Vanguard SP 500 koers en rendement historie (1957 – 2021)

vanguard SP 500 koers en rendement historie (1957 - 2021)
Leestijd: 5 minuten

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de S&P 500. Het is één van de bekendste beursindexen in de wereld. Maar welke bedrijven zitten er eigenlijk in de Vanguard SP 500, hoe ziet de koers historie eruit en wat is het historisch rendement? In dit artikel legt Finance Owl het allemaal uit!

Wanneer is de Vanguard SP 500 ontstaan?

De Vanguard S&P 500 is een ETF die die S&P 500 volgt. De S&P 500 is een aandelenindex van de Verenigde Staten waar de 500 grootste bedrijven in zijn opgenomen op basis van marktomvang.

De S&P 500-index wordt opgesteld door analisten en economen van Standard & Poor’s. De index bevat enkel Amerikaanse bedrijven die op de New York Stock Exchange (NYSE) of NASDAQ genoteerd zijn.

De S&P 500 is ontstaan op 4 maart 1957. Echter stelt Standard & Poor’s sinds 1923 indices op. Oorspronkelijk waren er 233 bedrijven ingedeeld uit 26 sectoren. Tegenwoordig maken ongeveer 90 verschillende sectoren deel uit van de S&P5 00.

Wat is een ETF ook alweer?

Een ETF, ook wel Exchanged Traded Fund, is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. De beheerder van een ETF heeft niet de intentie de onderliggende index te verslaan, vandaar de aanduiding passief beheerd fonds. Het voordeel van een ETF is dat je tegen relatief lage kosten een index kunt volgen. Het verschil tussen actief en pasief beleggen kan je in dit artikel lezen.

Wil je meer weten over ETFs en waar je op moet letten? Lees dan ook dit artikel: Welke ETF kiezen, hoe kies je de juiste ETF? 4 tips!

Vanguard S&P 500 65 jaar grafiek

Finance Owl heeft uitgezocht wat sinds het ontstaan van de S&P 500, in 1957, per jaar de slotkoersen zijn geweest. In onderstaande S&P 500 grafiek kan je mooi de marktbewegingen zien. Let op: de grafiek heeft een logaritmische schaal.

vanguard S&P500 65 jaar grafiek

Vanaf 1957 (41 punten) tot en met ± 1972 (118 punten) zie je een mooie marktgroei. Vervolgens volgde er een oliecrisis in 1973 – 1974 wat een impact had op de beurskoers. Na 1974 klom de S&P 500 weer uit het dal en liep de koers hard op tot de internetbubbel. Tijdens deze periode steeg de waarde van internetbedrijven enorm. Dat kwam door de enorme verwachting van die bedrijven. In 2000 knapte de internetbubbel en daarna volgde de aanslagen op de Twin Towers in Amerika op 9 november 2002. Deze gebeurtenissen zorgde voor een enorme beursdaling.

De markt herstelde zich tot en met 2007. Dat jaar werd afgelosten met een slotkoers van 1379 punten. Vervolgens kwam de kredietcrisis met als gevolg een enorme daling van de S&P 500 in 2008. Na 2008 liepen de beursen weer enorm op.

Op 31 december 2021 was de slotkoers 4766,18. Dat is een stijging van ± 26% ten opzichte van de slotkoers op 31 december in 2020. Een enorme stijging wat is gedreven door het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse overheid tegen COVID.

Hoe wordt de waarde van de Vanguard S&P 500 berekend?

De prijs van de AEX wordt bepaald op basis van de indeling van de index (welke aandelen in de index zitten) EN de weging van de index (percentage dat elk aandeel meeweegt in de index).

De weging van de aandelen uit de S&P 500 wordt bepaald op basis van de vrij verhandelbare aandelen ook wel free float genoemd. De weging van het aandeel in de index maal de laatste bekende prijs waarvoor het aandeel is verkocht, maakt voor alle aandelen samen de prijs van de S&P 500.

Welke bedrijven en sectoren zitten er in de Vanguard S&P 500?

De Vanguard S&P 500 bevat 509 bedrijven. De tien grootste fondsen uit de S&P 500 hebben een totaal gewicht van ± 30% in de index (december 2021). Kortom, 10 bedrijven bepalen ± 30% van de waarde van de hele index. Dat is vrij vors, wees je daarvan bewust. In onderstaande tabel kan je zien om welke bedrijven het gaat inclusief hun weging.

#AandeelWeging (%)
1Apple6.70
2Microsoft6.41
3Amazon3.94
4Tesla2.40
5Alphabet (moederbedrijf Google; A-klasse)2.20
6NVIDIA2.10
7Alphabet (moederbedrijf Google; C-klasse)2.07
8Meta Platforms (moederbedrijf Facebook)2.00
9Berkshire Hathaway1.32
10JPMorgan Chase1.22
Peildatum: december 2021

Vanguard S&P 500 sectorverdeling

Onderstaand vind je aanvullende informatie over de Vanguard S&P 500 ETF, onder andere de sectorverdeling. Deze ETF kan je overigens gratis kopen via de DEGIRO Kernselectie. Met DEGIRO Kernselectie kan je in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. In dit artikel kan je er meer over lezen.

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

 • Ticker: VUSA
 • ISIN: IE00B3XXRP09
 • Aantal posities: 509
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.07%
 • Jaarlijks rendement (sinds oprichting ETF in 2012): 15.38%

De S&P 500 is wat zwaarder gewogen naar de technologische sector (±25%). Dat komt omdat de grootste bedrijven in de Verenigde Staten in de technologie sector actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan Apple, Microsoft, Facebook en Alphabet (het moederbedrijf van Google en Youtube). De tweede sector qua omvang is de financiële dienstverlening (±14%) en daarna volgt de gezondheidszorg (±13%).

vanguard S&P500 prospectus

Gemiddeld rendement S&P 500

Zoals je in onderstaande grafiek kan zien fluctueert het rendement van de S&P 500 enorm van jaar tot jaar. Sinds het ontstaan is het rendement 47 jaren positief en 17 jaren negatief geweest. Gemiddeld heeft de S&P 500 sinds 1957 een rendement van 8.9% per jaar. Let op: de rendementen zijn gebasseerd op basis van de slotkoersen van elk jaar (31 december).

historisch rendement S&P500

Bovenstaande grafiek geeft maar weer aan hoe moeilijk het is om de markt te “timen”. Dat is ook precies de reden dat Finance Owl dat niet probeert. Elke maand beleg ik een bedrag in plaats van in één keer op één moment mijn hele vermogen te investeren. Ze zeggen ook wel “time in the market beats timing the market“.

In deze artikelen kan je meer lezen over beleggingsstrategieën:

Waar kan je de Vanguard S&P 500 ETF kopen?

De Vanguard S&P 500 is in Nederland één van de populairste ETFs en zoals eerder aangegeven kan je deze ETF kopen via DEGIRO Kernselectie.

DEGIRO is één van de goedkopere beleggingsplatformen van Nederland. Je betaalt geen service-, opstart- en stortingskosten. Wel betaal je voor de aansluitkosten van het handelen op de beurs, behalve voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel die zijn gratis. Daarnaast betaal je voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten. Hoeveel hangt af van het type beleggingsproduct, hier kan je er meer over lezen. Echter, zijn de commissies die je bij DEGIRO betaalt laag in vergelijking tot andere beleggingsplatformen.

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

 • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
 • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
 • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
 • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
 • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
 • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
 • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *