Eerder stoppen met werken – hoeveel vermogen heb ik nodig?

eerder stoppen met werken
Leestijd: 3 minuten

In deze serie bespreken we de 4 stappen naar financiële onafhankelijkheid. Dit artikel gaat over stap 1, eerder stoppen met werken – hoeveel vermogen heb ik nodig? In een notendop komt FIRE neer op de volgende 4 stappen:

  1. Bepaal hoeveel financieel vermogen je nodig hebt
  2. Vaste lasten verlagen
  3. Extra inkomen verwerven
  4. Financieel vermogen opbouwen

Eerder stoppen met werken – hoeveel vermogen heb ik nodig?

Hoeveel financieel vermogen je nodig hebt om te stoppen met werken, hangt af van de levensstijl die je wilt hanteren. Het bedrag wat je nodig hebt komt voort uit een simpele som: je jaarlijkse uitgaven * 25 of 30. Dan kom je in de buurt van het vermogen wat je nodig hebt om je jaarlijkse uitgaven, 4% van je vermogen, te financieren. In dit artikel kan je meer lezen over de 4% regel.

Zolang je elk jaar de veilige marge van 4% van je vermogen onttrekt, heb je genoeg om van te leven. Dit omdat het gemiddeld rendement van de markt na aftrek van inflatie, kosten van je beleggingen en belastingen, hoger ligt dan 4% per jaar. Kortom, je vermogen zal er gemiddeld niet op achteruit gaan.

Een rekenvoorbeeld. Stel je verdient per maand netto 2.000 euro, 1.500 daarvan geef je uit, het restant van 500 euro kan je sparen. Je jaarlijkse uitgaven zijn dan 1.500 * 12 = 18.000. Dan heb je 18.000 * 30 = 540.000 euro aan vermogen nodig om van te leven.

Het is dus belangrijk dat je uitgaven niet stijgen. Immers, als je jaarlijkse uitgaven stijgen zal het ook langer duren voordat je financieel onafhankelijk bent. Slimmer is om je uitgaven te verminderen waardoor je sneller je doel bereikt. Voor het verminderen van je uitgaven hoef je echt niet op een houtje te bijten. Er zijn vele manieren om op een makkelijke manier je uitgaven te verlagen.

Eerder stoppen met werken – bereken je netto vermogen

Als je hebt vastgesteld hoeveel vermogen je nodig hebt om te stoppen met werken, ga je na wat je netto vermogen is. Gebruik daarvoor de volgende berekening: tel al je bezittingen bij elkaar op – spaargeld, beleggingen en bijvoorbeeld huis – en trek daar je schulden vanaf.

Vervolgens vergelijk je het bedrag dat je als einddoel hebt gesteld met je huidige netto vermogen. Dan zien je hoe ver je van je doel bent verwijderd.

Een rekenvoorbeeld. Je spaargeld is 12.000 euro, beleggingen 10.000 euro en je huis is 200.000 euro waard. Het totaal bedrag aan bezittingen is dan 12.000 + 10.000 + 200.000 = 222.000 euro. Je huis moet nog wel voor een groot deel afgelost worden à 150.000 euro, je schulden zijn dan 150.000 euro. Je totale vermogen is dan 222.000 – 150.000 = 72.000 euro. Kortom, je bent nog 540.000 – 72.000 = 468.000 euro verwijderd van je doel.

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je geen AOW of pensioen hebt opgebouwd. Dat zou je in je eigen berekening bij je netto vermogen kunnen optellen. Finance Owl is daar echter geen voorstander van omdat je je dan mogelijk “rijk” gaat rekenen.

Eerder stoppen met werken – bereken hoelang het duurt

Om te berekenen hoelang het duurt voordat je kan stoppen met werken, moet je kijken naar het vermogen dat je jaarlijks opbouwt. In dit voorbeeld is dat het bedrag van 500 euro per maand wat je spaart. Dat is 500 * 12 = 6.000 euro per jaar. Als je dat bedrag jaarlijks op je spaarrekening zet, tegen de huidige rente van bijna 0%, zal het 468.000 / 6.000 = 78 jaar duren voordat je het vereiste vermogen hebt opgebouwd.

Kortom, in dit rekenvoorbeeld duurt het nog 78 jaar voordat je financieel onafhankelijk bent. Natuurlijk, dit is een simplistisch voorbeeld wat geen rekening houdt met het aflossen van je hypotheek en beleggen in plaats van sparen. Toch zal dit voorbeeld bij veel lezers bekend voorkomen.

Door je uitgaven te verminderen en het geld wat overblijft slim te beleggen, kan je dit proces een flink aantal jaar versnellen.

Blijf je focussen op je doel

Realiseer je dat het allemaal begint bij het hebben van de juiste mindset (Money Mindset). Helaas, er is geen snelle manier om financieel onafhankelijk te worden. De weg naar financiële onafhankelijkheid vereist discipline en geduld.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *