Beleggen in Chinese ETFs is populair! Wil je graag beleggen in China maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, in deze blogpost bespreken we de mogelijkheden en lichten we 4 China ETF DEGIRO Kernselectie toe!
In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.
Inhoud
Wat is een ETF ook alweer?
Een ETF, ook wel Exchanged Traded Fund, is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. De beheerder van een ETF heeft niet de intentie de onderliggende index te verslaan, vandaar de aanduiding passief beheerd fonds. Het voordeel van een ETF is dat je tegen relatief lage kosten een index kunt volgen. Het verschil tussen actief en pasief beleggen kan je in dit artikel lezen.
Wil je meer weten over ETFs en waar je op moet letten? Lees dan ook dit artikel: Welke ETF kiezen, hoe kies je de juiste ETF? 4 tips!
China ETF DEGIRO Kernselectie – welke opties zijn er?
In onderstaande overzicht laten we 4 verschillende China ETFs van DEGIRO Kernselectie zien. Nu denk je vast, als het enkel Chinese ETFs betreft dan zal er veel overlap zijn. Dat klopt deels, natuurlijk er wordt enkel belegt in Chinese bedrijven, maar elke ETF heeft wel net weer een andere focus. Zo verschilt de spreiding qua industrieën behoorlijk net als het aantal aandelen wat door de index gevolgd wordt.
Het belangrijkste verschil is het onderscheid wat er wordt gemaakt tussen bedrijven op het vasteland (A-shares) ten opzichte van bedrijven gevestigd in Hong Kong. A-shares zijn aandelen van bedrijven die hun hoofdkantoor op het vasteland van China hebben. Bedrijven gevestigd in Hong Kong zijn hierbij uitgesloten. Hoogover zou je kunnen zeggen dat bedrijven gevestigd in Hong Kong de bekendere namen zijn, bijvoorbeeld Tencent, Alibaba en JD.com. Bedrijven gevestigd op het vasteland van China zijn voor het grote publiek meestal onbekender.
1. HSBC MSCI China UCITS ETF – Distributing
- Ticker: CNY
- ISIN: IE00B44T3H88
- Aantal posities: 741
- Jaarlijkse fondskosten: 0.30%
- Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar): 8.85%
Bij dit fonds beleg je in 741 Chinese aandelen. Let op!, maar liefst ±42% van de waarde van de ETF wordt bepaald door de 10 grootste bedrijven (o.a. Tencent, Alibaba, JD.com). Daarnaast is het goed om je ervan bewust te zijn dat bij de meeste Chinese ETFs, en ook deze, de cyclische consumentenproducten (±32%) de grootste sector is.
- Ticker: FXC
- ISIN: IE00B02KXK85
- Aantal posities: 50
- Jaarlijkse fondskosten: 0.74%
- Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar): 5.29%
Met deze ETF beleg je in de 50 grootste Chinese bedrijven die genoteerd zijn aan de beurs van Hong Kong. De kosten zijn vrij hoog: 0.74%. Ook hier is de cyclische consumentenproducten (±33%) de grootste sector. Daarna volgt de financiële dienstverlening met een behoorlijk hoog percentage van ±26%.
- Ticker: 36BZ
- ISIN: IE00BQT3WG13
- Aantal posities: 484
- Jaarlijkse fondskosten: 0.40%
- Jaarlijks rendement (afgelopen 5 jaar): 9.80%
Deze ETF bevat enkel China A-shares. Zoals eerder toegelicht zijn A-shares aandelen van bedrijven die hun hoofdkantoor op het vasteland van China hebben. Bedrijven gevestigd in Hong Kong zijn hierbij uitgesloten. Deze ETF bevat dus wat onbekendere Chinese aandelen. Dat zie je ook aan de lijst van de 10 bedrijven met de grooste posities in het fonds, het zijn onbekende namen. Alibaba, Tencent en JD.com maken geen deel uit van deze ETF want die zijn gevestigd in Hong Kong.
Bij dit fonds beleg je in 484 Chinese bedrijven. Belangrijk om je van bewust te zijn, in tegenstelling tot de meeste Chinese ETFs is niet de cyclische consumentenproducten (±8%) maar de financiële dienstverlening (±18%) de grootste sector. Daarna volgt de Industrie (±17%).
4. Xtrackers CSI300 Swap UCITS ETF 1C – Accumulating
- Ticker: XCHA
- ISIN: LU0779800910
- Aantal posities: 300
- Jaarlijkse fondskosten: 0.50%
- Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar): 10.05%
Bij dit fonds beleg je in 300 Chinese bedrijven (A-shares). De financiële dienstverlening (±23%) is de grootste sector en daarna volgt Consumer Staples (±17%).
Wat is het verschil tussen distributing en accumulating ETFs?
In het kort betekent het dat bij distributing fondsen het dividend uitgekeerd wordt en bij accumulating fondsen het dividend automatisch herbelegd wordt. Bij accumulating fondsen is het dividend dus verwerkt in de prijs van de ETF. Als je meer wilt lezen over verschil tussen accumulating en distributing fondsen, raad ik je aan het volgende artikel te lezen: Wat is het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF?
Houd je ook rekening met dividendlekkage?
Dividendlekkage is het deel aan ingehouden dividendbelasting wat je niet terug kan krijgen via de belasting. Het is dus dividend wat “weglekt”.
Waardoor komt dividendlekkage?
Dividendlekkage kan voorkomen als het beleggingsfonds, ETF of aandeel waarin je hebt geïnvesteerd in het buitenland genoteerd is. Dat komt omdat landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben. Het Nederlandse dividendbelastingtarief is 15%. Afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het land waar dividendbelasting wordt ingehouden, wordt er soms meer dan het Nederlandse dividendbelastingtarief (15%) ingehouden. Als je dit verschil niet terug kan krijgen via de belasting, wordt dat dividendlekkage genoemd.
In dit artikel kan meer lezen over dividendlekkage en hoe je het kan voorkomen: Wat is dividendlekkage en hoe kan je het voorkomen?
Waarom DEGIRO en DEGIRO kernselectie?
DEGIRO is één van de goedkopere beleggingsplatformen van Nederland. Je betaalt geen service-, opstart- en stortingskosten. Wel betaal je voor de aansluitkosten van het handelen op de beurs, behalve voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel die zijn gratis. Daarnaast betaal je voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten. Hoeveel hangt af van het type beleggingsproduct, hier kan je er meer over lezen. Echter, zijn de commissies die je bij DEGIRO betaalt laag in vergelijking tot andere beleggingsplatformen.
Met DEGIRO Kernselectie kan je in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. In dit artikel kan je meer lezen over DEGIRO Kernselectie en aan welke voorwaarden je moet voldoen om zonder transactiekosten te handelen.
Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik DEGIRO zeker aanraden. DEGIRO heeft lage kosten en een breed aanbod aan beleggingsproducten waaronder ETFs. Klik hier om een uitgebreide review van de DEGIRO te lezen.
Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.
Aanmaken van een account bij DEGIRO
- Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
- Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
- Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
- Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
- Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
- Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
- Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
- Stap 8: Gebruik de “selfie”-functie op je telefoon om jezelf te scannen