Recent heb ik samen met mijn vriendin een nieuwbouwhuis gekocht. Ik heb lang nagedacht over de verwachting huizenprijzen over 10 jaar. Kortom, doen we een goede koop? Gaat ons huis meer waard zijn in de toekomst?
Helaas kan ik de toekomst niet voorspellen en heb ik geen glazen bol. Om toch wat wijzer te worden heb ik onderzoek gedaan naar de factoren die invloed hebben op de huizenprijs. In dit artikel een toelichting van die factoren!
Inhoud
Verwachting huizenprijzen over 10 jaar: factoren die invloed hebben
Er zijn een aantal factoren die de huizenprijzen kunnen beïnvloeden. In dit artikel zetten we de belangrijkste voor je op een rij zodat jij de verwachting huizenprijzen over 10 jaar kan inschatten.
- Vraag naar woningen
- Aanbod van woningen
- Economische omstandigheden
- Hypotheekrente
1. Vraag naar woningen
Als er meer vraag is naar woningen dan het aanbod van het aantal woningen zal in de regel de prijs stijgen. Dit een economisch principe geldt voor veel producten en diensten en dus ook voor huur- en koopwoningen. Omdat het aantal huishoudens stijgt, onder andere door een stijging van het aantal eenpersoonshuishoudens, neemt de vraag naar woning toe.
Het CBS voorspelt dat het aantal huishoudens in 2030 is opgelopen van 7.9 miljoen in 2020 tot 8.5 in 2030. Kortom, de vraag naar woningen zal de komende jaren ook nog flink toenemen. Dat is ook in onderstaande grafiek van het CBS te zien.
2. Aanbod van woningen
Als de vraag toeneemt maar het aanbod achterblijft, dan zal als gevolg van schaarste de prijs van woningen omhoog gaan. Dat is momenteel het geval, eigenlijk in heel Nederland. Jeetje mijn vriendin en ik hebben lang gezocht naar een geschikte woning!
Sinds de kredietcris in 2008 is de bouw van het aantal nieuwbouwwoningen achtergebleven. Daarnaast heeft de “stikstofcrisis” er ook voor gezorgd dat de snelheid van de bouw flink is afgeremd. Het kabinet heeft als doel gesteld om per jaar 75.000 woningen te bouwen. Echter van 2020 tot en met 2023 zullen dat er gemiddeld 57.000 zijn becijferde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Verder is het 20 jaar geleden dat het aanbod van koopwoningen zo laag was. Dit geeft de makelaarsvereniging NVM aan in dit artikel.
3. Economische omstandigheden
Een andere factor die veel invloed heeft is de economische omstandigheid. Als in Nederland, of de wereld, de economie verslechterd is de kans groot dat de huizenprijzen ook zullen dalen. Dit was bijvoorbeeld het geval tijdens de kredietcrisis.
In het begin van de coronacrisis had men het idee dat de coronacrisis een negatieve impact zou kunnen hebben op de huizenprijzen. Gebleken is, in ieder geval op korte termijn, dat dit niet het geval is. Eerder andersom. Door of ondanks de corona crisis zijn de huizenprijzen juist enorm gestegen, zo valt te lezen in dit artikel van de NOS.
4. Hypotheekrente
De hypotheekrente is mogelijk de belangrijkste reden voor het stijgen van de huizenprijzen. De hypotheekrente is momenteel enorm laag. Door de lage hypotheekrente dalen de maandlasten van een hypotheek waardoor mensen meer kunnen lenen.
Als de hypotheekrente weer zouden stijgen, bijvoorbeeld als gevolg van inflatie, dan zullen de hypotheekrentes ook stijgen. Als de hypotheekrentes stijgen dan zullen de maandlasten van hypotheken ook toenemen. Waardoor mensen een lager hypotheekbedrag kunnen lenen. De ABN AMRO verwacht dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft.
Verwachting huizenprijzen over 10 jaar: conclusie
Zoals ik in de inleiding al aangaf, ook ik kan de toekomst niet voorspellen. Echter, kunnen we op basis van bovenstaande factoren wel een verwachting uitspreken over de huizenprijzen. Als het aanbod van het aantal woningen achterblijft ten opzichte van de vraag dan zullen de huizenprijzen blijven stijgen. Een andere stimulans is de lage hypotheekrente. De hypotheekrente is nu zo gunstig dat je relatief goedkoop een behoorlijk forse hypotheek kunt krijgen.
Kortom, op de korte termijn staan de “seinen op groen” dat de huizenprijzen blijven stijgen. Echter, kan het ineens omslaan als de economische omstandigheden veranderen, zoals we hebben gezien tijdens de kredietcrisis.
Heb je zelf een woning of wil je een woning kopen? Lees dan ook onderstaande artikelen:
- Is (extra) aflossen van je hypotheek slim om te doen?
- Wat is de impact van mijn studieschuld op mijn hypotheek?
- Flinke hypotheekrente wijzigingen, hoe komt dat?