Crypto koers daalt enorm hard, maar waarom?

Crypto koers daalt hard
Leestijd: 3 minuten

Je hebt het ongetwijfeld meegekregen, de crypto koers daalt hard. Maar waardoor komt deze forse daling en is nu een goed moment om in te stappen? In deze blogpost legt Finance Owl het uit!

Inhoud

Waarom daalt de crypto koers hard?

Dat komt grofweg door vier oorzaken: 1) rente stijging, 2) vertrouwen in de economie, 3) onrust bij cryptobedrijven en 4) plotselinge daling van stable coins.

In de rest van het artikel lichten we bovenstaande oorzaken verder toe. Eerst een kort overzicht van de staat van de cryptomarkt.

Een korte terugblik, staat van de cryptomarkt

Bitcoin en Ethereum stonden in november 2021 nog op 68.000 en 4.800 dollar. Sindsdien zijn alle cryptovaluta gedaald en met name de laatste paar weken is het erg hard gegaan. Op het moment van schrijven (20-06-2022) zijn Bitcoin en Ethereum nog rond de 20.000 en 1.100 dollar waard. Kortom, een daling van 70% bij Bitcoin en 78% bij Ethereum ten opzichte van november 2021.

Vier oorzaken waarom de crypto koers daalt

1. Rente stijging

Als de rente hoog is dan is het voor bedrijven minder interessant om geld te lenen om te investeren. Dat komt omdat geld lenen met een hoge rente duur is. Hierdoor zal er minder geld vanuit het bedrijfsleven de cryptomarkten instromen.

Daarnaast kan een hoge rente ervoor zorgen dat consumenten hun geld sparen in plaats van uitgeven. Hierdoor stroomt er minder geld naar beleggingen zoals crypto. Daarnaast worden minder risicovolle beleggingen, zoals obligaties, interessanter door de gestegen rente.

2. Vertrouwen in de economie

Het vertrouwen van consumenten in de economie is erg belangrijk. Immers als consumenten weinig vertrouwen in de economie hebben dan zullen ze ook minder snel grote uitgaven doen. Hierdoor zullen beleggingen zoals crypto minder in trek zijn.

3. Onrust bij cryptobedrijven

De onzekerheid onder cryptobeleggers wordt daarnaast gevoed door problemen bij cryptobanken, exchanges en hedge funds. Zo zijn de opnames van cryptovaluta bij verschillende platformen tijdelijk gepauzeerd. Dit is onder andere het geval bij Celsius en 3AC. Het is niet uit te sluiten dat dit de enige partijen zijn die mogelijk failliet gaan.

Daarnaast ontslaan verschillende cryptobedrijven momenteel werknemers om kosten te besparen. Dit is onder andere het geval bij Coinbase, Gemini and crypto.com.

4. Plotselinge daling stable coins

Een oorzaak van de onrust bij cryptobedrijven is de plotselinge daling van stable coins die toch niet zo stable bleken. Zo is de TerraUSD momenteel (20-06-2022) nog maar een fractie waard ($0.008) van de bedoelde $1. Dat komt omdat de TerraUSD gekoppeld was aan de waarde van de Luna maar die cryptomunt ging hard onderuit. Daardoor daalde de TerraUSD waardoor die coin onbruikbaar werd als stable coin.

Als gevolg van de paniek die ontstond rondom de enorme daling van de TerraUSD hebben veel mensen hun cryptovaluta opgenomen. Dat is één van de oorzaken dat verschillende cryptobedrijven in zwaar weer terecht zijn gekomen.

Is nu een goed moment om in te stappen?

Een logische maar lastig te beantwoorden vraag. Zoals de vaste lezers van Finance Owl weten ben ik geen fan van het timen van de markt. Met het timen van de market wordt bedoelt dat beleggers proberen de markt te verslaan door in te schatten op welk moment ze het best kunnen in- en uitstappen. Om dit met succes te kunnen doen moet je kunnen voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ik geloof er niet in dat dit kan.

Kortom, of nu een goed moment is om te stappen weet ik niet. Echter, als je gelooft in crypto, en belegt met geld dat je kan missen, dan raad ik je aan om te in crypto te beleggen door middel van de Dollar Cost Averaging (DCA) methode.

DCA is een strategie om je aankopen in de loop van de tijd te spreiden in plaats van één aankoop op één moment in de tijd. Hierdoor verminder je het risico dat je een beleggingsproduct koopt op een te hoog prijsniveau. Kortom, je belegt op vaste momenten in de tijd een vast bedrag in hetzelfde beleggingsproduct. Je investeert bijvoorbeeld elke maand €250 Bitcoin.

Het idee van dollar cost averaging is dat je, wanneer de prijzen hoog zijn maar een beperkt aantal van de gewenste cryptmunt kan kopen. Als de prijs daalt kan je juist meer kopen. Wanneer de markt herstelt profiteert je omdat je meer cryptomunten hebt gekocht tegen een lagere prijs.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *