Wat zijn de inflatie gevolgen? 3 perspectieven

Inflatie gevolgen
Leestijd: 3 minuten

De afgelopen maanden is de inflatie enorm hoog. Maar wat zijn de inflatie gevolgen? Wie zijn de winnaars en verliezers? In dit artikel ligt Finance Owl het toe!

Inhoud

Gevolgen van de hoge inflatie

Een hoge inflatie is ongunstig voor de economie omdat het zorgt voor minder consumentenuitgaven. Door de gestegen prijzen kunnen consumenten enkel nog het broodnodige kopen zoals boodschappen en energie. Voor luxeproducten is even geen geld. Daarnaast verminderd een hoge inflatie de interesse van (buitenlandse) investeerders om te investeren. Dat komt omdat producten en diensten duurder worden wat leidt tot een verslechtering van de internationale concurrentiepositie.

Wat is inflatie ook alweer?

Inflatie is een stijging van het algemeen prijspeil. Door het stijgen van de prijzen van goederen en diensten wordt het geld wat je verdient en je vermogen (o.a. spaarrekening) minder waard. Kortom, door inflatie kun je minder kopen met een euro.

Meer leren over inflatie? Lees dan ook deze blogpost: 

Waarom is een beetje inflatie goed?

Een gematigde inflatie gunstig voor de economie omdat het consumenten stimuleert om goederen en diensten te kopen waardoor de economie op pijl blijft. Immers 1 euro nu besteden is “waardevoller” dan de koop uitstellen omdat je in de toekomst minder waar krijgt voor je geld. Daarnaast is lenen aantrekkelijk waardoor men meer te besteden heeft. Vandaar ook dat de huizenprijzen hard stijgen omdat de rente laag is als gevolg van een lage inflatie.

Huidige inflatie op recordniveau

In augustus 2022 zijn de Nederlandse prijzen ten opzicht van augustus 2021, 13.6% hoger. In onderstaande tabel kan je de inflatiecijfers zien sinds 2015. Wat opvalt is dat de inflatie sinds december 2021 hoger is dan 6%! Dat is drie keer zoveel als het inflatiecijfer waar de ECB naar streeft van ongeveer 2%.

Bron: FD (grafiek gemaakt op basis van cijfers van het CBS)

Inflatie gevolgen voor de consument

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt worden consumenten hard getroffen door de hoge inflatie. De prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt en kosten van energie zijn enorm gestegen. Daarnaast leiden de hogere prijzen niet direct tot hogere lonen. Dat komt omdat CAO-afspraken voor een lange tijd gemaakt worden en niet zomaar aangepast kunnen worden. Omdat de lonen niet zo hard stijgen als de inflatie, krijgen consument een klap te verduren waardoor hun koopkracht daalt.

Om de inflatie te beteugelen wordt de rente verhoogt. Het verhogen van de rente zorgt ervoor dat het duurder wordt om geld te lenen. Mensen en bedrijven zullen dan minder geld uitgeven waardoor de vraag naar producten en diensten afneemt. Het gevolg daarvan is dat prijzen minder hard stijgen waardoor de inflatie afneemt.

De stijgende rente zorgt echter voor een bedreiging voor particulieren die een huis bezitten. Want hoe hoger de rente, hoe minder er geboden kan worden. Dit kan zorgen voor dalende huizenprijzen. Dalende huizenprijzen zijn niet goed voor het vertrouwen in de economie wat ook een impact heeft op de consumenten uitgaven.

Echter, wordt er verwacht dat de huizenprijzen niet enorm zullen dalen door de woning schaarste. Er is nog genoeg vraag naar huizen en er is weinig aanbod waardoor men verwacht dat de prijs relatief stabiel zou blijven.

Inflatie gevolgen voor het bedrijfsleven

Bedrijven zullen onderzoeken hoe en in welke mate ze de gestegen kosten als gevolg van inflatie kunnen doorberekenen. Indien ze daarin slagen zonder dat hun verkopen afnemen dan zal de impact van inflatie laag zijn.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat bedrijven daar vooralsnog in slagen. De winsten van bedrijven blijven namelijk ondanks de enorme inflatie redelijk op peil. De vraag is echter, hoelang blijft dit goed gaan?

Inflatie gevolgen voor de overheid

Voor de overheid is op de korte termijn een hoge inflatie gunstig. Als de lonen en prijzen oplopen als gevolg van inflatie dan komt er bijvoorbeeld ook meer loonbelasting en BTW binnen. Daarnaast wordt de staatschuld relatief gezien minder omdat het bruto binnenlands product (BB) toeneemt.

Echter, als de inflatie lange tijd hoog blijft dan willen beleggers compensatie een hogere rente op staatsobligaties. Hierdoor zullen de financieringskosten op lange termijn als gevolg van inflatie ook voor de overheid toenemen.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *