze producten zijn gericht om op de lange termijn vermogen op te bouwen.

Brand New Day review 2023: hoe werkt het en wat zijn de kosten?

De kosten hangen uiteraard af van het type product dat je bij Brand New Day zou willen afsluiten. Onderstaand wordt dit toegelicht voor de pensioenbeleggingsrekening, beleggingsrekening en pensioenspaarrekening.

Pensioenbeleggingsrekening en beleggingsrekening

Bij de pensioenbeleggingsrekening en de beleggingsrekening heb je de keuze uit 2 vormen: Modelbeleggen en Vrij beleggen.

Bij Modelbeleggen heb je de keuze om in één van de vijf modelportefeuille te beleggen. Die portefeuilles bestaan uit een mix van aandelen en obligaties en de verdeling tussen die twee is afhankelijk van het model dat je kiest. Zie onderstaand. Als je wilt switchen van model kan dat overigens gratis.

De modelportefeuilles zijn opgebouwd volgens het “automatisch risico afbouw” principe. Dat betekent dat het risico 15 jaar voor de einddatum van je rekening automatisch wordt afgebouwd. Dat wordt gedaan door het percentage aan obligaties te verhogen en het percentage aan aandelen te verlagen. Als je deze risico afbouw niet wilt, kan je het ook uitzetten.

Het is overigens ook mogelijk om zelf te beleggen bij Brand New Day middels Vrij beleggen. Als je dat wilt kan je na het openen van een beleggingsrekening kiezen voor vrij beleggen. Je belegt dan niet volgens een model, maar stelt zelf de verhouding tussen aandelenfondsen en obligatiefondsen samen. Je hebt de keuze uit 8 aandelenfondsen en 6 obligatiefondsen. Prettig is dat bij de modelportefeuilles en individuele fondsen van Brand New Day dividendlekkage zoveel mogelijk wordt geminimaliseerd.

Kosten pensioenbeleggen

De kosten van pensioenbeleggen verschillen afhankelijk van de vorm die je kiest, zoals je in onderstaand overzicht kan zien.

Kosten pensioenbeleggen bij Brand New Day

Als ZZP-er kan je ook pensioenbeleggen bij Brand New Day. Er gelden dan wel andere voorwaarden ten opzichte van “normaal” pensioenbeleggen. Wees je er van bewust dat je bij ZZP pensioenbeleggen enkel de mogelijkheid hebt uit de “vrij beleggen” optie.

Kosten beleggingsrekening

De kosten van de beleggingsrekening verschillen afhankelijk van de vorm die je kiest, zoals je in onderstaand overzicht kan zien.

Kosten beleggingsrekening bij Brand New Day

Pensioenspaarrekening

Voor het openen van een pensioenspaarrekening bij Brand New Day hoef je alleen afsluitkosten te betalen van €25. De rente die je ontvangt over je spaargeld is 0.3% per jaar. Heb je meer spaargeld dan 1 miljoen euro dan krijg je geen rente. Omdat de huidige rente zo extreem laag is momenteel, raadt men vaak af om veel te sparen. De lage spaarrente is één van de redenen dat steeds meer mensen liever kiezen voor beleggen ten opzichte van sparen.

Je kan er ook voor kiezen om het geld wat je gespaard hebt een aantal jaar vast te zetten. Dan krijg je ook meer rente maar dat is nog steeds niet veel. Als je bijvoorbeeld je spaargeld 30 jaar vast zet krijg je 0.8% per jaar rente.

Effect van kosten op je rendement

De meeste beleggers letten niet goed op de kosten van hun broker, maar lage kosten zijn belangrijk. Het effect van kosten op je rendement wordt onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je na 25 jaar niet 2.5% misloopt (25 * 0.1% = 2.5%) maar 10%. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Je begint met een inleg van €10.000 euro. Dat laat je 25 jaar lang staan. Elk jaar maak je 6% rendement. Dan is je portefeuille na 25 jaar €42.919 waard. Ter vergelijk, als je 0.1% extra kosten maakt, verdien je in plaats van 6% rendement nog 5.9%. In dat geval is je portefeuille na 25 jaar €41.918 waard. Een verschil van €1.001 op je inleg van €10.000, door slechts 0.1% aan extra kosten. Dat is maar liefst 10% minder rendement ten opzichte van je inleg. Kortom, makkelijk verdient als je een beetje op de kosten let!

Brand New Day review 2023: beleggingsaanbod

Een nadeel van Brand New Day vind ik de beperkte keuze aan fondsen beschikbaar waarin belegd kan worden. Onderstaand het overzicht van de in totaal 14 fondsen. Wil je meer lezen over één of meerdere fondsen klik dan op de links.

Brand New Day review 2023: depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel

Brand New Day heeft sinds 2017 een Nederlandse bankvergunning. Hierdoor valt de cashpositie van je beleggersrekening onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandsche Bank. Mocht Brand New Day failliet gaan dan is maximaal €100.000 van je geld gegarandeerd door de Nederlandse staat. Het depositogarantiestelsel is alleen toepasbaar op banktegoeden, niet op aandelen of andere effecten.

Zoals hierboven genoemd is het depositogarantiestelsel niet meer van toepassing zodra je van jouw cashpositie, beleggingen hebt gekocht. Wel bestaat er het beleggerscompensatiestelsel. Dit beschermt je tot maximaal €20.000 per beleggingsinstelling op het moment dat de beleggingsinstelling failliet gaat. Dit is overigens een generieke regel voor beleggingsinstellingen.

Nu zal je wellicht denken, de kans is zo klein dat Brand New Day failliet gaat, wat maakt dat depositogarantiestelsel of beleggerscompensatiestelsel eigenlijk uit? Helaas kan het toch gebeuren dat een bank of beleggingsplatform failliet gaat. Denk bijvoorbeeld aan Icesave en de DSB Bank tijdens de kredietcrisis. In dit artikel van De Nederlandsche Bank kan je meer lezen over het over depositogarantiestelsel.

Brand New Day ervaringen

Finance Owl vindt Brand New Day een mooi beleggingsplatform met name voor pensioenbeleggen omdat de kosten relatief laag zijn. Daarnaast vind ik het gaaf dat het mogelijk is om een modelportefeuille te kiezen die naar mate je je pensioen nadert, in risico wordt afgebouwd. Dit principe is vergelijkbaar als bij Binck Forward. Een nadeel van Brand New Day vind ik dat het aanbod aan beleggingsfondsen vrij beperkt is.

Ik hoop dat je mijn onderzoek en dit artikel kan waarderen. Heb je nog geen account bij Brand New Day? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Vond je deze Brand New Day review nuttig? Lees dan ook de reviews over:

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *