Fysieke ETF en synthetische ETF, wat is het verschil?

fysieke ETF en synthetische ETF
Leestijd: 4 minuten

Als je onderzoek aan het doen bent naar het kopen van ETFs ga je de termen fysieke ETF en synthetische ETF tegenkomen. Dit zijn termen die wat vertellen over de samenstelling van deze ETF. Maar wat betekenen fysieke en synthetische trackers en wat is het verschil? In dit artikel geeft Finance Owl een antwoord op die vragen!

Inhoud

Wat is het verschil tussen een fysieke ETF en synthetische ETF?

Het verschil tussen een fysieke ETF en synthetische ETF zit hem in de manier van replicatie. Bij fysiek ETFs worden daadwerkelijk de onderliggende fondsen ingekocht en bij synthetisch ETFs wordt er een derivaat (bijvoorbeeld swap) gebruikt.

In de rest van het artikel zal het verschil in detail worden toegelicht inclusief de voor- en nadelen van beide.

Korte samenvatting: wat is een ETF ook alweer

Een ETF, ook wel Exchanged Traded Fund, is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. De beheerder van een ETF heeft niet de intentie de onderliggende index te verslaan, vandaar de aanduiding passief beheerd fonds. Het voordeel van een ETF is dat je tegen relatief lage kosten een index kunt volgen. Het verschil tussen actief en pasief beleggen kan je in dit artikel lezen.

Wil je meer weten over ETFs en waar je op moet letten? Lees dan ook dit artikel: Welke ETF kiezen, hoe kies je de juiste ETF? 4 tips!

Wat is een fysieke ETF?

Er zijn twee manieren waarop een ETF de onderliggende beursindex kan volgen: fysieke en synthetische. Bij een fysieke ETF worden de onderliggende aandelen en obligaties daadwerkelijk door de fondsbeheerder ingekocht. Dit wordt in de beleggingswereld fysieke replicatie genoemt.

Een voorbeeld: stel er zitten 1.000 bedrijven in de index, dan heeft de fysieke ETF deze ook (bijna) allemaal in bezit. Omdat die 1.000 bedrijven moeten worden aangekocht, en er ook wijzigingen kunnen plaatsvinden in de index, zijn bij een fysiek gerepliceerde ETF veel transacties nodig. Hierdoor zullen de kosten van een fysieke ETF ook hoger zijn ten opzichten van een synthetische ETF.

Omdat alle fondsen uit de index bij fysieke replicatie worden aangekocht is het moeilijker om de index precies te volgen. De ETF probeert de onderliggende index zo goed mogelijk te volgen maar dat lukt niet altijd, bijvoorbeeld in verband met wijzigingen aan de index. Het gevolg hiervan is dat er een tracking error kan optreden. Hiermee wordt het verschil in rendement bedoelt tussen de index en de ETF.

Goed om te weten, soms laten ETF-beheerders een tracking error toe omdat ze daarmee transactiekosten kunnen voorkomen en dus de ETF-kosten beheersbaar kunnen houden.

Wat is een synthetische ETF?

Bij een synthetische ETF worden de fondsen uit de index niet ingekocht maar wordt de index gevolgd door middel van derivaten (afgeleiden producten, bijvoorbeeld swaps). In de beleggingswereld wordt dit synthetische replicatie genoemt. Een swap is een ruilcontract. Er wordt tussen de uitgever van de ETF en de aanbieder van het derivaat afgesproken dat de uitgever van de ETF recht heeft op het rendement van de index (zowel positief als negatief).

ETFs die synthetisch zijn gerepliceerd zijn risicovoller ten opzichte van fysieke replicatie omdat je afhankelijk bent van de tegenpartij waarmee het contract is aangegaan. Als de tegenpartij niet meer aan zijn verplichting kan voldoen om het rendement van de index uit te keren, dan heb je een probleem. Daarom is het risico van een synthetische ETF hoger ten opzichte van een fysieke ETF.

Echter, door synthetische replicatie is het niet nodig om alle aandelen en obligaties van een onderliggende index te kopen. Er zijn dus minder transcaties nodig waardoor de kosten van een synthetische ETF lager zijn ten opzichte van een fysieke ETF. Daarnaast is de de tracking error bij een synthetische ETF meestal lager omdat het rendement van de index beter gevolgt kan worden ten opzichte van fysieke replicatie.

De voor- en nadelen van fysieke en synthetische ETFs

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen hebben beide opties zo hun voor- en nadelen. Om makkelijk te identificeren wat het verschil tussen fysieke en synthetische ETFs is, hierbij een overzicht.

Fysieke ETFSynthetische ETF
Onderliggende aandelen / obligaties in bezitJaNee
KostenHogerLager
Tracking error HogerLager
RisicoLagerHoger

Effect van kosten op je rendement

Het effect van kosten op je rendement wordt onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je na 25 jaar niet 2.5% misloopt (25 * 0.1% = 2.5%) maar 10%. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Je begint met een inleg van €10.000 euro. Dat laat je 25 jaar lang staan. Elk jaar maak je 6% rendement. Dan is je portefeuille na 25 jaar €42.919 waard. Ter vergelijk, als je 0.1% extra kosten maakt, verdien je in plaats van 6% rendement nog 5.9%. In dat geval is je portefeuille na 25 jaar €41.918 waard. Een verschil van €1.001 op je inleg van €10.000, door slechts 0.1% aan extra kosten. Dat is maar liefst 10% minder rendement ten opzichte van je inleg. Kortom, makkelijk verdient als je een beetje op de kosten let!

Is een fysieke of synthetische ETF beter?

Misschien niet het antwoord waar je op hoopte maar… het hangt van de situatie af. Niet alle fondsen geven je de mogelijkheid om te kiezen, soms kan je enkel in een synthetische of fysiek gerepliceerde ETF beleggen. In dat geval is de keuze snel gemaakt.

Bij indexen waar je wel de mogelijkheid hebt om te kiezen, wordt het wat moeilijker. Dan hangt het erg van de situatie af. Ben je bereid om het tegenpartij risico bij een synthetische ETF te nemen? Zo niet, neem dan de fysieke variant. Vind je het niet erg dat de ETF de onderliggende fondsen niet in het bezit heeft, dan zou je kunnen kiezen voor de synthetische ETF. Check dan wel of de synthetische optie ook goedkoper is en een mindere tracking error heeft ten opzichte van de fysieke ETF. Naast het risico wat je wilt lopen zijn de kosten en tracking error natuurlijk ook belangrijk!

Hoe herken je een fysieke of synthetische ETF?

Elke indexfonds heeft een document waar je de zogenoemde essentiële beleggersinformatie kan terugvinden. In dat document kan je alle belangrijke informatie over een ETF lezen. Onderstaand een voorbeeld van de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF.

fysieke ETF

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen een fysieke en synthetische ETF is of de ETF-beheerder de onderliggende fondsen van de ETF daadwerkelijk in bezit heeft. Dit heeft een impact op de kosten, tracking error en kosten. Kijk daarom altijd goed bij het kiezen van een ETF of het een fysieke of synthetische gerepliceerde ETF betreft en wees je bewust van de voor- en nadelen.

Welk type ETF heeft jouw voorkeur? Laat het weten in de comments!

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *