Jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Jaarruimte en reserveringsruimte berekenen
Leestijd: 3 minuten

Je verdiepen in je pensioen, ik weet het dat klinkt nogal saai. Maar het is wel belangrijk om er over na te denken. In deze blogpost meer informatie over hoe je je jaarruimte en reserveringsruimte berekenen kan.

Wil je meer lezen over je pensioen gerelateerde onderwerpen? Check dan ook zeker onderstaande artikelen!

Inhoud

Wat is jaarruimte?

Naar schatting heeft 40% van de Nederlanders een pensioentekort. Als vuistregel kan je gebruiken dat er sprake is van een pensioentekort als je pensioeninkomen minder is dan 70% van je huidige bruto jaarinkomen.  

Als je een pensioentekort hebt dan mag je dat tekort aanvullen. Het bedrag dat je van de overheid belastingvriendelijk extra mag opbouwen heet de jaarruimte. De jaarruimte geldt per kalenderjaar.

Als je de jaarruimte op een slimme manier aanvult heeft dat best wat fiscale voordelen. Meer over de voor- en nadelen kan je hier lezen.

Wat is reserveringsruimte?

De reserveringsruimte is de ongebruikte jaarruimte. Met de reserveringsruimte krijgt je de mogelijkheid om de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 jaren met terugwerkende kracht alsnog te benutten.

Stel dat je jaarruimte in de afgelopen 7 jaar elk jaar €2.000 was en heb je daar geen gebruik van gemaakt? Dan is je reserveringsruimte €14.000.

Jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

De Belastingdienst berekent de jaarruimte aan de hand van een formulie. Die formulier ziet er als volgt uit

13,3% x premiegrondslag – (6,27 x factor A) -/- FOR

Gelukkig hoef je niet zelf met een rekenmachine aan de slag maar via deze handige tool van de Belastingdienst berekenen hoeveel jaarruimte en reserveringsruimte je hebt. Het is natuurlijk wel handig om te weten wat bovenstaande woorden in de formulie betekenen. Onderstaand een uitleg:

Premiegrondslag

De premiegrondslag bestaat uit al je inkomen min de AOW-franchise. Kortom, je inkomen uit loon, winst uit een onderneming, of uitkeringen. De AOW-franchise is het deel van het loon waarover je geen pensioen mag opbouwen. Uiteindelijk is de premiegrondslag het deel van je inkomen waarover je pensioen opbouwt.

Factor A

De Factor A is het pensioen dat je bij je werkgever in een jaar opbouwt. Als je in 2020 bijvoorbeeld €1.000 aan pensioen via je werkgever hebt opgebouwd, dan is je factor A in 2020 dus €1.000. Als je geen pensioen opbouwt via je werkgever is je factor €0. Je kan je Factor A terugvinden in je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van je pensioenuitvoerder. Als je meerdere pensioenuitvoerders hebt moet je de Factor A van elke uitvoerder bij elkaar optellen.

Fiscale Oudedags Reserve (FOR)

Als je ondernemer bent dan kan je jaarlijks 9,44% van je winst reserveren als Fiscale Oudedags Reserve (FOR). Hierover betaal je dan geen winstbelasting. Als je met pensioen gaat dan kan je de waarde laten uitkeren en dan betaal je belasting over de gespaarde waarde. Als je geen ondernemer bent of nooit FOR hebt opgebouwd is je FOR dus €0.

Waarom gebruik maken van de jaarruimte en reserveringsruimte?

Het is fijn als je later met voldoende pensioen van je oude dag kan genieten en niet op een houtje hoeft te bijten. De overheid maakt het daarom fiscaal aantrekkelijk om je pensioentekort aan te vullen. Het is voordelig om daar gebruik van te maken. Je krijgt namelijk van de Belastingdienst een flink bedrag terug. Één van de voordelen is dat je mag beleggen met je bruto inkomen, onderstaand een voorbeeld.

Stel dat je in 2021 een bedrag van €2.000 vanuit je bruto inkomen inlegt op een pensioenrekening, dan hoef je daar géén inkomstenbelasting over te betalen. Echter, als je dat gewoon als nettoloon zou laten uitkeren dan betaal je daar 37,05% of 49,50% over. Na aftrek van belastingen houd je daar tussen de €1.259 en €1.010 van over om eventueel te beleggen. Dat is toch een behoorlijk verschil met €2.000 als je zou pensioenbeleggen!

Daarnaast is de mag je het vermogen wat je voor je pensioen opbouwt niet meetelt voor de vermogensbelasting. Hierdoor betaal je géén vermogensbelasting over het bedrag wat je aan pensioen hebt opgebouwd.

Meer lezen over de voor- en nadelen van pensioenbeleggen? Lees het hier.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *