BUX Zero review 2023 – mijn ervaringen

bux zero review 2021
Leestijd: 5 minuten

BUX Zero is een relatief nieuwe online “broker” opgericht in 2019. Ik had wel eens de reclames voorbij zien komen maar nog geen ervaring met Bux Zero. Daarom besloot ik me te verdiepen in dit beleggingsplatform en de app te downloaden. In dit artikel een Bux Zero review 2023, waar ik mijn Bux Zero ervaring toelicht.

In dit artikel staan links naar BUX Zero (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Verschil tussen BUX Zero en BUX X?

BUX Zero is onderdeel van BUX. BUX is een van origine Nederlandse broker opgericht in 2013 door Nick Bortot. In 2014 werd de BUX app gelanceerd in Nederland en een paar maanden volgde de lancering in het Verenigd Koninkrijk. BUX richte zich in eerste instantie op Contract For Difference (CFD) trading, dat kan nu nog steeds met de BUX X app. CFDs zijn hefboomproducten. In onderstaand voorbeeld wordt toegelicht hoe een CFD werkt.

In september 2019 werd BUX Zero geïntroduceerd. Met BUX Zero kan je zelf beleggen in Europese en Amerikaanse aandelen en Exchange Traded Funds (ETFs). Beleggen in een ETF is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Simpel gezegd koop je met een ETF in één keer alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld de AEX.

CFD voorbeeld:
Een belegger wil met een CFD een belegging aangaan in de AEX. De AEX staat op het moment van afsluiten van de CFD op 700. De belegger gaat een contract à 100 stuks aan waarbij hij speculeert op een stijging van de AEX (long). De belegger betaalt op het moment van afsluiten van de CFD de kosten (in dit voorbeeld buiten beschouwing gelaten) plus een margin. Die margin is in dit voorbeeld 10%. De belegger moet dan €7.000 storten op een belegginsrekening (10% van de onderliggende waarde van €70.000).

Als de index stijgt naar 770 (+10%) dan maakt de belegger een winst van €70 per stuk. In totaal is zijn winst dan €7.000 (100 stuks x €70). Echter, als de index met 10% daalt naar 630, dan moet de belegger €7.000 betalen aan de tegenpartij.

Voordelen en nadelen van BUX Zero

Om een goed beeld van BUX zero te krijgen zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen BUX ZeroNadelen BUX Zero
Gebruiksvriendelijk Beperkt aanbod
Relatief lage kostenBeperkte analyse mogelijkheden
Geen www versie enkel app

BUX Zero is gebruiksvriendelijk

Het viel me bij het aanmaken van een account meteen op hoe eenvoudig en intuitief de BUX Zero app werkt. In een aantal simpele stappen heb je binnen no-time een account aangemaakt. Het is ook heel laagdrempelig om bijvoorbeeld geld over te maken naar je beleggingsrekening. Dat kan onder andere via Tikkie. Ik vind het wel jammer dat er geen desktop versie beschikbaar is.

BUX Zero is goedkoop

BUX Zero biedt commisievrij beleggen aan. Dat betekend dat je bij deze zogenaamde “Zero Orders” geen transactiekosten betaald. Als je commissievrij wil beleggen moet je wel opletten. Voor marktorders en limietorders van Europese aandelen betaal je wel € 1,- aan transactiekosten. Bij Amerikaanse aandelen heb je geen kosten voor marktorders en limietorders maar betaal je wel 0.25% FX toeslag. Deze FX toeslag betaal je in verband met het omrekenen van euro’s naar dollars of omgekeerd.

Daarnaast worden bij Zero Orders alle transacties van de BUX Zero beleggers één keer per dag gebundeld uitgevoerd tussen 16.00 – 17.00 uur. Bij beleggingsfondsen wordt op een vergelijkbare manier orders uitgevoerd. Een groot nadeel van deze methode is dat je van tevoren niet weet voor welke prijs de order wordt uitgevoerd. Gelukkig heeft BUX Zero wel een beschermingsmaatregel ingebouwd. Zo mag de koers van een kooporder tussen het moment van plaatsen en uitvoeren niet meer dan 4% verschillen. Voor een verkooporder mag het koersverschil niet minder zijn dan 5%.

Onderstaand een overzicht van de BUX Zero kosten.

Effect van kosten op je rendement

De meeste beleggers letten niet goed op de kosten van hun broker, maar lage kosten zijn belangrijk. Het effect van kosten op je rendement wordt onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je na 25 jaar niet 2.5% misloopt (25 * 0.1% = 2.5%) maar 10%. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Je begint met een inleg van €10.000 euro. Dat laat je 25 jaar lang staan. Elk jaar maak je 6% rendement. Dan is je portefeuille na 25 jaar €42.919 waard. Ter vergelijk, als je 0.1% extra kosten maakt, verdien je in plaats van 6% rendement nog 5.9%. In dat geval is je portefeuille na 25 jaar €41.918 waard. Een verschil van €1.001 op je inleg van €10.000, door slechts 0.1% aan extra kosten. Dat is maar liefst 10% minder rendement ten opzichte van je inleg. Kortom, makkelijk verdient als je een beetje op de kosten let!

Het aanbod van BUX Zero is beperkt

Bij de start van BUX Zero was het aanbod beperkt. Gelukkig neemt het aanbod snel toe. Zo kun je tegewoordig in honderden Europese en tientallen Amerikaanse aandelen handelen. Het aanbod van ETFs valt nog wel erg tegen. Er zijn op het moment van schrijven, 17 april, ± 30 ETFs. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld DEGIRO is het aanbod zeer beperkt.

De analyse mogelijkheden van BUX Zero zijn minimaal

Een nadeel van BUX Zero zijn de beperkte analyse mogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld geen toegang to beknopte bedrijfsprofielen. Voordat je een aandeel of ETF aanschaft zul je dus elders je analyses moeten doen.

BUX valt onder het depositogarantiestelsel

BUX handelt via de ABN AMRO, wat betekend dat je tegoeden vallen onder het depositogarantiestelsel en tot maximaal €100.000 verzekerd zijn.

Nu zal je wellicht denken, die kans is zo klein, dat maakt toch niet uit? Helaas kan het gebeuren dat een bank of beleggingsplatform failliet gaat. Denk bijvoorbeeld aan Icesave en DSB Bank tijdens de kredietcrisis. In dit artikel van De Nederlandsche Bank kan je meer lezen over het over depositogarantiestelsel.

Belangrijk is om op te merken dat het depositogarantiestelsel (tot €100.000) niet van toepassing is op beleggingen. Zodra je van jouw cashpositie beleggingen hebt gekocht, is het depositogarantiestelsel niet meer van toepassing. Wel bestaat er het beleggerscompensatiestelsel. Dit beschermt je tot maximaal €20.000 per beleggingsinstelling op het moment dat de beleggingsinstelling failliet gaat. Dit is overigens een generieke regel voor beleggingsinstellingen.

Mijn BUX Zero ervaringen

In deze BUX Zero review hebben we de voor- en nadelen toegelicht. Maar wat is mijn persoonlijke BUX Zero ervaring? Finance Owl vindt de BUX Zero app onwijs gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Daarnaast zijn de kosten laag. Een nadeel vind ik wel dat het aanbod aan ETFs tot nu toe nog vrij beperkt is. Daarnaast vind ik het een onprettig gevoel om mijn financiele zaken te regelen via een app, dat doe ik liever via de computer.

Ik hoop dat je mijn onderzoek en dit artikel kan waarderen. Heb je nog geen account bij BUX Zero? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Vond je deze review nuttig? Lees dan ook de reviews over:

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *