Top 4 beste goud ETF DEGIRO

Goud ETF DEGIRO
Leestijd: 6 minuten

Goud is een veilige haven in onzekere economisch tijden. Zeker als er inflatie wordt gevreesd, zoals nu (april 2022). Vandaar dat beleggen in goud bij veel investeerders onderdeel is van hun strategie. Alleen welke goud ETF moet je dan kiezen? In deze blogpost geven we een top 4 van de beste goud ETF DEGIRO!

Inhoud

Wat zijn de beste goud ETFs van DEGIRO?

 1. Invesco Physical Gold ETC (SGLD)
 2. Xetra Gold ETC (4GLD)
 3. VanEck Junior Gold Miners ETF (GDXJ)
 4. VanEck Gold Miners (GDX)

In onderstaande overzicht wordt er bij de 4 beste goud ETFs van DEGIRO naast het dividendrendement ook het historische rendement, de spreiding en de kosten toegelicht.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

 1. Invesco Physical Gold ETC (SGLD)

 • Ticker: SGLD
 • ISIN: IE00B579F325
 • Aantal posities: N.v.t. volgt de goudprijs
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.15%
 • Jaarlijks rendement (afgelopen 3 jaar): 13.00%
 • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Nee

De Invesco Physical Gold tracker is geen ETF maar een ETC. Een ETC is een Exchange Traded Commodity en is zeer vergelijkbaar met een ETF. Het verschil is dat een ETF een bepaalde aandelenindex volgt en een ETC een grondstof, goud in dit geval. Andere opties zijn bijvoorbeeld ETCs in olie en zilver.

De beheerder van dit fonds slaat het goud fysiek op waardoor er een onderpand is voor je schuldbewijs (ETC). Als je op zoek bent naar een ETF die de waarde van fysiek goud volgt, dan is dit fonds een uitstekende keus.

 2. Xetra Gold ETC (4GLD)

 • Ticker: 4GLD
 • ISIN: DE000A0S9GB0
 • Aantal posities: N.v.t. volgt de goudprijs
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.36%
 • Jaarlijks rendement (afgelopen 3 jaar): 13.90%
 • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Nee

Net als de Invesco Physical Gold tracker is Xetra Gold een ETC waarbij er ook fysiek goud wordt aangehouden als onderpand voor het schuldbewijs.

3. VanEck Junior Gold Miners ETF (GDXJ)

 • Ticker: GDXJ
 • ISIN: IE00BQQP9G91
 • Aantal posities: 97
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.55%
 • Jaarlijks rendement (afgelopen 3 jaar): 15.80%
 • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Ja

De VanEck Junior Gold Miners ETF bevat 97 bedrijven die actief zijn in de goudwinning sector. Deze ETF bevat qua marktomvang de wat kleinere gouddelvers. Vandaar de naam: Junior Gold Miners. Het voordeel hiervan is dat deze gouddelvers nog veel kunnen groeien. Echter, betekent het ook dat het risico hoger is ten opzichte van gevestigde gouddelvers. Wat een impact kan hebben op de volatiliteit (bewegelijkheid) van deze ETF.

In onderstaande grafiek kan je zien dat de er een focus is op Amerikaanse bedrijven (±63%) gevolgd door Azië (±25%) en Europa (±12%). Het mooie is dat deze ETF onderdeel uitmaakt van DEGIRO Kernselectie.

4. VanEck Gold Miners (GDX)

 • Ticker: GDX
 • ISIN: IE00BQQP9F84
 • Aantal posities: 56
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.53%
 • Jaarlijks rendement (afgelopen 3 jaar): 21.80%
 • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Ja

Deze ETF is de volwassen tegenhanger van de hierboven genoemde Junior Gold Miners ETF en bestaat uit 56 bedrijven actief in de goudwinning sector. In onderstaande grafiek kan je zien dat de er wederom een focus is op Amerikaanse bedrijven (±70%) gevolgd door Azië (±17%) en Europa (±13%). Het mooie is dat ook deze ETF onderdeel uitmaakt van DEGIRO Kernselectie.

Let wel, de tien grootste bedrijven uit deze ETF hebben een totaal gewicht van ± 64% in de index (maart 2022). Kortom, 10 bedrijven bepalen ± 64% van de waarde van de hele index. Dat is vrij vors, wees je daarvan bewust!

Top 4 beste goud ETF DEGIRO: samenvatting

In onderstaande grafiek een beknopte samenvatting van de 4 beste goud ETFs van DEGIRO. Afhankelijk van je wensen kan je een keus maken om te beleggen in één of meerdere van deze 4 goud ETFs.

  1. Invesco Physical Gold ETC (SGLD) 2. Xetra Gold ETC (4GLD)3. VanEck Junior Gold Miners ETF (GDXJ) 4. VanEck Gold Miners (GDX)
Soort ETFGoudprijsGoudprijsGoudmijnGoudmijn
ISIN-codeIE00B579F325DE000A0S9GB0IE00BQQP9G91IE00BQQP9F84
Jaarlijks rendement (afgelopen 3 jaar)13.00%13.90%15.80%21.80%
Kosten0.15%0.36%0.55%0.53%
Onderdeel DEGIRO KernselectieNeeNeeJaJa

Waarom beleggen in een goud ETF?

Zoals in de inleiding aangegeven wordt goud gezien als een veilige belegging ten tijde van een onzekere economische periode. Het is een anti-cyclische, waarde vaste belegging, waardoor het een geliefde beleggingscategorie is. Er zijn grofweg twee manieren om te beleggen in goud:

 1. Stijging van de goudprijs:
  • Fysiek goud aanschaffen (staven, blokken, munten, sieraden)
  • Investeren in een ETF die de goudprijs volgt
 2. Aandelen van een goudmijn bedrijf kopen:
  • Één aandeel van een goudmijn bedrijf kopen
  • Investeren in een ETF die de goudmijn sector volgt

In dit artikel richten we op ons beide categorieën, beleggen in de goudprijs en in goudmijnen, maar dan wel specifiek de ETF varianten.

Wat is een ETF ook alweer?

Een ETF, ook wel Exchanged Traded Fund, is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex, in dit geval goud. De beheerder van een ETF heeft niet de intentie de onderliggende index te verslaan, vandaar de aanduiding passief beheerd fonds. Het voordeel van een ETF is dat je tegen relatief lage kosten een index kunt volgen. Het verschil tussen actief en passief beleggen kan je in dit artikel lezen.

Wil je meer weten over ETFs en waar je op moet letten? Lees dan ook dit artikel: Welke ETF kiezen, hoe kies je de juiste ETF? 4 tips!

Waardoor wordt de goudprijs beïnvloed?

De goudprijs kan worden beïnvloed door een viertal factoren:

1. Koers van de Amerikaanse dollar (USD)

de valutaschommeling van de USD heeft impact op de goudprijs. Over het algemeen is er een inverse relatie tussen de USD en de goudprijs. Als de dollar daalt stijgt de goudprijs en andersom. Dat komt omdat de goudprijs in dollars genoteerd wordt. Als de dollar sterker wordt is goud duurder voor beleggers met andere valuta

2. Inflatie

Ten tijde van inflatie wordt alles duurder en dat heeft ook impact op de goudprijs. De goudprijs stijgt mee met de inflatie

3. Politieke situatie

Goud wordt als relatief veilige vluchthaven beschouwd in het geval van politieke of economische onzekerheid. Dat is de reden dat de de goudprijs vaak stijgt ten tijde van politieke onzekerheid

4. Marktrente

Als de rente stijgt worden alle beleggingen minder interessant en ook die van goud. Dat komt omdat bedrijven door het stijgen van de rente minder geld kunnen lenen wat impact heeft op de investeringen die gedaan kunnen worden. Dat kan als resultaat hebben dat bedrijven minder hard kunnen groeien. Daarnaast worden alternatieven voor beleggen in aandelen zoals obligaties of sparen interessanter als de rente stijgt. Waardoor de vraag naar beleggingen zoals goud daalt.

Waarom DEGIRO en DEGIRO kernselectie?

DEGIRO is één van de goedkopere beleggingsplatformen van Nederland. Je betaalt geen service-, opstart- en stortingskosten. Wel betaal je voor de aansluitkosten van het handelen op de beurs, behalve voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel die zijn gratis. Daarnaast betaal je voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten. Hoeveel hangt af van het type beleggingsproduct, hier kan je er meer over lezen. Echter, zijn de commissies die je bij DEGIRO betaalt laag in vergelijking tot andere beleggingsplatformen.

Met DEGIRO Kernselectie kan je in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. In dit artikel kan je meer lezen over DEGIRO Kernselectie en aan welke voorwaarden je moet voldoen om zonder transactiekosten te handelen.

Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik DEGIRO zeker aanraden. DEGIRO heeft lage kosten en een breed aanbod aan beleggingsproducten waaronder ETFs. Klik hier om een uitgebreide review van de DEGIRO te lezen.

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

 • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
 • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
 • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
 • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
 • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
 • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
 • Stap 8: Gebruik de “selfie”-functie op je telefoon om jezelf te scannen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *