Wellicht heb je al eens gehoord van het boek “Rich Dad Poor Dad”. In dit boek van Robert Kiyosaki wordt toegelicht hoe je op twee manieren op kan groeien, met een “rich dad’ of een “poor dad”. In dit artikel een Rich Dad Poor Dad samenvatting, de 6 belangrijkste lessen van het boek worden toegelicht.
Inhoud
Rich dad poor dad samenvatting in drie zinnen
- Rich Dad Poor Dad gaat over Robert Kiyosaki en zijn twee “vaders” — zijn echte vader (poor dad) en de vader van zijn beste vriend (rich dad) — en de manier waarop beide “vaders” zijn gedachten over geld en investeren vormen
- Je hoeft niet een enorm inkomen te verdienen om rijk te worden
- Rijken werken niet voor geld, die laten geld voor hun werken
Rich dad poor dad samenvatting, 6 lessen
Rich Dad Poor Dad bestaat uit 6 lessen. In de rest van het artikel worden de verschillende lessen toegelicht.
1. Rich dad poor dad samenvatting: rijken werken niet voor geld
Op 9-jarige leeftijd vragen Robert en Mike aan de vader van Mike (Rich Dad) om hen te leren hoe ze geld kunnen verdienen. Na 3 weken schoonmaken voor een loon van 10 cent per week wilt Robert stoppen. Dat is het moment dat Richard de eerste les leert van Mike’s vader (Rich Dad): sommige mensen verlaten hun baan omdat ze niet genoeg betaald krijgen, anderen zien het als een kans om iets nieuws te leren.
Werk om te leren
De rijke vader vraagt vervolgens of Richard en Mike gratis voor hem willen werken. Op deze manier wilt de vader van Mike hen dwingen om manieren te bedenken om zelf een inkomstenbron te creëren. Het valt Richard en Mike op dat sommige strips in de winkel blijven liggen.Met de strips die niet worden verkocht openen ze een bibliotheek. Ze vragen een toegangsprijs van 10 cent per 2 uur en het zusje van Mike leidt de bibliotheek voor 1 dollar per week. Al snel verdienen ze 9.5 euro per week zonder zich zorgen te maken over het beheer van hun bibliotheek.
2. Rich dad poor dad samenvatting: waarom moet je financiële kennis opdoen?
De schrijver geeft in dit hoofdstuk het belang over financiële kennis aan. Richard vindt dat in het onderwijssysteem te weinig aandacht wordt besteed aan persoonlijke financien. Het primaire doel van het onderwijssysteem is om je te leren om een goede werknemer geen goede werkgever. Kortom, het wordt niet geleerd hoe je rijk moet worden.
Vervolgens wordt er toegelicht welke regel je moet onthouden om rijk te worden, dat is: het verschil kennen tussen activa (bezittingen) en passiva (schulden). Rijke mensen kopen activa. Arme mensen kopen passiva, gaan schulden aan (hypotheken / leningen). Het verschil tussen activa en passiva? Activa zijn bezittingen die inkomsten generen, bijvoorbeeld:
- Dividenden van aandelen
- Koerswinst op aandelen
- Inkomsten uit de verhuur van vastgoed
- Rente van obligaties
- Passieve inkomsten
Passiva zijn schulden die geld kosten, bijvoorbeeld:
- Hypotheken
- Leningen (sonsumptief krediet)
- Leasen van producten die geen geld opleveren (auto)
- Rood staan
Kortom, zorg ervoor dat je activa koopt / opbouwt.
Daarnaast geeft de schrijver aan dat het belangrijk is om je uitgaven te verminderen. Want als je uitgaven even hoog zijn als je inkomsten, houd je nooit geld over om vermogen op te bouwen. Focus je dus op het laag houden van je passiva en uitgaven en koop met hetgeen wat je maandelijk overhoudt activa die inkomsten kunnen generen.
3. Rich dad poor dad samenvatting: bemoei je met je eigen zaken
De schrijver begon zijn professionele carrière met de verkoop van fotokopieerapparaten voor Xerox. Met zijn inkomsten investeerde hij in onroerend goed. In amper drie jaar tijd overtroffen de inkomsten uit zijn investeringen zijn salaris. Hij besloot vervolgens om fulltime te gaan voor zijn eigen bedrijf.
Probeer om je inkomsten niet uit te geven aan passiva die geen echte waarde hebben (zoals een auto). Start met het kopen van activa om op die manier inkomsten te generen. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor activa waar je van houdt en begrijpt hoe het werkt!
4. Rich dad poor dad samenvatting: de geschiedenis van belastingen en de macht van bedrijven
In dit hoofdstuk wordt toegelicht hoe je activa kan onderbrengen in een onderneming om op die manier minder belasting te betalen. Dit boek is door een Amerikaanse schrijver geschreven en gebasseerd op Amerikaanse belastingwetgeving. In Nederland werkt dit niet helemaal hetzelfde. Daarom is dit hoofstuk wat minder relevant.
5. Rich dad poor dad samenvatting: de rijken vinden geld uit
De schrijver gaat in dit hoofdstuk in over twijfels en onzekerheid. De hoeveelheid risico die je durft te nemen bepaalt of je rijk kunt worden. Kennis en moed zijn nodig om risico’s te nemen. Door je te verdiepen en in te lezen kan je gecalculeerde risico’s nemen. Dat is ook de manier waarop ondernemers dat doen. Op basis van weloverwogen keuzes risico aangaan om er beter van te worden.
6 Rich dad poor dad samenvatting: Werk om te leren – werk niet voor geld
In dit hoofdstuk wordt nog een keer benadrukt dat het van belang is om te leren. Als je werkt om vaardigheden te leren die je later van pas komen, heeft dit meer waarde dan enkel werken voor geld.