Top 5 beste vastgoed ETF DEGIRO

Vastgoed ETF DEGIRO
Leestijd: 6 minuten

De afgelopen jaren wilde veel beleggers graag profiteren van de gestegen vastgoedprijzen. Helaas heb je voor beleggen in fysiek vastgoed erg veel kapitaal nodig. Gelukkig kan je door middel van vastgoed ETFs ook beleggen in vastgoed. Alleen welke vastgoed ETFs moet je dan kiezen? Daarom in deze blogpost een top 5 van de beste vastgoed ETF DEGIRO!

Inhoud

Wat zijn de 5 beste vastgoed ETFs van DEGIRO?

  1. VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF (TRET)
  2. iShares US Property UCITS ETF (IUSP)
  3. iShares European Property Yield UCITS ETF (IPRP)
  4. iShares Asia Property UCITS ETF (IASP)
  5. iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (IWDP)

In onderstaande overzicht worden bij elke vastgoed ETF naast het dividendrendement ook het historische rendement, de spreiding en kosten toegelicht.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

 1. VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF (TRET)

  • Ticker: TRET
  • ISIN: NL0009690239
  • Aantal posities: 98
  • Jaarlijkse fondskosten: 0.25%
  • Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar): 6.12%
  • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Ja

In onderstaande grafiek kan je zien dat je met deze ETF belegt in 98 wereldwijde vastgoedbedrijven. De focus ligt op de Amerikaanse (±67%) en Aziatische (±22%) vastgoedsector (Europa: ±11%). Het mooie is dat deze ETF onderdeel uitmaakt van DEGIRO Kernselectie.

VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF (TRET)

 2. iShares US Property UCITS ETF (IUSP)

  • Ticker: IUSP
  • ISIN: IE00B1FZSF77
  • Aantal posities: 103
  • Jaarlijkse fondskosten: 0.40%
  • Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar): 7.59%
  • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Nee

In onderstaande grafiek kan je zien dat je met deze ETF belegt in 103 Amerikaanse vastgoedbedrijven. Deze ETF maakt geen onderdeel uit van de van DEGIRO Kernselectie.

iShares US Property UCITS ETF (IUSP)

3. iShares European Property Yield UCITS ETF (IPRP)

  • Ticker: IPRP
  • ISIN: IE00B0M63284
  • Aantal posities: 61
  • Jaarlijkse fondskosten: 0.40%
  • Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar): 2.13%
  • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Nee

In onderstaande grafiek kan je zien dat je met deze ETF belegt in 61 Europese vastgoedbedrijven. Goed om je van bewust te zijn dat de top 10 posities uit deze ETFs meer dan 52% van de waarde van de ETF bepalen. Deze 10 bedrijven hebben dus veel impact op de totale waarde van de ETF. Deze ETF maakt overigens geen onderdeel uit van de DEGIRO Kernselectie.

iShares European Property Yield UCITS ETF (IPRP)

4. iShares Asia Property UCITS ETF (IASP)

  • Ticker: IASP
  • ISIN: IE00B1FZS244
  • Aantal posities: 133
  • Jaarlijkse fondskosten: 0.59%
  • Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar): 4.26%
  • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Nee

In onderstaande grafiek kan je zien dat je met deze ETF belegt in 133 Aziatische vastgoedbedrijven. Let op, de jaarlijkse fondskosten zijn met 0.59% vrij vors. Deze ETF maakt overigens geen onderdeel uit van de van DEGIRO Kernselectie.

 iShares Asia Property UCITS ETF (IASP)

5. iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (IWDP)

  • Ticker: IWDP
  • ISIN: IE00B1FZS350
  • Aantal posities: 337
  • Jaarlijkse fondskosten: 0.59%
  • Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar): 5.66%
  • Onderdeel DEGIRO Kerselectie: Ja

In onderstaande grafiek kan je zien dat je met deze ETF belegt in 337 wereldwijde vastgoedbedrijven. De focus ligt op de Amerikaanse (±65%) en Aziatische (±25%) vastgoedsector (Europa: ±10%). Let op, de jaarlijkse fondskosten zijn met 0.59% vrij vors. Het mooie is wel dat deze ETF onderdeel uitmaakt van DEGIRO Kernselectie.

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (IWDP)

Top 5 beste vastgoed ETFs van DEGIRO: samenvatting

In onderstaande grafiek een beknopte samenvatting van de 5 beste vastgoed ETFs van DEGIRO. Afhankelijk van je wensen kan je een keus maken om te beleggen in één of meerdere van deze 5 vastgoed ETFs.

  1. VanEck Vectors Global Real Estate (TRET) 2. iShares US Property (IUSP)3. iShares European Property Yield (IPRP) 4. iShares Asia Property (IASP)5. iShares Developed Markets Property Yield (IWDP)
RegioverdelingWereldwijdAmerikaEuropaAzieWereldwijd
ISIN-codeNL0009690239IE00B1FZSF77IE00B0M63284IE00B1FZS244IE00B1FZS350
Jaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar)6.12%7.59%2.13%4.26%5.66%
Kosten0.20%0.40%0.40%0.59%0.59%
Onderdeel DEGIRO KernselectieJaNeeNeeNeeJa

Manieren om te beleggen in vastgoed

Er zijn grofweg twee manieren om te beleggen in vastgoed:

  1. Fysieke investering in vastgoed
  2. Door middel van een financieel product beleggen in vastgoed

In de eerste categorie valt de aankoop van een woning, grond of kantoorpand. Zo kan je op verschillende manieren met fysiek vastgoed geld verdienen. Bijvoorbeeld door een vervallen woning op te knappen en door te verkopen, of door een woning te verhuren. Helaas is deze manier van beleggen in vastgoed voor weinig mensen weggelegd omdat je een aanzienlijk kapitaal nodig hebt om een fysieke investering in vastgoed te doen.

De tweede categorie, door middel van financiële producten beleggen in vastgoed, is gelukkig laagdrempeliger. Zo kan je beleggen in vastgoedfondsen (Real Estate Investment Trusts – REITS), vastgoed ETFs, of beleggen in aandelen van bedrijven die werkzaam zijn in de vastgoedindustrie. Onderstaand een aantal voorbeelden:

  1. Vastgoed ETFs: VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF (ISIN: NL0009690239), iShares European Property Yield UCITS ETF (ISIN: IE00B0M63284)
  2. REITS: Apple Hospitality REIT (ISIN: US03784Y2000),
  3. Vastgoed aandelen: Wereldhave (ISIN: NL0000289213), Unibail-Rodamco-Westfield (ISIN: FR0013326246) of Vastned (ISIN: NL0000288918)

Wat is een ETF ook alweer?

Een ETF, ook wel Exchanged Traded Fund, is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex, in dit geval goud. De beheerder van een ETF heeft niet de intentie de onderliggende index te verslaan, vandaar de aanduiding passief beheerd fonds. Het voordeel van een ETF is dat je tegen relatief lage kosten een index kunt volgen. Het verschil tussen actief en passief beleggen kan je in dit artikel lezen.

Wil je meer weten over ETFs en waar je op moet letten? Lees dan ook dit artikel: Welke ETF kiezen, hoe kies je de juiste ETF? 4 tips!

Waarom beleggen in vastgoed ETFs?

Het belangrijkste voordeel van vastgoed ETFs ten opzichte van beleggen in fysiek vastgoed is de laagdrempeligheid. Bij beleggen in vastgoed ETFs heb je geen enorm kapitaal nodig om te starten.

Daarnaast is een belangrijk voordeel van vastgoed ETFs ten opzichte van andere financiële producten waarmee je in vastgoed kan beleggen, de spreiding. Vastgoed ETFs bieden beleggers de mogelijkheid om met één belegging in een divers aanbod van vastgoedbedrijven te investeren. Daarnaast zijn de kosten van een ETF vaak lager dan bij beleggingsfondsen omdat ETFs meestal passief worden beheerd.

Waardoor worden vastgoed ETFs beïnvloed?

De belangrijkste factoren die impact hebben op vastgoed ETFs zijn inflatie en rente.

In het verleden heeft vastgoed bewezen een goede bescherming te zijn tegen toenemende inflatie. Dat komt omdat de prijzen van vastgoed vaak stijgen als er sprake is van inflatie. Echter, als de inflatie te hard toeneemt en afgeremd moet worden, dan wordt er door de centrale banken vaak besloten om de rente te verhogen.

Een hogere rente heeft een negatieve impact op vastgoed. Want als de rente stijgt wordt lenen duurder waardoor de prijzen van vastgoed dalen. Men kan immers minder lenen door de rentestijgingen en daardoor minder investeren in bijvoorbeeld vastgoed. Dit is een situatie die we nu meemaken (oktober 2022). Momenteel dalen de huizenprijzen hard als gevolg van de toegenomen rente.

Meer lezen over de impact van rente en inflatie op vastgoed? Lees dan ook onderstaande artikelen:

Waarom DEGIRO en DEGIRO kernselectie?

DEGIRO is één van de goedkopere beleggingsplatformen van Nederland. Je betaalt geen service-, opstart- en stortingskosten. Wel betaal je voor de aansluitkosten van het handelen op de beurs, behalve voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel die zijn gratis. Daarnaast betaal je voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten. Hoeveel hangt af van het type beleggingsproduct, hier kan je er meer over lezen. Echter, zijn de commissies die je bij DEGIRO betaalt laag in vergelijking tot andere beleggingsplatformen.

Met DEGIRO Kernselectie kan je in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. In dit artikel kan je meer lezen over DEGIRO Kernselectie en aan welke voorwaarden je moet voldoen om zonder transactiekosten te handelen.

Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik DEGIRO zeker aanraden. DEGIRO heeft lage kosten en een breed aanbod aan beleggingsproducten waaronder ETFs. Klik hier om een uitgebreide review van de DEGIRO te lezen.

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

  • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
  • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
  • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
  • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
  • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
  • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
  • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
  • Stap 8: Gebruik de “selfie”-functie op je telefoon om jezelf te scannen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *