Vaste lasten verlagen – 7 tips!

vaste lasten verlagen
Leestijd: 3 minuten

In deze serie bespreken we de 4 stappen naar financiële onafhankelijkheid. Dit artikel gaat over stap 2 – vaste lasten verlagen. In een notendop komt FIRE neer op de volgende 4 stappen:

  1. Bepaal hoeveel financieel vermogen je nodig hebt
  2. Vaste lasten verlagen
  3. Extra inkomen verwerven
  4. Financieel vermogen opbouwen

Vaste lasten verlagen

Je vaste lasten verminderen wordt door de aanhangers van de FIRE-beweging veel belangrijker gevonden dan extra inkomen verwerven. Extra (passief) inkomen genereren is ook een belangrijk element dat velen in staat stelt om eerder financieel onafhankelijk te worden. Maar besparen op uitgaven (bijvoorbeeld op tv, mobiel, internet, energie, etc.) heeft een veel groter effect. Het (permanent) verlagen van je vaste lasten zorgt ervoor dat je meer geld overhoudt om te beleggen waardoor je sneller je doel kan behalen. Veel mensen in de FIRE-beweging doen hun best om een zo hoog mogelijk spaarpercentage te behalen. Spaarpercentages van 50% en hoger zijn niet ondenkbaar.

Kortom, het verhogen van je spaarpercentage door te besparen op uitgaven heeft impact. Als je 100% van je inkomen kunt sparen, dan ben je al financieel onafhankelijk. Je hebt het inkomen immers niet nodig om van te leven. Als je 0% spaart dan zal je nooit financieel onafhankelijk worden. Je hebt dan elke cent nodig om te overleven en kunt niet sparen/investeren voor de toekomst.

Door te besparen op uitgaven en het geld wat overblijft slim te beleggen, kan je het proces om financieel onafhankelijk te worden een flink aantal jaar versnellen.

Vaste laten verlagen – manieren om te besparen op uitgaven

Het begint allemaal met het inzichtelijk maken van je vaste lasten. De stap erna is je kosten verminderen. Onderstaand een aantal kostenposten waar je aan kunt denken. Het is een stuk makkelijker dan je denkt om hier geld op te besparen.

CategorieKostenpost
HuisHypotheek / huur
HuisEnergie
HuisWater
VerzekeringenZorgverzekering
VerzekeringenReisverzekering
VerzekeringenWA verzekering
VerzekeringenInboedelverzekering
VerzekeringenAutoverzekering
VerzekeringenTelefonieverzekering
AutoMotorrijtuigen belasting
AutoVervoerskosten (benzine / diesel / gas / elektra)
MediaTV, internet (en telefoon)
MediaMobiel abonnement / sim-only
MediaNetflix / Spotify / Videoland / Amazon Prime / Disney +
MediaKranten / tijdschriften
Eten en drinkenBoodschappen

1. Hypotheek oversluiten of extra aflossen

Met de huidige lage rente, loont het soms om je hypotheek over te sluiten naar een andere partij. Hierdoor kan je rentepercentage potentieel flink omlaag. Check goed of dit voordeliger is! Dat is erg situatie gebonden. Je kan het zelf uitzoeken of door een hypotheekadviseur laten doen, maar dan zijn er natuurlijk kosten aan verbonden. Daarnaast kan extra aflossen op je hypotheek ook een middel zijn om je maandlasten te verlagen.

2. Wisselen van energiemaatschappij

Het jaarlijks wisselen van energieleverancier blijft een voordelige keuze. Met het overstappen via een prijsvergelijker bespaar je vaak nog meer, omdat energieleveranciers meestal welkomstkortingen geven. Dat kan je hier vergelijken.

3. Checken of je dubbele verzekeringen hebt

Dubbel verzekerd zijn komt erg vaak voor. Bijvoorbeeld zorgkosten die onder je reis- én zorgverzekering vallen. Check daarnaast of je nog een verzekering hebt lopen op een tv, mobiel of laptop die ooit veel waard was maar nu niet meer. Misschien kan je dan wel je verzekering opzeggen en je kosten verminderen.

4. Wisselen van auto of autoverzekering

Onderzoek of het loont om te switchen van een diesel naar benzine auto of andersom. Diesel is goedkoper, maar je betaalt wel meer belasting. Rijd je weinig, dan is een benzine auto meestal voordeliger. Verder kan je checken of je autoverzekering goedkoper kan, dat kan je hier vergelijken.

5. Overstappen van internet, tv en/of telefoon provider

Geregeld prijzen vergelijken bij internet, tv en (eventueel) bellen loont! Bij een overstap krijgt je als nieuwe klant vaak een (tijdelijke) prijsverlaging. Daarnaast is en alles-in-één pakket vaak voordelig, zeker als je tv én internet wil hebben. Daarnaast kan je kosten verminderen door niet te veel onnodige extra’s te nemen. Maximaliseer eerst je internetsnelheid thuis voordat je overstap naar een grotere bundel. En die extra tv-kanalen, zijn die nou echt nodig? Denk daar goed over na!

6. Kritisch kijken naar je abonnementen

Netflix, Spotify, kranten en tijdschriften zijn natuurlijk super. Ga na of je al deze abonnementen wel echt gebruikt. Zo niet, zeg ze dan op. Hetzelfde geldt natuurlijk voor sportschool abonnementen.

7. Goedkoper en slimmer boodschappen doen

Plan je maaltijden voor de hele week. Dit is misschien niet zo spontaan als je zou willen maar dit scheelt veel geld. Ga daarnaast één keer per week naar de winkel, voor de wekelijkse boodschappen. Halverwege de week kan je eventueel nog één keer gaan voor de vers producten, bijvoorbeeld groente en fruit. Hierdoor kan je behoorlijk je kosten verminderen.

Conclusie

Dit zijn volgens Finance Owl de de belangrijkste vaste lasten waarop je kan besparen. Een goede vergelijkingssite voor onder andere energie, autoverzekering, internet, tv en bellen zijn Pricewise en Independer. Daarnaast kan je op FinanceOwl nu energie, autoverzekeringen, mobiele abonnementen en sim-only vergelijken.

Blijf je focussen op je doel

Realiseer je dat het allemaal begint bij het hebben van de juiste mindset (Money Mindset). Helaas, er is geen snelle manier om financieel onafhankelijk te worden. De weg naar financiële onafhankelijkheid vereist discipline en geduld.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *