Raisin review – hoge rente via buitenlandse spaarrekening

Raisin review
Leestijd: 5 minuten

Raisin is een spaarplatform dat het mogelijk maakt om een relatief hoge rente voor spaargeld te ontvangen via Europese banken. Dit is interessant omdat de spaarrentes in Nederland vrij laag zijn vergeleken met andere landen.

Meer weten over sparen en de voor- en nadelen? Lees dan dit artikel.

Raisin review – wat is Raisin?

Raisin is een online, internationaal spaarplatform wat je toegang geeft tot spaarrentes van verschillende banken in Europa. De banken op dit platform bieden over het algemeen een hogere rente ten opzichte van Nederlandse banken zoals ING, Rabobank of ABN AMRO.

Het platform biedt gebruikers de mogelijkheid om geld veilig en makkelijk te stallen bij verschillende Europese banken. Dit biedt de mogelijkheid voor Nederlandse, en andere Europese investeerders, om laagdrempelig spaargeld in het buitenland te stallen tegen een hogere rente.

Raisin heeft enkele grote partijen die het platform steunen. Dit zijn onder andere PayPal, Deutsche Bank en Goldman Sachs. Ook hebben enkele durfkapitaal investeringsfondsen geïnvesteerd in Raisin, zoals Index Ventures.

Raisin review – waarom Raisin?

Net als bij banken in Nederland kan de rente bij Raisin flink fluctueren. Dit heeft vooral te maken met de rentes in het land via waar je spaart.  Op het moment van schrijven, juli 2024, biedt Raisin een vrij opneembare spaarrente aan van 3,30%. Ten opzichte van Nederlandse banken is de spaarrente die je via Raisin kan krijgen in het buitenland hoog en dus interessant. Dat is ook de reden dat Finance Owl twee spaarrekeningen heeeft geopend via Raisin.

Naast een vrij opneembaar sparen biedt Raisin ook deposito sparen aan. Bij deposito sparen staat je geld voor een bepaalde periode vast. Dit betekent dat je het geld binnen deze periode niet van de rekening af kan halen. n ruil daarvoor krijg je meestal een hogere rente dan op een traditionele spaarrekening.

Op dit moment, juli 2024, zijn de depositorentes niet bijzonder hoog, zeker in vergelijking met andere partijen. Zo zijn er Nederlandse banken die hoge depositorentes aanbieden die in de buurt komen van de rente bij Raisin. Daarnaast bieden sommige brokers en exchanges hoge rente aan op niet-geïnvesteerd geld.

Raisin review – stappenplan om een account aanmaken

Raisin heeft een uitgebreid proces om een account aan te maken. Hieronder zullen we kort de stappen toelichten:

  1. Voer je gegevens in: Als bij Raisin op de ‘Word klant’ knop klikt, moet je hier eerst enkele gegevens invoeren. Denk hierbij aan je e-mailadres en je persoonlijke gegevens. Als dit is gelukt, ontvang je een bevestigingsmail van Raisin.
  2. Verifieer je identiteit: Hierna moet je je identiteit verifiëren. Bij Raisin doen ze dit met een videogesprek met één van de medewerkers*. Dit kan zowel via je mobiele telefoon als via een laptop/computer. Dit gesprek duurt enkele minuten en tijdens het gesprek maakt de medewerker foto’s van je gezicht vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast stellen ze enkele vragen over je persoonlijke gegevens en checken ze je identiteitsbewijs.
  3. Verifieer je woonadres: Daarnaast moet je je woonadres verifiëren. Het bewijs van adres mag een brief van een overheidsinstantie, een rekening van gas, water of elektriciteit of een bankafschrift zijn. Deze kun je in de vorm van een foto of scan uploaden.
  4. Koppel de tegenrekening: Als je een rekening bij Raisin hebt, moet je je eigen bankrekening hieraan koppelen, ook wel de tegenrekening genoemd. Als deze rekeningen gekoppeld zijn, zijn transacties uitsluitend tussen de tegenrekening en Raisin rekening te doen.
  5. Begin met sparen: Vervolgens is het mogelijk om te sparen. Via een bankoverschrijving kun je geld overmaken naar je Raisin rekening, dit kan tot 3 dagen duren. Vervolgens kun je een spaarproduct aanvragen voor een bepaalde tijdsduur en bedrag. Wil je sparen in een land met bronbelasting? Dan moet je een formulier indienen. Deze is al ingevuld door Raisin, maar moet door jou ondertekend worden. Hierna kan het enkele dagen duren voordat het spaarproduct is geopend.

*Raisin zegt zelf dat er Nederlandse medewerkers actief zijn tijdens kantooruren, maar ze zijn beperkt aanwezig. Hierdoor is de kans groot dat je het gesprek in het Engels moet voeren.

Raisin review – wat betekent de tegenrekening, Raisin rekening en de spaar-/depositorekening?

Hieronder leggen we kort uit wat de verschillen zijn:

  • Tegenrekening: De tegenrekening is je normale betaalrekening bij een Nederlandse bank. Deze rekening koppel je aan de Raisin rekening die je opent. Hierdoor kan het geld vanuit je Raisin rekening alleen naar de tegenrekening gestuurd worden.
  • Raisin rekening: De Raisin rekening is de rekening die je bij Raisin opent. Dit is een tussenrekening waar je geld tijdelijk op staat voordat het naar een spaar/depositorekening bij een buitenlandse bank gestuurd kan worden. Het geld op deze rekening valt onder het Duitse depositogarantiestelsel.
  • Spaar/depositorekening: De spaar/depositorekening is de rekening bij de partnerbank van Raisin die je hebt gekozen. Door geld op deze rekening te zetten, krijg je spaarrente of depositospaarrente. Het geld op deze rekening valt onder het depositogarantiestelsel van het land van de partnerbank.

Kortom, om te sparen gaat je geld van je tegenrekening naar de Raisin rekening om vervolgens op de spaar-/depositorekening bij een buitenlandse bank terecht te komen.

Raisin review – depositogarantiestelsel

Alle partnerbanken van Raisin zijn Europees en vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Mocht de partnerbank waar jij een spaarrekening hebt geopend failliet gaan dan krijg je tot €100.000, of een soortgelijk bedrag in een andere valuta, terug via het depositogarantiestelsel.

Hiermee is een eventueel faillissement van een partnerbank gedekt en loop je dus zeer beperkt risico. Kortom, je spaargeld is veilig en gegarandeerd tot €100.000.

Bij het kiezen van een spaarrekening is het verstandig om te kijken naar de kredietwaardigheid van de desbetreffende bank. De hoogste kredietrating is AAA. Hoe hoger de rating hoe veiliger het is om je geld te stallen bij de bank waardoor je het risico op faillissement verkleind.

Het geld dat je tijdelijk op je Raisin rekening hebt staan, is gedekt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Deze rekening heeft een kredietwaardigheid van AAA en is daardoor dus zeer veilig.

Raisin review – sparen boven de €100.000

Als je meer dan €100.000 spaargeld hebt, dan is het verstandig om het risico te spreiden. De makkelijkste manier om dit te doen is door je spaargeld te verdelen. Bijvoorbeeld:

Je wilt €200.000 sparen. Hiervan valt €100.000 onder het depositogarantiestelsel van een bank. Door €100.000 bij bijvoorbeeld ING en €100.000 bij ABN AMRO te sparen, verdeel je het risico. Als beide banken failliet gaan ontvang je €200.000 van het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Let op! Sommige banken vallen onder één gezamenlijke bankvergunning. Zo vallen de ASN Bank, Regiobank en de SNS Bank allemaal onder dezelfde vergunning. Als je geld spaart via meerder van deze banken dan is in totaal maar tot €100.000 gegarandeerd in plaats van 3 keer €100.000.

Raisin review – betrouwbaarheid en veiligheid

Over het algemeen is Raisin een veilig en betrouwbaar platform. Raisin heeft een Duitse bankvergunning en staat daarmee onder toezicht van de Duitse financiële autoriteiten.

Via het nationale depositogarantiestelsel van de bank waar je je spaargeld stalt, is je geld gedekt tijdens het sparen. Op de tussenrekening bij Raisin is je geld gedekt via het Duitse depositogarantiestelsel.

Raisin beveiligt je bankrekening ook goed. Naast dat geld alleen in en uit kan stromen via je tegenrekening, werkt Raisin ook met 2FA (twee-staps verificatie).

Wat Raisin zelf zegt over veiligheid:

Raisin review – wet en regelgeving

Raisin voldoet aan de Nederlandse wet en regelgeving van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Kortom, Raisin voldoet aan alle eisen omtrent veiligheid en betrouwbaarheid gesteld door de Nederlandse overheid.

Daarnaast is de Raisin Bank, de bank waar je Raisin rekening wordt geopend, een kredietinstelling die onder toezicht staat van de BaFin. De BaFin is de Duitse toezichthouder van de financiële markten.

Raisin review – mijn ervaringen

Over het algemeen zijn de ervaringen met Raisin goed. Op Trustpilot heeft Raisin een rating van 4.3. Negatieve reviews gaan voornamelijk over het uitgebreide aanmeld- en verificatieproces dat je moet doorlopen.

Finance Owl is ook erg enthousiast over Raisin omdat het platform een relatief hoge rente biedt en erg makkelijk is in gebruik. Via Raisin spaart Finance Owl op het moment van schrijven, juli 2024, in Frankrijk en Zweden.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *