FitVermogen review 2023 – goedkoop indexbeleggen!

FitVermogen review
Leestijd: 4 minuten

FitVermogen wordt steeds vaker genoemd als platform om te gebruiken om in beleggingsfondsen te investeren. Dat komt onder andere omdat het een hele goedkope optie is voor beleggers. In dit artikel een review van FitVermogen.

Inhoud

FitVermogen review 2023: voordelen en nadelen

Om een goed beeld van FitVermogen te krijgen, beginnen we met de voor- en nadelen. Deze punten worden in de rest van het artikel verder toegelicht.

Voordelen FitVermogenNadelen FitVermogen
Geen extra transactiekostenDuurzame indexfondsen zijn minder gespreid door uitsluitingen
Lage fondskostenFitVermogen is enkel te gebruiken via webbrowser, er is geen app
Goed gespreide duurzame indexfondsenGeen mogelijkheid om geld aan te houden op de FitVermogen rekening
Automatisch periodiek beleggen is mogelijkMinimaal 25 euro per transactie
Nederlands beleggingsfondsen dus geen “dividendlekkage

FitVermogen review 2023: wat is FitVermogen?

FitVermogen is gelanceerd in 2014 en onderdeel van Nationale Nederlanden Investment Partners, vandaar dat het ook NN FitVermogen wordt genoemd. Via FitVermogen kan je enkel investeren in beleggingsfondsen van Nationale Nederlanden zelf. Deze fondsen worden NN-fondsen genoemd. Het totale aanbod aan NN Fitvermogen fondsen kan je hier vinden.

Via NN FitVermogen kan je dus niet investeren in individuele aandelen, je belegt altijd in een “mandje” van aandelen. Je kan zowel beleggen in actieve fondsen en passieve fondsen. Bij actieve fondsen probeert de fondsmanager beter te presteren dan de index. Passieve fondsen werken anders, deze proberen de index juist zo exact mogelijk te kopiëren. In dit artikel je meer lezen over het verschil tussen actief en passief beleggen.

Het grote voordeel van NN FitVermogen is dat je enkel de jaarlijkse kosten van de fondsen zelf betaalt, verder niks. Het aanhouden van een beleggingsrekening is gratis en je betaalt ook geen beheer- en transactiekosten. Dit is vrij uniek in Nederland want bij de meeste meeste banken en brokers betaal je wel voor het aanhouden van een rekening en het aan- en verkopen van transacties.

FitVermogen review 2023: welke fondsen zijn populair bij indexbeleggers?

Er zijn twee indexfondsen van NN FitVermogen erg populair bij indexbeleggers vanwege de lage kosten.

Het NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund is een indexfonds wat wereldwijd gespreid is belegt, behalve de opkomende markten (emerging markets). In dit indexfonds zijn de grootste bedrijven van de wereld vertegenwoordigd. Onderstaand kan je de geografische en sector verdeling van het indexfonds zien. Zoals je ziet is het fonds wel wat zwaar gewogen naar bedrijven uit de Verenigde Staten (63.9%). De lopende kosten van dit fonds zijn jaarlijks 0.17%.

Het NN Enhanced Index Sustainable Em Markets Eq Fund is een indexfonds wat gefocussed is op de opkomende markten (emerging markets). In dit indexfonds zijn de grootste bedrijven uit de emerging markets opgenomen. Onderstaand kan je de geografische en sector verdeling van het indexfonds zien. Zoals je ziet is het fonds wat zwaarder gewogen naar bedrijven uit China (40.8%). De lopende kosten van dit fonds zijn jaarlijks 0.30%.

Beide fondsen zijn in Nederland genoteerd en hebben daardoor geen last van een ‘dividendlekkage‘. Dividendlekkage kan voorkomen als het beleggingsfonds waarin je hebt geïnvesteerd in het buitenland genoteerd is. Dat komt omdat landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben. Het Nederlandse dividendbelastingtarief is 15%. Afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het land waar dividendbelasting wordt ingehouden, wordt er soms meer dan het Nederlandse dividendbelastingtarief (15%) ingehouden. Als je dit verschil niet terug kan krijgen via de belasting, wordt dat dividendlekkage genoemd.

Verder is het goed om te weten dat beide fondsen enkel duurzame bedrijven bevatten. Bedrijven worden opgenomen in de index conform de ESG-criteria. De niet duurzame bedrijven worden uitgesloten. Hierdoor zijn beide fondsen minder breed gespreid dan andere indexfondsen maar wel duurzamer.

Wat zijn de ESG criteria ook alweer?

ESG staat voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (ethisch bestuur). Deze criteria helpen beleggers om te beoordelen in hoerverre ETFs duurzaam zijn. Helaas bestaat er momenteel nog niet één ESG score. Er zijn een aantal partijen die de ESG prestaties van bedrijven onderzoeken en een score geven. Daardoor kan de ESG score dus wat wisselen van partij tot partij. In dit artikel kan je meer lezen over ESG beleggen, de criteria en ESG ETFs.

FitVermogen review 2023: automatisch periodiek beleggen

Een ander voordeel van Fitvermogen is dat je gemakkelijk kan instellen hoeveel je automatisch periodiek wilt beleggen, bijvoorbeeld €250 per maand. Een periodieke afschrijving zorgt voor discipline, wat fijn is als je vermogen aan het opbouwen bent voor de lange termijn.

Daarnaast is het fijn dat je bij Fitvermogen belegt in beleggingsfondsen en daardoor ook fracties van een fonds kan kopen. Wanneer het fonds voor €100 genoteerd staat, is het ook mogelijk om een kooporder van €150 volledig uit te laten voeren. Je ontvangt dan 1,5 stuks van het fonds in je portefeuille.

Het kopen van beleggingsproducten in fracties maakt het automatiseren van je beleggingen gemakkelijker. Want je bent bij een vaste maandelijkse inleg zeker dat het volledige bedrag wordt geïnvesteerd en er geen geld op je beleggingsrekening blijft staan. In dit artikel kan je hier meer over lezen.

Fitvermogen review 2023: conclusie

Finance Owl vindt FitVermogen een mooi platform om tegen relatief lage kosten te beleggen. FinanceOwl belegt zelf ook in de hierboven genoemde indexfondsen. De belangrijkste reden hiervoor komen overeen met de hierboven genoemde voordelen. De fondsen zijn goed gespreid, volgen passief een index en de kosten zijn erg laag.

Vond je deze Fitvermogen review nuttig? Lees dan ook de reviews over:

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *