Top 7 films over beleggen en wall street

Films over beleggen en wall street
Leestijd: 3 minuten

De financiële wereld, in al haar verschijningsvormen, zorgt voor geweldige films. Hoewel de meeste films over beleggen en wall street werknemers van grote financiële instellingen niet erg positief portretteren, zijn de verhalen over hebzucht en het nemen van risico’s wel erg vermakelijk en informatief.

In dit artikel een overzicht van 7 goede films over beleggen en wall street. De volgorde van onderstaande lijst is volstrekt willekeurig.

 1. Wolf of Wall Street (2013)

De Wolf of Wall Street gaat over aandelenhandelaar Jordan Belfort. De steenrijke belegger zakt af naar een situatie waarin corruptie, fraude en misdaad allesbepalend worden.

In de film zie je hoe Belfort zich via Wall Street opwerkt en miljoenen dollars verdient. Uiteindelijk raakt hij verwikkeld in een web van misdaad en fraude. In deze film spelen diverse topacteurs, waaronder Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Jonah Hill en Matthew McConaughey.

Deze film over beleggen en wall street is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1999 werd Jordan Belfort veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf nadat hij had toegegeven fraude te hebben gepleegd door onder meer beursmanipulatie. 

Dankzij Wolf of Wall Street is het leven van Jordan weer enigszins op de rit gekomen. Hij is als gevolg van de films erg bekend geworden en geeft nu wereldwijd dure lezingen en motivatiespeeches.

2. Margin Call (2011)

Deze film gaat over een risico analist die werkzaam is bij een grote investeringsbank. De risico analist is een ernstig probleem op het spoor gekomen maar voordat hij zijn onderzoek af kan maken wordt hij ontslagen.

Voordat de risico analist vertrekt draagt hij zijn onderzoek over aan een collega. Die pakt het onderzoek op in de avonduren en komt tot een schokkende conclusie dat de bank zich in de problemen heeft gewerkt, wat wel eens het einde van het bedrijf zou kunnen betekenen.

Margin Call toont je wat er gebeurt in de uren tussen het besef van de omvang van het probleem en de opening van de beurs de ochtend erna. Dat levert een interessant beeld op van de diverse belanghebbenden, elk met andere belangen en opvattingen.

3. The Big Short (2015)

The Big Short is een verfilming van het gelijknamige boek van Michael Lewis. De film vertelt het verhaal van een groep beleggers die de financiële crisis in 2008 voorspellen en veel geld verdienen door te speculeren op een daling van de huizenmarkt (short gaan).

Het boek en film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van de bekende belegger Michael Burry. In de film spelen diverse topacteurs, waaronder Brad Pitt en Christian Bale.

Wat is short gaan ook alweer?

Als een belegger short gaat verkoopt deze als het ware aandelen die men niet in bezit heeft. Op deze manier kan er geprofiteerd worden van een daling van de beurskoers. De belegger gaat er dan van uit dat het aandeel in waarde daalt en kan via deze strategie inspelen op deze waarde daling.

Als de belegger de aandelen op een later tijdstip weer besluit terug te kopen, dan bepaalt het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs de winst of verlies.

4. Wall Street (1987)

Deze klassieker gaat over de opkomst van Bud Fox, een jonge belegger die zijn integriteit opoffert voor geld en macht. Dit is één van de bekendste films over beleggen en wall street.

In Wall Street komt de hebzucht en corruptie van Wall Street duidelijk naar voren. De bekende leus “greed is good” komt uit deze film, een klassieker dus.

5. Wall Street: money never sleeps (2010)

Deze film is het vervolg op Wall Street uit 1987. In Wall Street: money never sleeps wordt de besluitvorming van de Amerikaanse overheid rond het uitbarsten van de financiële crisis in 2008 in beeld gebracht.

6. Inside Job (2010)

De Inside Job is een Oscar-winnende documentaire waarin de oorzaak van de financiële crisis van 2008 onder de loep wordt genomen. Diverse hoge mensen uit de financiële sector en politiek komen aan het woord.

De documentaire geeft je een mooi inkijkje hoeveel signalen er destijds genegeerd zijn met als gevolg een wereldwijde financiële crisis. Daarnaast is het stuitend om te zien hoe hebzuchtig sommige mensen waren.

7. Chasing Madoff (2010)

Waarschijnlijk ben je de naam Bernie Madoff al wel eens tegengekomen. Het is een voormalig beleggingsadviseur die een gevangenisstraf van 150 jaar heeft gekregen voor het opzetten van een Ponzi-scheme. Hij heeft miljarden van investeerders afhandig gemaakt. In 2021 is Bernie Madoff in de gevangenis overleden.

Deze documentaire gaat over een rechercheur die zich jarenlang heeft ingezet om Bernie Madoff te ontmaskeren. De documentaire bevat diverse interviews met mensen die door Bernie zijn opgelicht.

Meer lezen over beleggen?

Op FinanceOwl.nl kan je erg veel artikelen vinden over beleggen. In onderstaand overzicht een lijst met relevante artikelen over beleggen.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *