Geld sparen de voordelen en nadelen op een rij!

Geld sparen de voordelen en nadelen
Leestijd: 4 minuten

Of extra geld sparen slim is om te doen hangt erg af van je persoonlijke situatie en doel. Om je te helpen zetten we in dit artikel voor je op ene rij wat bij sparen de voordelen en nadelen zijn. Zodat jij de beste keuzes kan maken!

Wat is sparen?

Sparen is een manier van omgaan met je bezittingen waarbij er iets apart wordt gehouden in plaats van het uit te geven.

Nederlanders zijn echte spaarders en tijdens de coronacrisis is het totale tegoed van huishoudens bij banken met maar liefst 42 miljard toegenomen. Dat is het dubbele ten opzichte van 2019, toen er ook al heel erg veel werd gespaard.

Toename tegoeden huishoudens bij banken

Er zijn verschillende spaarvormen. Zo kun je bijvoorbeeld een (internet)spaarrekening openen of banksparen. Daarnaast kan je voor kinderen een kinderspaarrekening openen en is een zakelijke spaarrekening een optie als je bijvoorbeeld ZZP-er bent. Een andere optie is een deposito sparen, hierbij zet je geld voor een bepaalde periode vast bij de bank. Je kunt in de tussentijd geen geld van je rekening halen. Ter compensatie krijg je dan wel meer rente ten opzichte van een normale spaarrekening.

Sparen de voordelen en nadelen

Voordelen sparenNadelen sparen
Opbouwen financiële bufferSparen kost geld
Veilig

Wat zijn voordelen van sparen?

Geld sparen heeft een aantal voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van sparen.

Voordelen van sparen: opbouwen financiële buffer

Het geeft veel mensen rust als ze een financieel wat achter de hand hebben indien het even tegenzit. Finance Owl adviseert om een buffer aan te houden waarmee je de kosten van levensonderhoud voor 3 tot 6 maanden kunt betalen.

Voordelen van sparen: veilig

Sparen bij een bank is erg veilig. Alle Nederlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel. Het depositogarantiestelsel betekend je tot maximaal €100.000 verzekerd bent indien een bank failliet zou gaan. Nu zal je wellicht denken, die kans is zo klein, dat maakt toch niet uit? Helaas kan het gebeuren dat een bank failliet gaat. Denk bijvoorbeeld aan Icesave en DSB Bank tijdens de kredietcrisis. In dit artikel van De Nederlandsche Bank kan je meer lezen over het over depositogarantiestelsel.

Wat zijn nadelen van sparen?

Geld sparen heeft een aantal nadelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste nadelen van sparen.

Nadelen van sparen: sparen kost geld

De rente op spaargeld is momenteel bijna 0% is. Het gevolg van de lage spaarrente, rond 0%, is dat het bedrag op je spaarrekening voorlopig niet meer toeneemt. Inflatie zorgt zelfs voor een waardevermindering van je geld. Stel dat je € 100.000 op je spaarrekening hebt staan, waar je niet aankomt, dan staat er over 10 jaar nog steeds € 100.000 op je rekening. Omdat prijzen van producten in die 10 jaar wel zijn gestegen, is je vermogen minder waard geworden. Als we 2% inflatie per jaar als voorbeeld nemen, is dat bedrag ten opzichte van vandaag nog maar € 81.707 waard.

Kortom, het vermogen wat op je spaarrekening staat neemt af omdat de inflatie hoger is dan de spaarrente. In onderstaande afbeelding kan je zien wat het verschil is tussen de spaarrente en inflatie. In dit artikel van de De Nederlandsche Bank kan je er meer over lezen.

Nadelen van sparen: vermogensbelasting

Als je meer dan €50.000 bezit, of €100.000 samen met een fiscale partner, betaal je vermogensbelasting Een fiscale partner is bijvoorbeeld je man / vrouw als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. In dit artikel van de belastingdienst kan je meer situaties vinden.

De Belastingdienst belast niet het werkelijke rendement over je vermogen. Het kost namelijk veel te veel tijd om dit voor iedereen vast te stellen. In plaats daarvan rekent de Belastingdienst met een fictief rendement. Dat is een geschat percentage op basis van een gemiddeld rendement op je spaargeld en beleggingen.

Het fictief rendement loopt per belastingschijf op. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat mensen met een groter vermogen naar verhouding meer beleggen dan sparen.

In onderstaande tabel kan je een overzicht zien van het belastingtarief wat je betaald over je vermogen.

Sparen de voordelen en nadelen: conclusie

Finance Owl is van mening het goed is om een buffer te hebben voor situaties dat het financieel even tegenzit. Finance Owl houdt zelf een buffer aan waarmee hij de kosten van levensonderhoud voor 3 tot 6 maanden kan betalen. Hoeveel jij spaart en over wil houden hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Weeg daarom goed de voor- en nadelen van sparen af! Neem daarbij ook mee of extra aflossen of beleggen een alternatief is.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *