Je geld of je leven samenvatting – 9 stappen

Je geld of je leven samenvatting
Leestijd: 3 minuten

Recent heb ik het boek Je geld of je leven: “op weg naar financiële onafhankelijkheid” van Rob van Eeden en Hanneke van Veen gelezen. Het boek gaat over het managen van je financiën en hoe je financieel onafhankelijk kan worden. In deze blogpost een beknopte samenvatting van het boek!

Inhoud

Je geld of je leven samenvatting

Je geld of je leven bestaat uit 9 stappen wat dient als een bewustwordingsproces. In het restant van het artikel leggen we elke stap kort toe:

 1. Werken, waar doen we het voor?
 2. Geld, wat is dat eigenlijk?
 3. Geld, waar gaat het allemaal heen?
 4. Op zoek naar de juiste maat
 5. Vorderingen zichtbaar maken
 6. Consuminderen, hoe doe je dat?
 7. Inkomen, levensenergie ruilen voor geld
 8. Financiële onafhankelijkheid
 9. Leven van je geld

1. Je geld of je leven samenvatting: werken, waar doen we het voor?

Het boek begint met de vraag of je bewust kiest voor het leven wat je leidt. Ga je mee in de rat race van meer, meer, meer of kies je bewust. De gelukscurve geeft hier mooi inzicht in. Kern van de gelukscurve is dat je vanaf een bepaald moment steeds moeilijker wordt om geluk te ervaren als je geld uitgeeft. De geluksbeleveing neemt zelfs af naarmate je meer uitgeeft.

Mini-serie: Je geld of je leven deel 2 - S V M V

De eerste opdracht van je geld of leven is om uit te rekenen hoeveel je tot nu toe in je hele leven hebt verdiend. De volgende stap is om na te gaan wat je eigen vermogen is. Het verschil tussen beide is het bedrag wat je to nu toe in je leven hebt uitgegeven. Schrik je daarvan? Lees dan vooral door :-).

2. Je geld of je leven samenvatting: geld, wat is dat eigenlijk?

In het tweede hoofdstuk wordt je uitgedaagd om een kasboekje bij te houden. In dat overzicht houd je netjes bij wat je doet met elke cent die je verdient en uitgeeft. Doel hiervan is dat je automatisch minder gaat uitgeven omdat je nu met je neus op de feiten wordt gedrukt.

3. Je geld of je leven samenvatting: geld, waar gaat het allemaal heen?

In dit hoofdstuk ga je op basis van het kasboekje een overzicht maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Noteer bij elke uitgavenpost hoe lang je voor die post moet werken!

4. Je geld of je leven samenvatting: op zoek naar de juiste maat

In de opdracht van dit hoofdstuk ga je het overzicht van je inkomsten en uitgaven wat je in hoofdstuk 3 hebt gemaakt analyseren. Stel jezelf de vraag: Ben ik tevreden met mijn maandoverzicht inclusief de werkuren die ik moet maken? Zijn de uitgaven in lijn met mijn dromen? Als dat niet zo is, zul je actie moeten ondernemen!

5. Je geld of je leven samenvatting: vorderingen zichtbaar maken

In hoofdstuk 5 ga je aan de slag om de vorderingen zichtbaar te maken. Hopelijk krijg je het voor elkaar dat je uitgaven dalen en je inkomsten stijgen. Het verschil tussen de inkomsten- en uitgavenlijn is het geld wat je kan sparen :-)!

6. Je geld of je leven samenvatting: consuminderen, hoe doe je dat?

In dit hoofdstuk wordt uitgebreid toegelicht hoe je geld kan besparen. Hier vind je mijn mijn eigen tips om je uitgaven te verminderen.

7. Je geld of je leven samenvatting: inkomen, levensenergie ruilen voor geld

Natuurlijk kan je naast het verminderen van je uitgaven ook je inkomsten verhogen (levensenergie ruilen voor geld). In dit hoofdstuk wordt dat toegelicht. Hier vind je mijn tips om je inkomsten te verhogen. Doe dit enkel als je hier ook echt energie van krijgt!

8. Je geld of je leven samenvatting: financiële onafhankelijkheid

Je hebt nu de belangrijkste stappen gezet op weg naar financiële onafhankelijkheid. Je weet hoeveel je bezit, uitgeeft en verdient. Daarnaast koop je minder en bewuster.

In dit hoofdstuk gaat het over het maken van rendement door middel van je werkkapitaal (vermogen). Als je van het rendement van je vermogen kan leven, en dus je uitgaven kan betalen, ben je financieel onafhankelijk!

9. Je geld of je leven samenvatting: leven van je geld

De laatste stap van het boek gaat over het zorgvuldig beheren van je vermogen zodat je financieel onafhankelijk kan worden. Belangrijk hierbij is dat je goed nadenkt over je beleggingsstrategie. In het boek worden verschillende opties toegelicht, waarvan sommige wel wat verouderd zijn maar de basis blijft hetzelfde.

Meer lezen over financiële onafhankelijkheid?

Finance Owl heeft een vierdelig serie geschreven over financiële onafhankelijkheid (en FIRE). In onderstaande blogposts worden die stappen toegelicht.

 1. Bepaal hoeveel financieel vermogen je nodig hebt
 2. Vaste lasten verlagen
 3. Extra inkomen verwerven
 4. Financieel vermogen opbouwen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *