Verschil tussen indexfondsen en ETFs

verschil tussen indexfondsen en ETFs
Leestijd: 3 minuten

Wat is het verschil tussen indexfondsen en ETFs? In dit artikel leggen we uit! Indexfondsen en ETFs (Exchange Traded Funds) zijn vergelijkbare beleggingsproducten: ze volgen beide een index met daarin een grote hoeveelheid aandelen. Deze manier van beleggen wordt ook wel “passief beleggen” genoemd. De voordelen van passief beleggen kan je hier lezen.

Indexfondsen en ETFs zijn populair omdat je tegen erg lage kosten in een gespreid mandje met duizenden (inter)nationale bedrijven kan beleggen. Indexfondsen en ETFs kunnen zich ook richten op een bepaalde sector of regio. Deze producten kunnen interessant zijn voor beleggers die kansen zien op een specifieke markt.

Het doel van een indexfonds en ETF is hetzelfde: gespreid beleggen toegankelijk maken voor particuliere beleggers. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden. Deze verschillen worden in dit artikel uitgelegd.

Verschil tussen indexfondsen en ETFs – verhandelbaarheid

Een belangrijk verschil tussen indexfondsen en ETFs, is de manier waarop ze verhandeld worden.

ETFs kunnen, zolang de beurs geopend is, op ieder gewenst moment worden aangekocht en verkocht. Hiermee bieden ETFs de meeste flexibiliteit. De prijs van een ETF is niet alleen afhankelijk van de waarde van de onderliggende aandelen, maar ook van de vraag en het aanbod op de beurs. Deze prijs schommelt dan ook gedurende de handelsdag.

Een indexfonds wordt slechts eenmaal per dag verhandeld. Alle ingegeven orders worden dagelijks op één tijdstip tegen één vastgestelde prijs doorgevoerd. De prijs van een indexfonds wordt volledig bepaald door de waarde van de onderliggende aandelen.

Verschil tussen indexfondsen en ETFs- fracties aankopen

Hoewel ETFs meer flexibiliteit bieden, hebben indexfondsen een groot voordeel dat interessant kan zijn: indexfondsen zijn in fracties aan te kopen.

Dit betekent dat je niet één stuk van een indexfonds hoeft te kopen. Wanneer het fonds voor €100 genoteerd staat, is het ook mogelijk om een kooporder van €150 volledig uit te laten voeren. Je ontvangt dan 1,5 stuks van het indexfonds in je portefeuille.

Wanneer je dezelfde €150 probeert te investeren in een ETF van €100, ontvang je slechts 1 ETF en blijft de overige €50 op je beleggersrekening staan. Je kunt geen fracties van een ETF kopen.

Het kopen van beleggingsproducten in fracties maakt het automatiseren van je beleggingen gemakkelijker. Want je bent bij een vaste maandelijkse inleg zeker dat het volledige bedrag wordt geïnvesteerd en er geen geld op je beleggingsrekening blijft staan.

verschil tussen indexfonds en etf

Verschil tussen indexfondsen en ETFs – kosten

ETFs zijn volledig geautomatiseerd in het volgen van een bepaalde index. Daarom is er weinig werk en actie nodig van een fondsbeheerder. Dat zorgt er voor dat de kosten van een ETF vaak laag zijn.

Vaak worden beleggingsfondsen actief beheerd, waardoor de beheerkosten hoog kunnen zijn. Gelukkig zijn de jaarlijkse kosten bij goede indexfondsen vrijwel net zo laag als bij ETFs. Deze fondsen volgen op een passieve manier de index, waardoor er geen actief beheer nodig is. Hierdoor zijn de kosten van een indexfonds en ETF vaak vergelijkbaar.

Verschil tussen indexfondsen en ETFs- rendement

Het rendement van indexfondsen en ETFs die dezelfde index volgen, is vrijwel gelijk. De tracking-error (het verschil tussen de waarde en gevolgde index) is bij indexfonsen en ETFs nihil.

Belangrijk is wel dat ETFs en indexfondsen vrijwel nooit precies dezelfde index volgen en daarmee dus dezelfde aandelen bezitten. Zo volg je met VWRL, een populaire ETF van Vanguard, de wereldwijde aandelenindex zeer nauwkeurig. Maar bij populaire indexfondsen, zoals die van Northern Trust en Nationale Nederlanden, worden bedrijven van de index uitgesloten op basis van ESG duurzaamheidsprincipes. Hierdoor kunnen verschillen in rendement ontstaan. Het is niet te voorspellen of dat positief of negatief uitpakt.

Indexfonds of ETF wat kies jij?

Zowel indexfondsen als ETFs zijn een goede keus voor de passieve indexbelegger. De Finance Owl belegt zowel in ETFs als indexfondsen. Hieronder nogmaals de belangrijkste verschillen:

  • ETFs zijn realtime verhandelbaar op de beurs, indexfondsen eenmaal per dag
  • ETFs volgen de index meestal wat nauwkeuriger (minder uitsluiting)
  • Indexfondsen kunnen in fracties worden aangekocht, ETFs niet

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *