NHG wat betekent dat en wat zijn de voor- en nadelen?

NHG wat betekent dat?
Leestijd: 3 minuten

Een garantie op je hypotheek, dat klinkt goed, maar is dat ook zo? In deze blogpost: “NHG wat betekent dat” ligt Finance Owl de voor- en nadelen toe!

Wat is NHG?

NHG is een afkorting en staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Een NHG is een soort van verzekering op je hypotheek. De partij die je hypotheek verstrekt krijgt als je een NHG op je hypotheek hebt namelijk een garantie dat je hypotheekschuld wordt betaald als jij niet meer aan je verplichtingen kan voldoen.

Kortom, als jij je hypotheek niet meer kan betalen bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding, zal de stichting die de NHG uitgeeft je helpen om aan je verplichtingen te voldoen. Deze stichting, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), zal samen met jou kijken op welke manier je het best geholpen kan worden. Dit doen ze bijvoorbeeld door met de hypotheekaanbieder of werkgever in gesprek te gaan. Een oplossing zou bijvoorbeeld een budgetcoach, tijdelijke rentestop of betalingsregeling kunnen zijn.

nhg wat betekent dat

Is een NHG voor iedereen die een huis wil kopen?

Nee helaas, er is een NHG-grens. In 2022 is de NHG-grens €355.000. Kortom, de waarde van de koopwoning mag niet meer zijn dan €355.000. Een uitzondering hierop is als een koopwoning energiezuiniger wilt maken. Dan ligt de NHG-grens op €376.300. Het deel boven de €355.000 mag gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen.

NHG voordelen

Het grote voordeel van een NHG is dat het je zekerheid biedt in geval van geldnood. Daarnaast krijg je met een NHG korting op je hypotheekrente. Dat komt omdat de hypotheekverstrekker minder risico loopt dat jij de hypotheek niet kan terugbetalen. Als je een NHG hebt dan heeft de hypotheekverstrekker de garantie dat de restschuld wordt betaald of door jou of door de stichting die de NHG uitgeeft (WEW). Daardoor is het risico een stuk kleiner en krijg je een korting op de hypotheekrente, wat jou weer scheelt in maandelijkse kosten!

Wanneer heb je een restschuld? Er is sprake van een restschuld als de verkoopopbrengst van je huis lager is dan de hypotheekschuld

De restschuld wordt niet altijd kwijtgescholden. Onderstaand een tweetal voorbeelden waarbij je wel in aanmerking komt voor kwijtschelding:

  • Helaas is je tijdelijke dienstverband niet verlengd. Je hebt er alles aan gedaan om een nieuwe werkgever te vinden, maar dat is niet gelukt. Omdat je nu minder inkomsten hebt kan je de hypotheek niet meer betalen en moet je huis worden verkocht. In dit geval kun je voor kwijtschelding in aanmerking komen.
  • Je bent arbeidsongeschikt geraakt. Als gevolg daarvan heb je een stuk minder inkomsten waardoor je de hypotheek niet meer kan betalen. Ook in dit geval kun je voor kwijtschelding in aanmerking komen.

Onderstaand een tweetal voorbeelden waarbij je niet in aanmerking komt voor kwijtschelding:

  • Je kunt de hypotheek niet meer betalen omdat je teveel andere financiële verplichtingen bent aangegaan. Bijvoorbeeld de voor financiering van een auto. Als je je woning moet verkopen en er een restschuld ontstaat krijg je geen kwijtschelding van de restschuld.
  • Je bent ontslagen en het UWV weigert je een WW-uitkering omdat je op staande voet bent ontslagen. In dat geval is er sprake van verwijtbare werkloosheid. Als je je woning moet verkopen en er een restschuld ontstaat krijg je geen kwijtschelding van de restschuld.

NHG nadelen

Zoals hierboven al genoemd heeft een NHG voordelen omdat het extra zekerheid geeft aan de hypotheekverstrekker waardoor je een korting krijgt op je hypotheekrente. Maar het afsluiten van een NHG is niet gratis. Je betaalt namelijk eenmalig een NHG-premie. In 2022 is dat 0.6% van het totale hypotheekbedrag. Dat is maximaal €2.130 (0.6% * €355.000) en voor wie energiebesparende maatregelen meefinanciert kost de NHG maximaal €2.257,80 (0.6% * €376.300). Deze eenmalige kosten zijn gelukkig wel aftrekbaar én met een NHG krijg je vaak een lagere hypotheekrente waardoor je de kosten vaak kan terugverdienen.

NHG wat betekent dat: conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen heeft een Nationale Hypotheek Garantie voor- en nadelen. Als je een huis gaat kopen en twijfelt over NHG, laat je dan adviseren door een hypotheekbemiddelaar. Die kan je helpen bij je keuze en uitrekenen of een NHG voordelig is.

NHG hoe aanvragen?

Als je aan de voorwaarde voldoet dan kun je de NHG-garantie aanvragen via een hypotheekadviseur of rechtstreeks bij een hypotheekverstrekker. Vervolgens zal er gecheckt worden of je aan alle voorwaarden voldoet.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *