DEGIRO pensioenbeleggen

DEGIRO pensioenbeleggen
Leestijd: 4 minuten

DEGIRO is in Nederland één van de bekendste en populairste beleggingsplatformen. Dat komt onder andere omdat het een goedkope optie is voor beleggers. In ruim 66 internationale brokeronderzoeken wordt DEGIRO als beste en goedkoopste manier genoemd om online te beleggen. DEGIRO is sinds 2013 actief in Nederland en biedt sinds 2017 DEGIRO pensioenbeleggen aan. In dit artikel een toelichting van pensioenbeleggen bij DEGIRO.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

DEGIRO Pensioenbeleggen

Sinds 2017 biedt DEGIRO pensioenbeleggen aan en eigenlijk werkt een pensioenbeleggingsrekening hetzelfde als een normale beleggingsrekening. Kortom, je kan zelf de ETFs en aandelen bepalen die je wilt aankopen. Het verschil ten opzichte van een normale beleggingsrekening is dat de pensioenrekening geblokkeerd is tot je pensioengerechtigd bent. Als je toch eerder geld wilt laten uitkeren dan betaal je inkomstenbelasting en een revisierente (boete).

De pensioenbeleggingsrekening van DEGIRO is standaard een account waarbij de fondsen niet worden uitgeleend door DEGIRO aan derde. Hierdoor loop je minder risico.

Wat is pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen is een manier van beleggen om je pensioen aan te vullen. Bij pensioenbeleggen kan je gebruik maken van belastingvoordelen, vandaar dat het aantrekkelijk is.

De pot met geld die je opbouwt door middel van pensioenbeleggen kan je pas aanspreken als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Mocht je toch eerder je pensioenpot willen gebruiken, dan is dat mogelijk. Daar betaal je echter wel belasting en een “boete” voor, omdat je de oorspronkelijk afspraak niet nakomt. Kortom, als je gaat pensioenbeleggen ga er dan vanuit dat je het geld pas kan gebruiken als je daadwerkelijk met pensioen bent.

In dit artikel kan je nog meer lezen over de voor- en nadelen van pensioenbeleggen.

Kosten van pensioenbeleggen bij DEGIRO

DEGIRO is één van de goedkopere beleggingsplatformen van Nederland. Je betaalt geen service-, opstart- en stortingskosten. Wel betaal je bij DEGIRO pensioenbeleggen beheerkosten: 0.2% per jaar. Daarnaast zijn er nog aan- en verkoopkosten afhankelijk van het type beleggingsproduct, hier kan je er meer over lezen. De eerste 0.2% van het belegt vermogen is hierbij vrijgesteld omdat je die al betaalt aan beheerkosten. Verder betaal je aansluitkosten van het handelen op de beurs. Behalve voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel die zijn gratis.

Goed om te weten, DEGIRO biedt haar klanten de mogelijkheid om in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. Dit wordt DEGIRO Kernselectie genoemd. In dit artikel kan je meer lezen over DEGIRO Kernselectie en aan welke voorwaarden je moet voldoen om zonder transactiekosten te handelen.

Dividendlekkage

Bij sommige beleggingsfondsen van DEGIRO kan dividendlekkage plaatsvinden. Goed om je van bewust te zijn. Dividendlekkage is het deel aan ingehouden dividendbelasting wat je niet terug kan krijgen via de belasting. Het is dus dividend wat “weglekt”.

Dividendlekkage kan voorkomen als het beleggingsfonds, ETF of aandeel waarin je hebt geïnvesteerd in het buitenland genoteerd is. Dat komt omdat landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben. Het Nederlandse dividendbelastingtarief is 15%. Afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het land waar dividendbelasting wordt ingehouden, wordt er soms meer dan het Nederlandse dividendbelastingtarief (15%) ingehouden. Als je dit verschil niet terug kan krijgen via de belasting, wordt dat dividendlekkage genoemd.

In dit artikel kan meer lezen over dividendlekkage en hoe je het kan voorkomen: Wat is dividendlekkage en hoe kan je het voorkomen?

Effect van kosten op je rendement

De meeste beleggers letten niet goed op de kosten van hun broker, maar lage kosten zijn belangrijk. Het effect van kosten op je rendement wordt onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je na 25 jaar niet 2.5% misloopt (25 * 0.1% = 2.5%) maar 10%. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Je begint met een inleg van €10.000 euro. Dat laat je 25 jaar lang staan. Elk jaar maak je 6% rendement. Dan is je portefeuille na 25 jaar €42.919 waard. Ter vergelijk, als je 0.1% extra kosten maakt, verdien je in plaats van 6% rendement nog 5.9%. In dat geval is je portefeuille na 25 jaar €41.918 waard. Een verschil van €1.001 op je inleg van €10.000, door slechts 0.1% aan extra kosten. Dat is maar liefst 10% minder rendement ten opzichte van je inleg. Kortom, makkelijk verdient als je een beetje op de kosten let!

DEGIRO beleggingsaanbod

Het beleggingsaanbod van de DEGIRO is erg ruim. Bij DEGIRO kan je beleggen op meer dan 50 verschillende beurzen en in allerlei verschillende beleggingsproducten. Onder andere in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETfs. In onderstaand overzicht kan je alle mogelijkheden vinden.

DEGIRO beleggingsaanbod

Finance Owl maakt zelf voornamelijk gebruik van de ETFs van DEGIRO, de reden hiervoor is dat passief beleggen mijn voorkeur heeft. Bij passief beleggen (of indexbeleggen) probeer je niet de beste aandelen te selecteren maar beleg je in een “mandje” aandelen. Dat doe je door te beleggen in een gespreid indexfonds of ETF. In dit artikel kan je meer lezen over het verschil tussen actief en passief beleggen.

Conclusie

Finance Owl vindt DEGIRO een gemakkelijk platform met een groot aanbod waar je tegen relatief lage kosten kan pensioenbeleggen. Zeker als je je beperkt tot het aanschaffen van ETFs die deel uitmaken van DEGIRO Kernselectie. Wil je meer lezen over DEGIRO, check dan ook onderstaande artikelen!

Mocht je overtuigd zijn dat pensioenbeleggen via DEGIRO ook voor jou is, dan kan je onderstaande stappen volgen om een account te openen. Het aanmaken van een account is gratis. Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

  • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
  • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
  • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
  • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
  • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
  • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
  • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaar
  • Stap 8: Gebruik de “selfie”-functie op je telefoon om jezelf te scannen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *