Slimmer omgaan met geld – 7 tips

Slimmer omgaan met geld
Leestijd: 3 minuten

Als je slim kan omgaan met geld maakt dat je leven een stuk makkelijker maar helaas lukt het lang niet iedereen. In dit artikel krijg je tips om slimmer omgaan met geld mogelijk te maken.

Er zijn 7 tips; elke tip zullen we in deze blogpost toelichten:

  1. Betaal jezelf eerst
  2. Beheers je uitgavenpatroon
  3. Laat geld voor je werken
  4. Investeer in producten die je begrijpt
  5. Koop een huis
  6. Zorg voor toekomstig inkomen
  7. Blijf investeren in jezelf

Slimmer omgaan met geld: 1. Betaal jezelf eerst

Veel mensen houden maandelijks geen geld over omdat ze alles uitgeven wat er binnenkomt. Dit kan je voorkomen door jezelf eerst uit te betalen voordat je je maandelijkse uitgaven doet. Zet bijvoorbeeld elke maand 10 procent van je inkomen opzij om vermogen op te bouwen. Dit betekent niet dat je dit bedrag spaart en vervolgens later uitgeeft. Nee, investeer dit geld bijvoorbeeld door te beleggen!

Slimmer omgaan met geld: 2. Beheers je uitgavenpatroon

Het verlagen van je uitgaven zorgt ervoor dat je meer geld overhoudt. Met het geld wat je over houdt kan je gaan investeren om vermogen op te bouwen. Een mooie manier om slimmer om te gaan met geld!

Kijk daarom eens kritisch naar je vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan je abonnementen (tv, mobiel, internet, energie, etc.). Is dat echt allemaal nodig?

Wil je meer lezen over hoe je je vaste lasten kan verlagen? Lees dan ook dit artikel: Vaste lasten verlagen – 7 tips!

Slimmer omgaan met geld: 3. Laat geld voor je werken

Als je vermogen wilt opbouwen is het verstandig om geld voor je te laten werken. Een middel om dat te doen is door te beleggen. Het belangrijkste voordeel van beleggen is dat het op de lange termijn (bijna altijd) een hoger rendement oplevert dan sparen. Als je kijkt naar het rendement op de AEX de afgelopen 30 is dat meer dan 7% per jaar. Dat is met de huidige spaarrentes onmogelijk. Vandaar dat ik eerder ook een artikel heb geschreven over: Alternatieven voor sparen in 2021 – wat zijn de mogelijkheden?

Een ander voordeel van beleggen is dat het een “rendement-op-rendement” effect heeft. Hiermee wordt het sneeuwbal effect bedoeld dat je bereikt wanneer je rente op je vermogen het jaar erna ook rente gaat genereren. Hoe langer je belegd blijft, des te langer je kunt profiteren van dit effect.

Kortom, zorg ervoor dat je het geld wat je verdient voor je laat werken.

Slimmer omgaan met geld: 4. Investeer in producten die je begrijpt

Een basale maar hele belangrijk regel is dat je nooit moet investeren in producten die je niet begrijpt. Het klinkt logisch, maar het gebeurt enorm vaak dat mensen investeren in producten die ze eigenlijk niet snappen. Denk bijvoorbeeld aan het aan- en verkopen van Bitcoin. Kortom, verdiep je eerst in het (beleggings)product voordat je een investering doet.

Slimmer omgaan met geld: 5. Koop een huis

Een eigen huis kopen is vaak een goede investering. Dat komt omdat je maandelijkse (hypotheek)lasten ten opzichte van huur (op termijn) omlaag gaan en je huis op de lange termijn meer waard wordt.

Als je al een eigen huis hebt kan je nadenken om extra af te lossen op je hypotheek. Een voordeel van extra aflossen is dat je totale hypotheekschuld daalt waardoor je maandlasten naar beneden gaan. Bij een hypotheekrente van 2% bespaar je voor iedere €1.000 die je aflost, €20 bruto per jaar. Als je €10.000 aflost op je hypotheek, bespaar je dus €200 bruto per jaar. 

Een ander voordeel van extra aflossen is dat mogelijk de rente van de hypotheek naar beneden gaat. Wil je meer lezen over de voor- en nadelen van extra aflossen lees dan dit artikel: Hypotheek snel aflossen tips, de voordelen en nadelen!

Slimmer omgaan met geld: 6. Zorg voor toekomstig inkomen

Je pensioen, het lijkt zo ver weg maar het is wel belangrijk om er nu al over na te denken, zodat je later zorgeloos kan genieten van je oude dag. Gelukkig is het penioenstelsel in Nederland goed geregeld. Je hebt recht op een AOW en je bouwt vaak via je werkgever pensioen op. Echter, is het verstandig om op tijd na te gaan of je voldoende pensioen opbouwt zodat je later niet met een pensioentekort zit.

Wil je meer lezen over je pensioen en hoe je dat kan aanvullen? Lees dan ook onderstaande artikelen:

Slimmer omgaan met geld: 7. Blijf investeren in jezelf

De laatste tip is dat je moet blijven investeren in jezelf. Het mes snijdt hier aan twee kanten. Het is namelijk leuk om jezelf te blijven uitdagen! Daarnaast vergroot het je verdienvermogen waardoor je in de toekomst je inkomsten verhoogt.

Slimmer omgaan met geld: Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het relatief eenvoudig om slimmer met geld om te gaan. Mijn belangrijkste tips zijn: let op je uitgaven en begin met beleggen om vermogen op te bouwen! In onderstaand filmpje kan je alle tips ook nog eens rustig terugkijken.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *