Beleggen in Emerging Markets ETFs – 3 aandachtspunten!

Emerging markets ETFs bij DEGIRO
Leestijd: 5 minuten

Tegenwoordig zit in bijna elke goed gespreide portefeuille een Emerging Markets fonds. Maar waarom is beleggen in Emerging Market zo populair? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van beleggen in Emerging Markets ETFs bij DEGIRO voor je op een rij!

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

Emerging markets betekenis

Emerging Markets staat voor opkomende landen. Deze landen zijn in vergelijking tot bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten minder ontwikkeld en worden gekenmerkt door hun hoge economische groei. Emerging market landen zijn volop in ontwikkeling waardoor de economische groei meestal een stuk hoger ligt in vergelijking tot Westerse landen.

Welke landen horen tot emerging markets?

Eind jaren 90 werden de opkomende markten ookwel de BRIC(S) landen genoemt: Brazilië, Rusland, India, China (en Zuid Afrika). Tegenwoordig wordt er met name gekeken naar China en de omringende Aziatische landen.

Ook landen als Indonesië, Turkije, Polen, Chili en Taiwan worden bij verschillende indices gezien als opkomend. Uitgevers van beleggingsfondsen en ETFs kunnen zelf bepalen welke landen als emerging worden gekenmerkt. Check daarom altijd goed de prospectus als je een emerging market fonds koopt!

De voor- en nadelen van beleggen in Emerging Markets ETFs

In onderstaand overzicht kan je zien wat de voor- en nadelen zijn van het beleggen in emerging markets. In het vervolg van het artikel zullen we de voor- en nadelen verder toelichten.

Voordelen emerging marketsNadelen emerging markets
Hoog groei potentieelHogere volatiliteit
Valutarisico

Voordelen emerging markets: hoog groei potentieel

Zoals eerder benoemt worden opkomende landen gekenmerkt door hun hoge groei potentieel. Dat is precies de reden dat opkomende markten aantrekkelijk zijn bij beleggers. Door in emerging markets te beleggen kun je profiteren van de groei. Aandelen uit emerging markets hebben doorgaans een hogere groei potentieel in vergelijking tot ontwikkelde landen en zijn daardoor aantrekkelijk.

Voor het gemak heb ik even opgezocht hoe hoog de economische groei was van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in Nederland in 2019 (voor Corona). De groei in 2019 van het Nederlands BBP was 7%. Ter vergelijk, in 2019 was de groei van het BBP van India 7.5%, en dat van China 6.3%. In onderstaand overzicht kan je nog meer BBP groeipercentages zien van emerging markets.

BBP (%) in 2019 van emerging markets

Nadelen emerging markets: hogere volatiliteit

De stabiliteit van opkomende landen is vaak minder ten opzichten van ontwikkelde landen. Bij opkomende landen is de economie en/of politieke situatie vaak minder solide wat ervoor kan zorgen dat de koers van financiële producten meer schommelen. Dit wordt volatiliteit genoemt. Je kan het risico van volatiliteit verminderen door te beleggen op de lange termijn en te spreiden, dan ben je minder vatbaar voor heftige koersschommelingen.

Nadelen emerging markets: valutarisico

Valutarisico is een ander mogelijk nadeel van beleggen in opkomende markten. Valutarisico ontstaat omdat je financiële producten van emerging markets soms enkel kan kopen in de valuta van het desbetreffende land. Als de wisselkoers van je belegging in vreemde valuta’s daalt, dan loop je kans dat je investering minder waard wordt. Wees je daarvan bewust.

Een voorbeeld hiervan is beleggen in Turkije. In onderstaande grafiek kan je zien dat de Turkse Lira ten opzichten van de euro de afgelopen jaren flink is gedaald. Als je in 2013 in Turkije in Lira’s had belegt dan zouden je beleggingen nu, enkel als gevolg van een valuta daling, 75% minder waard kunnen zijn (2013: 0,4 euro per Lira; 2021: 0,1 euro per Lira).

Turkse Lira vs Euro

Emerging Markets ETF DEGIRO Kernselectie

Onderstaande ETF is één van de Emerging Market fondsen uit de DEGIRO Kernselectie. Deze ETF bevat met name Chinese bedrijven (± 42%) met een focus op de financiële sector (±21%) en technologische sector (±17%). Wil je zonder kosten beleggen bij DEGIRO? Lees dan dit artikel: DEGIRO Kernselectie – zonder kosten beleggen!

 • Naam: TSE Emerging Markets UCITS ETF – Distributing
 • Ticker: VFEM
 • ISIN: IE00B3VVMM84
 • Aantal posities: 1.880
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.22%
 • Jaarlijks rendement (sinds oprichting in 2012): 5.82%
TSE Emerging Markets UCITS ETF – Distributing

Beleggen in emerging markets: conclusie

Beleggen in emerging markets vind ik de moeite waard vanwege het hoge groei potentieel. Maar wees je bewust van de hogere volitaliteit en het valutarisico. Zorg daarnaast altijd voor goede spreiding, dat is super belangrijk bij beleggen. Kortom, beleg niet je gehele vermogen in emerging markets.

Beleg je zelf in emerging markets?

Jazeker! Ik beleg een vast bedrag per maand. Daarvan gaat 20% naar emerging market ETFs of beleggingsfondsen gaat. Dat doe ik vanwege het hoge groei potentieel, het extra risico neem ik voorlief. De overige 80% beleg ik in beleggingsproducten van opkomende markten.

Waarom DEGIRO en DEGIRO kernselectie?

DEGIRO is één van de goedkopere beleggingsplatformen van Nederland. Je betaalt geen service-, opstart- en stortingskosten. Wel betaal je voor de aansluitkosten van het handelen op de beurs, behalve voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel die zijn gratis. Daarnaast betaal je voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten. Hoeveel hangt af van het type beleggingsproduct, hier kan je er meer over lezen. Echter, zijn de commissies die je bij DEGIRO betaalt laag in vergelijking tot andere beleggingsplatformen.

Met DEGIRO Kernselectie kan je in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. In dit artikel kan je meer lezen over DEGIRO Kernselectie en aan welke voorwaarden je moet voldoen om zonder transactiekosten te handelen.

Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik DEGIRO zeker aanraden. DEGIRO heeft lage kosten en een breed aanbod aan beleggingsproducten waaronder ETFs. Klik hier om een uitgebreide review van de DEGIRO te lezen.

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

 • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
 • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
 • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
 • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
 • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
 • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
 • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *