Miljonair met een gewone baan recensie – 4 inzichten

Miljonair met een gewone baan recensie
Leestijd: 3 minuten

Afgelopen week heb ik het boek Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma gelezen. Het boek gaat over het managen van je financiën en hoe iedereen miljonair (of financieel onafhankelijk) kan worden. Lees in dit artikel de Miljonair met een gewone baan recensie! Zeker als je nog niet veel hebt gelezen over financiën, besparen of beleggen en houdt van praktisch toepasbare tips, dan is dit boek heel interessant.

Miljonair met een gewone baan recensie

Miljonair met een gewone baan bestaat uit 4 delen.

  1. Anders denken over geld
  2. Een droom die werkt
  3. Sneller bij je droom
  4. Anders doen

Hieronder een beknopte samenvatting per deel.

1. Miljonair met een gewone baan recensie: anders denken over geld

De meeste mensen achten het onmogelijk om miljonair te worden. In het eerste deel van het boek gaat de schrijver in op het veranderen van die mindset. Het belang van bewustwording van je uitgavenpatroon in relatie tot geluk wordt toegelicht. Kortom, denk na of je uitgaven echt bijdragen tot geluk. Als dat niet zo is, kan je wellicht al bepaalde uitgaven schrappen. Vraag jezelf af of je bepaalde aankopen ook zou doen als niemand die ooit zouden zien?

2. Miljonair met een gewone baan recensie: een droom die werkt

In het tweede deel wordt ingegaan op jouw droom en de hoeveelheid geld die je nodig hebt om je droom te verwezenlijken. Dat wordt door de schrijver ook wel de ‘droompot’ genoemd.

Als je financieel onafhankelijk wil worden, dan zul je een deel van je inkomen moeten investeren. De schrijver noemt dit je “spaarquota”. Hoe meer je kan sparen en dus investeren, des te sneller je financieel onafhankelijk zult zijn.

In het boek staan een aantal tabellen om inzicht te geven hoelang het duurt om jouw droompot te bereiken als je €500,- of € 000,- per maand spaart. Deze inzichten helpen om jouw droom concreter te maken.

3. Miljonair met een gewone baan recensie: sneller bij je droom

In het derde deel wordt toegelicht hoe je sneller je “droompot” kunt bereiken. Dat kan door extra inkomsten te generen en/of je uitgaven te verminderen.

Je vaste lasten verminderen wordt ook door aanhangers van de FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early) veel belangrijker gevonden dan extra inkomen verwerven. Extra inkomen genereren is ook een belangrijk element dat velen in staat stelt om eerder financieel onafhankelijk te worden, maar besparen op uitgaven (bijvoorbeeld op tv, mobiel, internet, energie, etc.) heeft een veel groter effect. Het (permanent) verlagen van je vaste lasten zorgt ervoor dat je meer geld overhoudt om te beleggen waardoor je sneller je doel kan behalen.

De schrijver geeft meerdere malen aan dat je nooit moet besparen op geluk. Kortom, als jij van een bepaalde uitgaven erg gelukkig wordt bespaar daar dan dan niet op.

4. Miljonair met een gewone baan recensie: anders doen

In het laatste deel van het boek wordt toegelicht hoe je het geld dat je gespaard hebt voor je kan laten werken, zodat jij je droom kan verwezenlijken. Geld op een spaarrekening zetten levert tegenwoordig bijna niks meer op maar gelukkig zijn er alternatieven. Die alternatieven, bijvoorbeeld beleggen, worden in het vierde deel toegelicht.

De schrijver is voorstander van indexbeleggen. Indexbeleggen is een passieve manier van beleggen. Het doel bij indexbeleggen is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Simpel gezegd koop je bij indexbeleggen in één keer alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld de AEX. Indexbeleggen is eenvoudig, transparant en goedkoop. Daarnaast spreid je het risico omdat je niet belegt in één aandeel maar in een volledige index.

Meer lezen over financiële onafhankelijkheid?

Finance Owl heeft een vierdelig serie geschreven over financiële onafhankelijkheid (en FIRE). In onderstaande blogposts worden die stappen toegelicht.

  1. Bepaal hoeveel financieel vermogen je nodig hebt
  2. Vaste lasten verlagen
  3. Extra inkomen verwerven
  4. Financieel vermogen opbouwen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *