DEGIRO basic of custody – wat is het verschil?

DEGIRO basic of custody
Leestijd: 4 minuten

Veel beleggers die starten bij DEGIRO vragen zich af welk type account ze moeten kiezen, DEGIRO basic of custody. Daarom legt Finance Owl in dit artikel uit wat het verschil is tussen beide. Daarnaast zullen we toelichten welk type account Finance Owl gebruikt en waarom. Als je meer wil weten over het DEGIRO beleggingsplatform, raden we aan om dit artikel te lezen.

Let op: het is helaas niet meer mogelijk om een custody account aan te maken bij DEGIRO (mei 2022). Daarom is dit artikel niet meer relevant.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

DEGIRO basic of custody – wat is het verschil?

Het verschil tussen een DEGIRO basic (ook wel standaard of normaal genoemd) en een DEGIRO custody account is de manier waarop DEGIRO geld verdient. De meeste brokers en banken verdienen geld door de beleggingen van hun klanten uit te lenen. Dit heet securities lending en brengt risico’s met zich mee. Het kan namelijk voorkomen dat je beleggingen worden uitgeleend aan een partij die niet meer aan zijn verplichting kan voldoen. Dan ben je (een gedeelte van) je beleggingen kwijt. Natuurlijk leent DEGIRO niet zomaar je beleggingen uit. Ze vragen daarvoor een onderpand, vaak in de vorm van andere aandelen of valuta.

Wanneer een tegenpartij bij een securities lending transactie niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, zal dit risico in eerste plaats bij DEGIRO liggen. Alleen wanneer DEGIRO dit risico niet kan dragen, zul je je beleggingen verliezen. Het uitlenen van beleggingen gebeurt door elke broker, dus ook als je via je bank belegt of via een andere beleggingsplatform.

Het voordeel is dat DEGIRO je de mogelijkheid geeft om te kiezen of je wil dat je beleggingen worden uitgeleend. Bij een DEGIRO basic account is uitlenen toegestaan en bij een DEGIRO custody account niet. Als je kiest voor een DEGIRO custody account dan kan je zelf ook niet je je beleggingen uitlenen aan andere. Dat betekent dat je met een DEGIRO custody account niet kan handelen in producten zoals futures, opties en margin trading.

Wat zijn de kosten?

Type kostenDEGIRO basicDEGIRO custody
Aanmaken accountGratisGratis
KernselectieGratisGratis
DividendverwerkingGratis€1 + 3.00% van dividend (maximaal 10%)
CouponverwerkingGratis€1 + 0.10% van coupon (maximaal 10%)

In bovenstaande tabel een overzicht van het verschil in kosten is tussen een DEGIRO basic of custody account. Zoals je kan zien is de DEGIRO custody account iets duurder. Dat komt omdat DEGIRO bij een custody account niet verdient aan het uitlenen van je beleggingen. Daarom betaal je bij een DEGIRO custody account wat extra bij een dividenduitkeringen en couponuitkering. Omdat DEGIRO bij een basic account verdient aan het uitlenen van je beleggingen is de dividend- en couponuitkering bij de basic account gratis.

Voor een compleet overzicht van de kosten van een DEGIRO basic of custody account kan je het best onderstaande links gebruiken:

Kan je later nog switchen?

Op dit moment is het niet mogelijk om je account over te zetten van DEGIRO basic naar DEGIRO custody of andersom. Kortom, wanneer je hebt gekozen dan is dat het type account. Gelukkig kan je bij DEGIRO meerdere accounts aanmaken. Het is dus mogelijk om zowel een DEGIRO basic als DEIGRO custody account te hebben. Dan moet je wel twee keer het aanmeldproces door.

Wat moet ik kiezen?

Finance Owl kan niet bepalen of een DEGIRO basic of custody account bij jouw wensen en voorkeuren past. We kunnen wel toelichten waarom Finance Owl heeft gekozen voor een basic account EN custody account.

De DEGIRO basic account gebruik ik voor mijn aandelenportefeuille. Sommige van mijn aandelen keren ook dividend uit. Ik vind het zonde om bij een custody account daar extra voor te moeten betalen. Daarnaast is het fijn dat ik de mogelijkheid houd om in de toekomst in futures / opties te gaan handelen.

De DEGIRO custody account heb ik voor mijn indextrackers (ETFs). Die indextrackers keren geen dividend uit of het zijn indextrackers die het dividend meteen weer herbeleggen.

Conclusie

Zoals hierboven toegelicht hangt erg af van je persoonlijke voorkeur of DEGIRO basic of custody voor jou geschikt is.

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

  • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
  • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
  • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
  • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
  • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
  • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
  • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
  • Stap 8: Gebruik de “selfie”-functie op je telefoon om jezelf te scannen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *