Meesman review 2023 – betaalbaar en simpel indexbeleggen!

Meesman review 2021
Leestijd: 5 minuten

Afgelopen jaar hoorde ik pas van het bestaan van Meesman indexbeleggen. Het is in Nederland geen bekende naam zoals DEGIRO of SaxoBank (het oude BinckBank), maar door de positieve verhalen heb ik besloten om me te verdiepen in Meesman. In dit artikel daarom een Meesman review 2023!

Inhoud

Wat is de visie van Meesman indexbeleggen?

Meesman is een Nederlandse fondsbeheerder die gelooft in de kracht van passief beleggen. Bij passief beleggen (of indexbeleggen) beleg je niet in individuele aandelen maar in een gespreid “mandje” aandelen. Het doel van indexbeleggen is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. De beheerder van een indexfonds heeft niet de intentie de onderliggende index te verslaan, vandaar de aanduiding passief beheerd fonds.

Het voordeel van een indexfonds is dus dat je tegen relatief lage kosten een index kunt volgen. Indexbeleggen is eenvoudig, transparant en goedkoop. Vandaar dat het ook zo populair is! In dit artikel kan je meer lezen over het verschil tussen actief en passief beleggen.

Meesman review 2023: voordelen Meesman & nadelen Meesman

Om een goed beeld van Meesman indexbeleggen te krijgen zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen MeesmanNadelen Meesman
Relatief lage kostenBeperkt aanbod
Automatisch periodiek beleggen
Beperkt aanbod
Duurzaam beleggen
Geen tot weinig dividendlekkage

Meesman review 2023: relatief lage kosten

Meesman indexbeleggen is één van de goedkopere laten beleggen opties in Nederland. De beheerkosten zijn afhankelijk van het fonds. Het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds kost 0.4% per jaar en de twee obligatie fondsen kosten 0.5% per jaar. Daarnaast betaal je nog transactiekosten voor het aan- en verkopen van de indexfonsen van 0.25% per transactie. Als je per maand €100 inlegt betaal je €0.25 per maand.

Effect van kosten op je rendement

De meeste beleggers letten niet goed op de kosten van hun broker, maar lage kosten zijn belangrijk. Het effect van kosten op je rendement wordt onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je na 25 jaar niet 2.5% misloopt (25 * 0.1% = 2.5%) maar 10%. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Je begint met een inleg van €10.000 euro. Dat laat je 25 jaar lang staan. Elk jaar maak je 6% rendement. Dan is je portefeuille na 25 jaar €42.919 waard. Ter vergelijk, als je 0.1% extra kosten maakt, verdien je in plaats van 6% rendement nog 5.9%. In dat geval is je portefeuille na 25 jaar €41.918 waard. Een verschil van €1.001 op je inleg van €10.000, door slechts 0.1% aan extra kosten. Dat is maar liefst 10% minder rendement ten opzichte van je inleg. Kortom, makkelijk verdient als je een beetje op de kosten let!

Meesman review 2023: automatisch periodiek beleggen

Een ander voordeel van Meesman indexbeleggen is dat je gemakkelijk kan instellen hoeveel je automatisch periodiek wilt beleggen, bijvoorbeeld €100 per maand. Een periodieke afschrijving zorgt voor discipline, wat fijn is als je vermogen aan het opbouwen bent voor de lange termijn.

Daarnaast is het fijn dat je bij Meesman belegt in indexfondsen en daardoor ook fracties van een indexfonds kan kopen. Dit betekent dat je niet één stuk van een indexfonds hoeft te kopen. Wanneer het fonds voor €100 genoteerd staat, is het ook mogelijk om een kooporder van €150 volledig uit te laten voeren. Je ontvangt dan 1,5 stuks van het indexfonds in je portefeuille.

Het kopen van beleggingsproducten in fracties maakt het automatiseren van je beleggingen gemakkelijker. Want je bent bij een vaste maandelijkse inleg zeker dat het volledige bedrag wordt geïnvesteerd en er geen geld op je beleggingsrekening blijft staan. In dit artikel kan je hier meer over lezen.

Meesman review 2023: beperkt aanbod

Het overzichtelijke aanbod van 3 indexfondsen kan worden gezien als een voordeel maar ook als een nadeel. Het voordeel is dat het aanbod lekker overzichtelijk is en dat de indexfondsen die Meesman aanbiedt goed gespreid zijn. Het is echter niet mogelijk om te beleggen bij Meesman in een indexfonds met een focus op een specifieke industie (IT, crypto, ecommercie, etc.). Als je dat belangrijk vindt dan is beleggen bij Meesman minder geschikt.

Onderstaand vind je het productaanbod van Meesman indexbeleggen.

Meesman indexbeleggen

Meesman review 2023: duurzaam beleggen

Een ander voordeel van Meesman is dat alle indexfondsen enkel duurzame bedrijven bevatten. Bedrijven worden opgenomen in de index conform de ESG-criteria. De niet duurzame bedrijven worden uitgesloten. Zoals je in onderstaande tabel kan zien worden 997 van de 7.217 bedrijven uitgesloten door Meesman omdat die niet voldoen aan de ESG-criteria. Wil je meer lezen over het duurzaamheidsbeleid van Meesman? Check dan hun website.

Aandelen Wereldwijd Totaal - uitsluitingen

Wat zijn de ESG criteria ook alweer?

ESG staat voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (ethisch bestuur). Deze criteria helpen beleggers om te beoordelen in hoerverre ETFs duurzaam zijn. Helaas bestaat er momenteel nog niet één ESG score. Er zijn een aantal partijen die de ESG prestaties van bedrijven onderzoeken en een score geven. Daardoor kan de ESG score dus wat wisselen van partij tot partij. In dit artikel kan je meer lezen over ESG beleggen, de criteria, en ESG ETFs.

Meesman review 2023: geen tot weinig dividendlekkage

Wat is dividendlekkage ook alweer? Dividendlekkage is het deel aan ingehouden dividendbelasting wat je niet terug kan krijgen via de belasting. Het is dus dividend wat “weglekt”. In dit artikel kan je er meer over lezen.

De indexfondsen van Meesman zijn in Nederland gevestigd. Hierdoor kan Meesman gebruik maken van de Nederlandse belastingverdragen die er met andere landen gesloten zijn. Dit is prettig omdat Meesman bijna altijd volledig de dividendbelasting terug kan krijgen. De dividendbelasting die Meesman terugkrijgt wordt in de indexfondsen herbelegd. Op deze website van Meesman wordt bovenstaande verder toegelicht.

Meesman review 2023: conclusie

In dit artikel hebben we de voor- en nadelen van Meesman indexbeleggen voor je op een rijtje gezet. Meesman is een uitstekend laten beleggen optie voor mensen die niet veel tijd kwijt willen zijn met beleggen, maar wel goed gespreid willen beleggen. Je hoeft enkel na te denken over je beleggingsdoel, hoeveel geld wilt inleggen (eenmalig of periodiek) en hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Op basis van deze gegevens kies je in welk indexfondsen van Meesman je wilt beleggen.

Als je zelf wilt beleggen en individuele aandelen wilt kopen dan moet je niet bij Meesman zijn. Dat is namelijk niet mogelijk. Zelf beleggen of laten beleggen hangt af van je kennis en de tijd en aandacht die je bereidt bent om erin te steken. Kortom, het is erg persoonsafhankelijke welke manier van beleggen het beste aansluit bij je wensen. Lees in dit artikel meer over het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen.

Vond je deze Meesman review nuttig? Lees dan ook de reviews over:

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *