Financieel vermogen opbouwen tips 2021!

financieel vermogen opbouwen tips 2021
Leestijd: 3 minuten

In deze serie bespreken we de 4 stappen naar financiële onafhankelijkheid. Dit artikel gaat over stap 4 – financieel vermogen opbouwen. In een notendop komt FIRE neer op de volgende 4 stappen:

  1. Bepaal hoeveel financieel vermogen je nodig hebt
  2. Vaste lasten verlagen
  3. Extra inkomen verwerven
  4. Financieel vermogen opbouwen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je het hetgeen wat je hebt bespaart en extra hebt verdient op een goede manier kan investeren. Dit zodat jij sneller financieel onafhankelijk bent!

Financieel vermogen opbouwen tips 2021 – hoeveel vermogen heb ik nodig?

In stap 1 is er uitgelegd hoe je kan bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt, lees er hier meer over. In het kort komt het neer op de volgende simpele rekensom, je jaarlijkse uitgaven * 25 of 30. Dan kom je in de buurt van het vermogen wat je nodig hebt om je jaarlijkse uitgaven, 4% van je vermogen, te financieren. Hier kan je meer lezen over de 4% regel. Zolang je elk jaar de veilige marge van 4% van je vermogen onttrekt, heb je genoeg om van te leven.

Een rekenvoorbeeld. Stel je verdient per maand netto 2.000 euro, 1.500 daarvan geef je uit, het restant van 500 euro kan je sparen. Je jaarlijkse uitgaven zijn dan 1.500 * 12 = 18.000. Dan heb je 18.000 * 30 = 540.000 euro aan vermogen nodig om van te leven.

Financieel vermogen opbouwen tips 2021 – sparen of beleggen?

Als je weet hoeveel vermogen je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn, kan je gaan toe werken naar dit doel en vermogensopbouw realiseren. Beleggen is een goede methode en levert over een langere termijn bijna altijd een hoger rendement op dan sparen.

De rente op spaargeld is momenteel bijna 0%. Het gevolg van de lage spaarrente, rond 0%, is dat het bedrag op je spaarrekening voorlopig niet meer toeneemt. Inflatie zorgt zelfs voor een waardevermindering van je geld. Stel dat je € 100.000 op je spaarrekening hebt staan, waar je niet aankomt, dan staat er over 10 jaar nog steeds € 100.000 op je rekening. Omdat prijzen van producten in die 10 jaar wel zijn gestegen, is je vermogen minder waard geworden. Als we 2% inflatie per jaar als voorbeeld nemen, is dat bedrag ten opzichte van vandaag nog maar € 81.707 waard.

Kortom, het vermogen wat op je spaarrekening staat neemt af omdat de inflatie hoger is dan de spaarrente. In onderstaande afbeelding kan je zien wat het verschil is tussen de spaarrente en inflatie. In dit artikel van de De Nederlandsche Bank kan je er meer over lezen.

Inflatie en spaarrente

Financieel vermogen opbouwen tips 2021 – waar moet ik rekening mee houden bij beleggen?

Je moet op een aantal dingen letten als je gaat beleggen. Zo is spreiding aanbrengen in je beleggingsportefeuille essentieel. Dit doe je om risico te minimaliseren. Beleggen zonder risico bestaat niet. Wel is het mogelijk het risico zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door lange termijn te beleggen en door te spreiden.

Je kan je portefeuille op verschillende manieren spreiden. Bijvoorbeeld door elke maand geld in te leggen (spreiden in tijd), te beleggen in verschillende producten (indextrackers, vastgoed, aandelen, bitcoin), sectoren (aandelen van bijvoorbeeld Shell of KPN) en landen (indextrackers die de Europese markt of Chinese markt volgt). Het beste is om al deze onderdelen van spreiding toe te passen. Ter illustratie, een slecht gespreide portefeuille bestaat voor 100% uit één aandeel.

Finance Owl raad aan om je beleggingsportefeuille op te bouwen door passief te beleggen in indextrackers (ETFs). Bij passief beleggen (of indexbeleggen) probeer je niet de beste individuele aandelen te selecteren (actief beleggen) maar beleg je in een “mandje” aandelen. Op deze manier beleg je in een goed gespreide portefeuille tegen lage kosten. Het verschil tussen actief en passief beleggen en de voordelen van passief beleggen kan je hier lezen.

Blijf je focussen op je doel

Realiseer je dat het allemaal begint bij het hebben van de juiste mindset (Money Mindset). Helaas, er is geen snelle manier om financieel onafhankelijk te worden. De weg naar financiële onafhankelijkheid vereist discipline en geduld.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *