Crypto beleggen voor beginners tips!

Crypto beleggen voor beginners tips
Leestijd: 5 minuten

FinanceOwl is niet per definitie tegen het beleggen in cryptocurrency. Het kan een aanvulling zijn op het spreiden van je beleggingsportefeuille. Besef je wel dat het beleggen in cryptocurrency risicovoller is ten opzichte van de aandelenbeurs omdat de cryptomarkt veel volatieler is. In dit artikel meer over crypto beleggen voor beginners in 2021. FinanceOwl zet de voor- en nadelen van het beleggen in cryptocurrency voor je op een rij!

Inhoud

Crypto beleggen voor beginners tips: voordelen en nadelen

Om een goed beeld van het investeren in cryptocurrency te krijgen, zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij. Deze punten worden in de rest van het artikel verder toegelicht.

Voordelen investeren in cryptocurrencyNadelen investeren in cryptocurrency
Potentieel hoog rendementRisicovolle beleggingscategorie
Privacy – hoge mate van anonimiteitPrivacy – hoge mate van anonimiteit
Decentralsiatie – onafhankelijk van overheden of bankenCryptovaluta minen kost veel energie

Crypto beleggen voor beginners tips: waarom is cryptocurrency zo populair?

Investeren in cryptocurrency wordt steeds populairder. Dat komt ondere andere omdat je bij steeds meer bedrijven en instituten met cryptovaluta kan betalen. Zo kun je in een Zwitserse deelstaat je belasting met Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) betalen. Daarnaast hebben diverse betaaldienstverleners, waaronder PayPal, Bitcoin inmiddels ook als betaalmiddel geaccepteerd.

Een aantal jaar geleden werd er nog heel erg getwijfeld aan het bestaansrecht van cryptovaluta, maar de acceptatie stijgt. Dat zie je ondere andere aan de investering die worden gedaan door grote bedrijven in cryptovaluta. Beleggen in cryptocurrency wordt gezien als een manier van risico spreiding. Als gevolg hiervan is de koers de afgelopen periode van verschillende cryptovaluta sterk gestegen.

In de media wordt er tegenwoordig ook steeds meer over geschreven. Dat zorgt ervoor dat cryptocurrency steeds meer “mainstream” wordt. Zie bijvoorbeeld de onderstaande artikelen:

in onderstaande youtube video van Scott Galloway (Amerikaanse hoogleraar en auteur) wordt goed uitgelegd waarom de Bitcoin aan populairiteit wint.

Crypto beleggen voor beginners tips: potentieel hoog rendement maar risicovol

De cryptomarkt fluctueert enorm. Het rendement wat je met beleggen in cryptocurrency kan halen is hoog maar het risico wat je loopt is ook hoog. Van de één op de andere dag kan een cryptocurrency zomaar met tientallen procenten stijgen of dalen. Investeer daarom ook alleen met geld wat je kan missen in cryptovaluta.

Crypto beleggen voor beginners tips: privacy – hoge mate van anonimiteit

Een hoge mate van anonomiteit kan gezien worden als een voordeel, maar ook als een nadeel. Een voordeel is dat de financiële transacties met cryptovaluta in volledig anonimiteit worden gedaan. Deze vorm van anonimiteit past goed in de huidige tijdsgeest waar men minder “gecontroleerd” wil worden. Echter, kan het ook worden gezien als een nadeel. De anonimiteit van cryptomunten kan worden misbruikt door criminelen. Virtuele valuta kunnen door de hoge mate van anonimiteit aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld het witwassen van geld of voor belastingontduiking.

Crypto beleggen voor beginners tips: crypto is gedecentraliseerd

Cryptocurrency zijn decentraal geregeld. Er is dus geen bank, overheidsinstelling of commerciële onderneming die de onderlingen transacties reguleert. Het verwerken van de transacties en het creëren van nieuwe valuta gebeurt door de gebruikers op het netwerk.

Crypto beleggen voor beginners tips: crypto minen kost veel energie

De rekenkracht die benodigd is om cryptovaluta te minen en transacties te volbrengen, is ontzettend complex. Dit zorgt voor een enorm hoog stroomverbruik. Volgens Emerce verbruikt het Bitcoin netwerk jaarlijks ongeveer net zoveel stroom als heel Oostenrijk. Dit maakt het niet bepaald een duurzame betaalmethode.

Crypto beleggen voor beginners tips: hoe moet ik beginnen?

Stap 1 – Verdiep je in de blockchain technologie

Start met onderzoeken, verdiep je in de markt en de blockchain technologie waar de cryptocurrencies op draaien. Volg daarnaast de laatste ontwikkelingen van de cryptovaluta waar je interesse in hebt. Je wilt natuurlijk rendement maken, dan moet je ook begrijpen welke zaken van invloed zijn op een koersstijging en een koersdaling.

Stap 2 – Kies het platform wat je wil gebruiken

Er zijn onwijs veel cryptocurrency platformen. Voordat je bij een platform aanmeldt is het slim on ondere andere onderzoek te doen naar de kosten van het platform, gebruiksgemak en de betaalmogelijkheden. FinanceOwl maakt zelf gebruik van CoinBase vanwege het gebruiksgemak en Binance vanwege de diversiteit aan cryptovaluta waarin je kan handelen.

Stap 3 – Spreid je kansen

Net als bij andere vormen van beleggen is het verstandig om je kansen te spreiden in verschillende cryptovaluta. Daarnaast is het van belang om alleen cryptocurrencies te kopen met geld dat je kan missen. Lig je wakker van koersdalingen? Dan is het wellicht een minder goed idee om te investeren in cryptovaluta. Want van de één op de andere dag kunnen cryptovaluta zomaar met tientallen procenten dalen (maar natuurlijk ook stijgen).

Stap 4 – sla je cryptocurrency veilig op

Cryptocurrencty platformen, of exchanges, zijn plekken om cryptocurrencies te handelen. Met name om iets te kopen, verkopen en eventueel te (day)traden. Het is echter geen plek om te gebruiken als langdurige opslag. Er zijn vele voorbeelden van exchanges die opeens verdwijnen, gehackt worden of andere problemen hebben. Haal jouw crypto van een exchange af zodra het kan. Mocht het zo zijn dat een beurs opeens failliet gaan of verdwijnen, dan ben jij jouw crypto volledig kwijt.

De veiligste manier om jouw cryptocurrencies op te slaan is met een Hardware Wallet. Dit is een handig usb-apparaat waarop je jouw crypto private keys veilig kunt opslaan. Een soort apart kastje speciaal ontwikkeld om coins veilig te houden. Jouw private keys worden hierop versleuteld opgeslagen en de keys zullen nooit zichtbaar zijn voor jouw computer.

Dit betekend dat zelfs wanneer jouw computer een virus mocht hebben, jouw coins veilig blijven afgeschermd. Voor iedereen die serieus met crypto bezig is wordt een Hardware Wallet sterk aangeraden. Voor minder dan 100 euro kan je die kopen, bijvoorbeeld de Ledger Nano S of de Trezor One. Met een Hardware Wallet ben jij echt eigenaar van jouw coins, waar je bij een online wallet of exchange nog steeds afhankelijk bent van een andere partij.

Crypto beleggen voor beginners tips: conclusie

Als je bereid bent om een hoger risico te nemen dan met het beleggen in aandelen dan kan je overwegen om te investeren in cryptocurrency. Zorg er wel voor dat je je beleggingen goed spreidt. Bijvoorbeeld een deel van je vermogen in aandelen, ETFs, vastgoed en cryptocurrency. Dit doe je natuurlijk alleen met geld wat je kan missen! Sla altijd je cryptocurrency veilig op, gebruik daarvoor een Hardware Wallet.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *