Hypotheek snel aflossen tips, de voordelen en nadelen!

Hypotheek snel aflossen tips
Leestijd: 3 minuten

Of je hypotheek snel aflossen slim is om te doen hangt erg af van je persoonlijke situatie en doel. Om je te helpen zetten we in dit artikel: “hypotheek snel aflossen tips“, de belangrijkste voordelen en nadelen op een rij. Zodat jij de beste keuzes kan maken!

Inhoud

Hypotheek snel aflossen tips: wat is versneld aflossen?

We spreken over versneld aflossen wanneer je meer aflost dan is afgesproken. Het wordt ook wel vervroegd of versneld aflossen genoemd. Hoeveel je extra kunt aflossen verschilt per hypotheekaanbieder. Bij de meeste hypotheekaanbieders kun je per jaar 10 procent van de oorspronkelijk hoofdsom van de hypotheek extra boetevrij aflossen, maar soms ook wel 15 procent of meer. Wil je sneller aflossen? Informeer dan eerst bij je hypotheekaanbieder naar de voorwaarden. Zo voorkom je een eventuele boete!

Hypotheek snel aflossen tips: voordelen en nadelen

Voordelen hypotheek snel aflossenNadelen hypotheek snel aflossen
Lagere maandlastenFinanciële buffer wordt kleiner
Mogelijk lagere renteMogelijk meer belasting in box 1
Mogelijk lagere belasting in box 3Toeslagen gaan mogelijk omlaag
Minder kans op restschuld

Hypotheek snel aflossen tips: wat zijn de voordelen van je hypotheek snel aflossen?

Extra aflossen op je hypotheek heeft een aantal voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van extra aflossen.

Voordelen hypotheek snel aflossen: lagere maandlasten

Als je extra aflost op je hypotheek daalt je totale hypotheekschuld en dat betekent lagere maandlasten. Bij een hypotheekrente van 2% bespaar je voor iedere €1.000 die je aflost, €20 bruto per jaar. Als je €10.000 aflost op je hypotheek, bespaar je dus €200 bruto per jaar. Onderstaand een voorbeeld. Dat is wel bruto omdat hierbij geen rekening is gehouden met de hypotheekrenteaftrek. De netto besparing op jouw maandlasten is daarom vaak wat lager. 

Voordelen hypotheek snel aflossen: mogelijk lagere rente

Als je extra aflost op je hypotheek daalt je totale hypotheekschuld. Als de schuld-marktverhouding daalt, loopt de bank minder risico op het uitgeleende bedrag waardoor je soms een rentekorting krijgt. De schuld marktverhouding is je openstaande hypotheekbedrag / de waarde van je woning. Deze aanpassing gaat meestal niet automatisch. Vergeet dus niet bij je hypotheekverstrekker te checken of je in aanmerking komt voor een renteverlaging als je gaat aflossen.

Voordelen hypotheek snel aflossen: mogelijk lagere belasting in box 3

Als je beleggingen, spaargeld en eventueel overig vermogen meer is dan de vrijstelling van €50.000 (2021), betaal je belasting over je vermogen. Wanneer je een extra aflossing doet, verlaag je vermogen in box 3 waardoor mogelijk ook je belasting in box 3 daalt. Op deze website van de Belastingdienst kan je meer lezen over de belastingtarieven.

Voordelen hypotheek snel aflossen: minder kans op restschuld

Als de verkoopprijs van je huis hoger is dan de aanschafprijs zal je nooit een restschuld hebben maar het kan natuurlijk voorkomen dat de huizenmarkt daalt. Als het hypotheekbedrag hoger is dan de waarde van je huis en je moet je huis verkopen, dan blijf je bij verkoop met een restschuld zit. Als je gedurende de looptijd van je hypotheek extra aflost, verminder je de kans op een restschuld.

Hypotheek snel aflossen tips: wat zijn de nadelen van je hypotheek snel aflossen?

Extra aflossen op je hypotheek heeft een aantal nadelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste nadelen van extra aflossen.

Nadelen hypotheek snel aflossen: financiële buffer wordt kleiner

Als je een deel van je hypotheek extra aflost, wordt je financiële buffer kleiner. Finance Owl adviseert om een buffer aan te houden waarmee je de kosten van levensonderhoud voor 3 tot 6 maanden kunt betalen. Los dus nooit extra af als je verwacht op korte termijn geld nodig te hebben.

Nadelen hypotheek snel aflossen: mogelijk meer belasting in box 1

Door extra af te lossen ga je ook minder hypotheekrente betalen. Dat is natuurlijk fijn maar dat betekent ook dat je minder hypotheekrente kan aftrekken. Als je minder kan aftrekken wordt je belastbare inkomen in box 1 hoger. Hierdoor betaal je mogelijk meer belasting en kan het voorkomen dat je vermogen in een hoger belastingtarief komt te vallen. Op deze website van de Belastingdienst kan je meer lezen over de belastingtarieven.

Nadelen hypotheek snel aflossen: toeslagen gaan mogelijk omlaag

Als je belastbaar inkomen hoger wordt door extra af te lossen, kan dat gevolg hebben op bijvoorbeeld je zorg- en kinderopvangtoeslag. Het bedrag wat je qua toeslagen ontvangt wordt namelijk lager als je belastbaar inkomen hoger wordt. Als je op dit moment toeslagen ontvangt maak dan altijd een berekening of het de moeite waard is voordat je extra gaat aflossen.

Hypotheek snel aflossen tips: conclusie

Of extra aflossen op je hypotheek slim is om te doen hangt erg af van je persoonlijke situatie en doel. Weeg daarom goed de voor- en nadelen van extra aflossen af! Neem daarbij ook mee of extra geld sparen of beleggen een alternatief is.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *