Extra inkomen verwerven – 5 manieren

extra inkomen verwerven
Leestijd: 3 minuten

In deze serie bespreken we de 4 stappen naar financiële onafhankelijkheid. Dit artikel gaat over stap 3 – extra inkomen verwerven. In een notendop komt FIRE neer op de volgende 4 stappen:

  1. Bepaal hoeveel financieel vermogen je nodig hebt
  2. Vaste lasten verlagen
  3. Extra inkomen verwerven
  4. Financieel vermogen opbouwen

Er zijn diverse manieren om extra inkomen verwerven. Er is echter een verschil tussen actief vs passief inkomen genereren.

Actief vs passief inkomen genereren

Een actief inkomen genereren, is geld dat je verdient voor het actief leveren van een goed of dienst. Een voorbeeld hiervan is het hebben van een baan. Je krijgt salaris in ruil voor arbeid die je levert voor een x aantal uur per week.

Een passief inkomen genereren, is een inkomen dat je periodiek ontvangt voor werk of een inspanning die je in het verleden geleverd hebt. Kortom, passief inkomen is geld wat je verdient zonder dat je daar nu nog voor hoeft te werken.

Het kan veel werk zijn om passief inkomen op te bouwen, maar na verloop van tijd kunnen passieve inkomstenstromen zichzelf in stand houden. Het werk wat dan nog nodig is om de passieve inkomsten in stand te houden is minimaal of niet meer nodig.

Extra inkomen verwerven – actief

Onderstaand lichten toe hoe je op een actieve manier inkomen kan verwerven.

Actief inkomen genereren – salaris verhogen

Een manier om je actieve inkomen te verhogen is door je salaris te verhogen. Het salaris van je fulltime baan is vaak belangrijk en je primaire inkomstenbron. Dit staat namelijk niet alleen voor inkomen op dit moment, maar ook in de toekomst. Salarisonderhandelingen zijn daarom belangrijker dan we denken, omdat een structureel hoger loon ruimte schept om sneller te sparen.

Vergeet niet dat je als werknemer moet blijven werken aan je vaardigheden. Hoe diverser en waardevoller jouw vaardigheden zijn, des te belangrijker je bent voor je werkgever en daar wordt je uiteindelijk voor beloond. Kortom, blijf werken aan je skills en netwerk.

Actief inkomen genereren – side business

Een andere manier waarop je actieve inkomsten kan generen is door het opzetten van een side business. Je kan bijvoorbeeld een bedrijf opzetten naast je werk op een gebied waar je kennis over hebt. Een voorbeeld hiervan is het opzetten van een sieradenlijn of jezelf verhuren als ZZP’er.

Extra inkomen verwerven – passief

Onderstaand lichten toe hoe je op een passieve manier inkomen kan verwerven.

Passief inkomen genereren – vastgoed

Een bekende methode om een passief inkomen te genereren, is het investeren in vastgoed. Je investeert geld in een woning om deze te verhuren. Het passieve inkomen wordt dan gegenereerd door de maandelijkse huurinkomsten. Voor investeerders met een klein budget kan het een idee zijn om te investeren in een kleiner vastgoedobject, bijvoorbeeld een garagebox.

Passief inkomen genereren – affiliate marketing

Affiliate marketing is een manier om extra geld te verdienen door een bepaald product of dienst van een bedrijf online te promoten. Kortom, je maakt reclame voor een product of dienst. Je kan dit doen via een eigen website of blog, maar bijvoorbeeld ook via social media. Als ‘affiliate’ wordt je beloond voor de leads of sales die je hebt aangeleverd. Meestal in de vorm van een percentage van de verkoop, maar je kunt ook afspreken om per pageview of klik uitbetaald te worden.

Een ander voorbeeld hiervan is het maken van YouTube video’s. Je kan bijvoorbeeld review video’s maken over nieuwe telefoons. In deze video’s, leg je uit hoe de telefoons werken en wat de voor- en nadelen zijn. In de beschrijving van de video’s plaats je een link, waar men de telefoons kan bestellen. Wanneer mensen een telefoon bestellen, ontvang jij affiliate inkomsten. Daarnaast kan je ook geld verdienen aan reclames die worden getoond tijdens de video.

De content die je hebt gemaakt moet natuurlijk wel vaak genoeg bekeken worden voordat het interessant is voor affiliate marketing en reclame. Zorg er dus voor dat je video’s goed vindbaar zijn!

Passief inkomen genereren – online training / E-book

Als je veel kennis of interesse hebt over een product of dienst kan je deze kennis ook vermarkten en omzetten in een training of E-book. Dit is een perfecte manier om passief inkomen te generen. Je kan de training of E-book verkopen op je eigen website maar ook via andere partijen aanbieden (bijvoorbeeld Udemy.com). Daarnaast kan je de content verkopen via bijvoorbeeld bol.com.

Naast het verkopen van trainingen of E-books kan je er ook op andere manier geld aan verdienen. Bijvoorbeeld door de content gratis weg te geven in ruil voor persoonlijke contactgegevens. De lijst met persoonlijke contactgegevens kan je vervolgens gebruiken voor e-mailmarketing.

Blijf je focussen op je doel

Realiseer je dat het allemaal begint bij het hebben van de juiste mindset (Money Mindset). Helaas, er is geen snelle manier om financieel onafhankelijk te worden. De weg naar financiële onafhankelijkheid vereist discipline en geduld.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *