DEGIRO review 2022 – mijn ervaringen

DEGIRO review 2021
Leestijd: 5 minuten

DEGIRO is in Nederland één van de bekendste en populairste beleggingsplatformen. Dat komt onder andere omdat het een goedkope optie is voor beleggers. In meer dan 80 internationale brokeronderzoeken wordt DEGIRO als beste en goedkoopste manier genoemd om online te beleggen.

DEGIRO is sinds 2013 actief in Nederland. De dienstenverlening is inmiddels uitgerold naar 18 Europese landen. De kenmerken van DEGIRO zijn gebruiksvriendelijk en goedkoop. In dit artikel een review van het beleggingsplatform.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

DEGIRO review 2022: voordelen en nadelen

Om een goed beeld van DEGIRO te krijgen, beginnen we met de voor- en nadelen. Deze punten worden in de rest van het artikel verder toegelicht.

Voordelen DEGIRONadelen DEGIRO
Lage transactiekostenBeperkte analyse mogelijkheden
Geen opstart- en stortingskostenGeld storten vanaf één vaste tegenrekening
Uitgebreid aanbod van beleggingsproductenSpoedoverboekingen niet mogelijk
Gemakkelijk beleggen via de appAansluitkosten van €2,50 per beurs per kalenderjaar
(behalve Euronext Amsterdam en Brussel die zijn gratis)
Let op: met beleggen kun je je inzet verliezen

DEGIRO review 2022: kosten

DEGIRO is één van de goedkopere beleggingsplatformen van Nederland. Je betaalt geen service-, opstart- en stortingskosten. Wel betaal je voor de aansluitkosten van het handelen op de beurs, behalve voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel die zijn gratis. Daarnaast betaal je voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten. Hoeveel hangt af van het type beleggingsproduct, hier kan je er meer over lezen. Echter, zijn de commissies die je bij DEGIRO betaalt laag in vergelijking tot andere beleggingsplatformen.

Daarnaast biedt DEGIRO haar klanten de mogelijkheid om in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. Dit wordt DEGIRO Kernselectie genoemd. In dit artikel kan je meer lezen over DEGIRO Kernselectie en aan welke voorwaarden je moet voldoen om zonder transactiekosten te handelen.

Effect van kosten op je rendement

De meeste beleggers letten niet goed op de kosten van hun broker, maar lage kosten zijn belangrijk. Het effect van kosten op je rendement wordt onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je na 25 jaar niet 2.5% misloopt (25 * 0.1% = 2.5%) maar 10%. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Je begint met een inleg van €10.000 euro. Dat laat je 25 jaar lang staan. Elk jaar maak je 6% rendement. Dan is je portefeuille na 25 jaar €42.919 waard. Ter vergelijk, als je 0.1% extra kosten maakt, verdien je in plaats van 6% rendement nog 5.9%. In dat geval is je portefeuille na 25 jaar €41.918 waard. Een verschil van €1.001 op je inleg van €10.000, door slechts 0.1% aan extra kosten. Dat is maar liefst 10% minder rendement ten opzichte van je inleg. Kortom, makkelijk verdient als je een beetje op de kosten let!

DEGIRO review 2022: custody of standaard account

Let op: het is helaas niet meer mogelijk om een custody account aan te maken bij DEGIRO (mei 2022).

Type kostenDEGIRO StandaardDEGIRO Custody
Aanmaken accountGratisGratis
KernselectieGratisGratis
DividendverwerkingGratis1 + 3.00% van dividend (maximaal 10%)
CouponverwerkingGratis1 + 0.10% van coupon (maximaal 10%)

De meeste brokers en banken verdienen geld door de beleggingen van hun klanten uit te lenen. Dit heet securities lending en brengt risico’s met zich mee. Het kan namelijk voorkomen dat je beleggingen worden uitgeleend aan een partij die niet meer aan zijn verplichting kan voldoen. Dan ben je (een gedeelte van) je beleggingen kwijt. Natuurlijk leent DEGIRO niet zomaar je beleggingen uit. Ze vragen daarvoor een onderpand, vaak in de vorm van andere aandelen of valuta.

Wanneer een tegenpartij bij een securities lending transactie niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, zal dit risico in eerste plaats bij DEGIRO liggen. Alleen wanneer DEGIRO dit risico niet kan dragen, zul je je beleggingen verliezen. Het uitlenen van beleggingen gebeurt door elke broker, dus ook als je via je bank belegt of via een andere beleggingsplatform.

DEGIRO geeft je de mogelijkheid om te kiezen of je wil dat je beleggingen worden uitgeleend. Bij een DEGIRO Standaard account is uitlenen toegestaan en bij een DEGIRO Custody account niet. Omdat DEGIRO bij een DEGIRO Custody account niet verdient aan het uitlenen van je beleggingen, is dat iets duurder dan een Standaard account. Bij een DEGIRO Custody account betaal je wat extra bij een dividenduitkeringen en couponuitkering, wat bij een Standaard account gratis is.

Voor een overzicht van alle kosten bij een DEGIRO Standaard of DEGIRO Custody profiel kan je onderstaande links gebruiken:

Meer lezen over het verschil tussen een DEGIRO standaard en DEGIRO Custody account? Klik hier voor een uitgebreide toelichting!

DEGIRO review 2022: beleggingsaanbod

Het beleggingsaanbod van de DEGIRO is erg ruim. Bij DEGIRO kan je beleggen op meer dan 50 verschillende beurzen en in allerlei verschillende beleggingsproducten. Onder andere in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETfs. In onderstaand overzicht kan je alle mogelijkheden vinden.

DEGIRO beleggingsaanbod

Finance Owl maakt zelf voornamelijk gebruik van de ETFs van DEGIRO, de reden hiervoor is dat passief beleggen mijn voorkeur heeft. Bij passief beleggen (of indexbeleggen) probeer je niet de beste aandelen te selecteren maar beleg je in een “mandje” aandelen. Dat doe je door te beleggen in een gespreid indexfonds of ETF. In dit artikel kan je meer lezen over het verschil tussen actief en passief beleggen.

DEGIRO review 2022: depositogarantiestelsel

DEGIRO is in december 2019 overgenomen door Flatex. Flatex is een Duits beleggingsplatform met een bankvergunning. Dit is gunstig voor klanten van DEGIRO met een grote cashpositie.

Voorheen werd die cashpositie door DEGIRO belegt in een geldmarktfonds omdat DEGIRO geen bankvergunning had. Indien DEGIRO voorheen failliet zou gaan werd er slechts tot maximaal €2.500 vergoed. Door de bankvergunning van Flatex valt DEGIRO nu onder het Duitse depositogarantiestelsel waardoor je tot maximaal €100.000 verzekerd bent (DEGIRO depositogarantiestelsel).

Nu zal je wellicht denken, die kans is zo klein, dat maakt toch niet uit? Helaas kan het gebeuren dat een bank of beleggingsplatform failliet gaat. Denk bijvoorbeeld aan Icesave en DSB Bank tijdens de kredietcrisis. In dit artikel van De Nederlandsche Bank kan je meer lezen over het over depositogarantiestelsel.

DEGIRO review 2022: beleggerscompensatiestelsel

Belangrijk is om op te merken dat het depositogarantiestelsel (tot €100.000) niet van toepassing is op beleggingen. Zodra je van jouw cashpositie beleggingen hebt gekocht, is het depositogarantiestelsel niet meer van toepassing.

Wel bestaat er het beleggerscompensatiestelsel. Dit beschermt je tot maximaal €20.000 per beleggingsinstelling op het moment dat de beleggingsinstelling failliet gaat. Dit is overigens een generieke regel voor beleggingsinstellingen.

DEGIRO review 2022: conclusie

Finance Owl vindt DEGIRO een gemakkelijk platform met een groot aanbod waar je tegen relatief lage kosten kan beleggen, zeker als je DEGIRO Kernselectie gebruikt. In dit artikel kan je meer lezen over de voordelen van de Kernselectie. Daarnaast is het mooi dat DEGIRO door de overnamen van Flatex nu onder het Duitse depositogarantiestelsel valt.

Mocht je overtuigd zijn dat DEGIRO ook een beleggingsplatform voor jou is, dan kan je onderstaande stappen volgen om een account te openen. Het aanmaken van een account is gratis. Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

  • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
  • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
  • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
  • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
  • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
  • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
  • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
  • Stap 8: Gebruik de “selfie”-functie op je telefoon om jezelf te scannen

Vond je deze DEGIRO review nuttig? Lees dan ook de reviews over:

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *