Studieschuld aflossen of niet, wat is verstandig?

Studieschuld aflossen of niet
Leestijd: 3 minuten

Het hangt erg af van je persoonlijke situatie of het slim is om je studieschuld af te lossen. Om je te helpen zetten we in dit artikel: “studieschuld aflossen of niet – wat is verstandig?” op een rij waar je op moet letten, zodat jij de beste keuzes kan maken!

Inhoud

Studieschuld aflossen of niet?

Een belangrijke reden om je studieschuld af te lossen is om een huis te kopen. Als je een studieschuld hebt kan je namelijk minder lenen. Hoe hoger je studieschuld, hoe lager het hypotheekbedrag is wat je kan krijgen.

Of het gunstig is om je studieschuld af te lossen hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Het kan namelijk verstandig zijn om het geld wat je hebt te gebruiken voor kosten die je niet kan financieren met je hypotheek. Denk hierbij aan kosten voor de notaris, makelaar en overdrachtsbelasting.

Wanneer begin je met terugbetalen?

Als je klaar bent met je opleiding of studie hoef je niet meteen te beginnen met het aflossen van je studieschuld. Als je studiefinanciering stopt, begint op 1 januari van het eerstvolgende jaar een aanloopperiode van 2 jaar. In deze periode hoef je nog nog niks terug te betalen, al kan dat natuurlijk wel. De rente loopt wel door in de aanloopperiode, houd daar rekening mee. Als de aanloopperiode is afgelopen begin je met de maandelijkse aflossing, dat is verplicht.

Wat is mijn aflosbedrag?

Hoeveel je maandelijks moet aflossen hangt van een aantal zaken af:

  1. Hoogte van je studieschuld
  2. Het rentepercentage
  3. Je inkomen (en eventueel het inkomen van je partner)
  4. Duur van je aflosperiode

De duur van de aflosperiode hangt af van de periode waarin je de studielening kreeg. Onderstaand hebben we de regels uiteen gezet:

Vóór 2012 geld gekregen

  • De aflosperiode is in de basis 15 jaar
  • Je kan ervoor kiezen om het inkomen van je partner niet mee te laten tellen in de berekening hoeveel je per maand aan aflossing gaat betalen. Als je het inkomen van je partner niet laat meetellen dan wordt de aflosperiode van 15 jaar verlengd met het aantal maanden dat je het inkomen van je partnier niet laat meetellen

Vanaf 2012 geld geleend

  • De aflosperiode is maximaal 15 jaar
  • Het inkomen van je partner wordt altijd meegenomen in de berekening hoeveel je per maand aan aflossing gaat betalen

Vanaf 2018 geld geleend

  • De aflosperiode is maximaal 35 jaar
  • Het inkomen van je partner wordt altijd meegenomen in de berekening hoeveel je per maand aan aflossing gaat betalen

DUO heeft een tool “rekenhulp” om te bepalen wat het bedrag is wat je maandelijks moet terugbetalen.

Studieschuld in een keer aflossen

Sinds 2017 betaal je over je studieschuld geen rente. Daarom wordt er vaak gezegd dat je studieschuld de goedkoopste lening is die je ooit zult afsluiten. Dat is mede een reden waarom veel studenten gebruik maken van een uitgebreide studiefinanciering. Let wel, je studieschuld heeft impact op de hoeveelheid geld dat je kan lenen als je een huis wilt kopen. Daarom kan het verstandig zijn om je studieschuld in een keer aflossen. Of dat gunstig is hangt natuurlijk erg af van je persoonlijke situatie.

Ter info, in onderstaande tabel een overzicht van de rentepercentages van de afgelopen jaren.

JaarRentepercentageJaar Rentepercentage
20210.00%20130.60%
20200.00%20121.39%
20190.00%20111.50%
20180.00%20102.39%
20170.00%20093.58%
20160.01%20084.17%
20150.12%20073.70%
20140.81%20062.74%

Extra aflossen

Het fijne is dat je altijd extra boetevrij mag aflossen op je studieschuld. Voordat je dat doet denk goed na of dat voor jou financieel houdbaar is. De meeste mensen lossen hun studieschuld maandelijks af omdat ze hun studieschuld niet in één keer kunnen aflossen. Om toch eerder van je studieschuld af te komen kan je ook extra aflossen op de momenten dat je een financiële meevaller hebt. Denk bijvoorbeeld aan een bonus, scheking of vakantiegeld. In de regel, hoe eerder je aflost, hoe minder rente je betaalt. Echter, is dat bij de studiefinanciering de afgelopen jaren niet van toepassing omdat sinds 2017 de rente 0% is.

Extra aflossen loont niet altijd

Heb je een laag inkomen en een hoge studieschuld? Dan kan het voordelig zijn om juist niet extra af te lossen. Want als blijkt dat je nog een restschuld hebt nadat de aflosperiode is geëindigd, dan wordt de restschuld kwijtgescholden.

Tijdelijk aflossing stopzetten

Het is mogelijk om de aflossing van je studieschuld tijdelijk stop te zetten. Dit mag je in totaal 60 maanden doen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een periode wat minder verdient of als je een aantal maanden op reis gaat. Let op, in deze periode loopt eventuele rente wel gewoon door.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *