VWRL of VWCE – welke moet ik kiezen?

VWRL of VWCE
Leestijd: 5 minuten

In april 2021 heeft DEGIRO veranderingen aangebracht in haar Kernselectie. De Kernselectie is een lijst met van ETFs en beleggingsfondsen die maandelijks aan- en verkocht kunnen worden zonder transactiekosten. Voor indexbeleggers is de toevoeging van de Vanguard ETF, VWCE, vooral interessant. In dit artikel legt Finance Owl de overeenkomsten en de verschillen uit tussen de VWRL of VWCE ETF.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

Overeenkomsten tussen VWRL en VWCE

VWRL en VWCE zijn eigenlijk twee varianten van dezelfde ETF. De ETFs bestaan uit:

 • 3.559 bedrijven
 • Aandelen van bedrijven (geen olbigaties)
 • Wereldwijde spreiding (wel zware weging van de VS met ± 57%)
 • Goede spreiding over sectoren (technologiesector is de grootste met ± 22%)

In onderstaande overzichten kan je de spreiding zien naar sector en markt per 31 maart 2021. Als je nog meer informatie wilt hebben over beide fondsen klik dan op de links naar de factsheets: VWRL of VWCE.

Een andere overeenkomst is dat beide ETFs sinds april 2021 onderdeel uitmaken van de Kernselectie van DEGIRO. Voorheen was dat enkel VWRL. Via deze link kan je de volledige lijst aan ETFs terugvinden die in de Kersnelectie zitten.

Hoe zit het met dividendbelasting en dividendlekkage?

Bij VWRL en VWCE is er geen sprake van dividendbelasting. Dat komt omdat beide fondsen gevestigd zijn in Ierland. Voor wat betreft dividendlekkage is er ook geen verschil. Het dividendlekkage gaat over de belasting die het fonds moet betalen over ontvangen dividenden en dat is bij VWRL en VWCE hetzelfde.

Let op: dit geldt voor Nederland. In België zijn accumulating ETFs klaarblijkelijk belastingtechnisch voordeliger. Als je belastingplichtig in België bent zoek dit dan goed uit!

Wat is het verschil tussen VWRL en VWCE?

Het verschil tussen beide ETFs zit hem met name in het dividendbeleid. Je ziet het ook aan de naam van de ETF. Beide ETFs keren dividend uit, bij VWRL is dat distributing en bij VWCE is dat accumulating.

 • VWRL: Vanguard FTSE All-World UCITS Distributing (ISIN: IE00B3RBWM25)
 • VWCE: Vanguard FTSE All-World UCITS Accumulating (ISIN: IE00BK5BQT80)

VWRL distributing

Bij VWRL wordt het dividend van de onderliggende aandelen uitgekeerd. Dat gebeurt één keer per kwartaal door middel van een overschrijving naar je beleggingsrekening. Van dat dividend zou je bijvoorbeeld weer nieuwe ETFs kunnen kopen.

VWCE accumulating

Bij VWCE wordt het dividend automatisch door Vanguard herbelegd in de ETF. Je ontvangt dus geen dividend op je beleggingsrekening. De koerst van de ETF zal hierdoor harder stijgen ten opzichte van de VWRL ETF.

Voordeel VWCE

Een voordeel van VWCE is heeft te maken als je een Custody account hebt bij DEGIRO. Bij DEGIRO kun je bij het openen van een rekenig kiezen voor een custody of basic account. Het belangrijkste verschil tussen beide accounts is dat bij een custody account je beleggingen door DEGIRO niet worden uitgeleend aan andere partijen. Hierdoor loop je minder risico. Echter, omdat DEGIRO op deze manier geen geld kan verdienen aan het uitlenen van je belegginen, betaal je wel wat extra als je kiest voor een Custody account: €1 + 3% van het dividend (max 10%).

In de oude situatie, toen VWCE nog geen onderdeel uitmaakte van DEGIRO Kernselectie:

 • VWCE: transactiekosten (€4 + 0.05% per transactie), geen dividendkosten (er wordt geen dividend uitgekeerd want wordt automatisch herbelegt), aansluitkosten €2.50 per jaar (Xetra)
 • VWRL: geen transactiekosten, met een custody account wel dividendkosten (€1 + 3% max 10%)

In de nieuwe situatie, nu VWCE wel onderdeel uitkmaakt van DEGIRO Kernselectie:

 • VWCE: geen transactiekosten en geen dividendkosten (er wordt geen dividend uitgekeerd want wordt automatisch herbelegt), aansluitkosten €2.50 per jaar (Xetra)
 • VWRL: geen transactiekosten, met een custody account wel dividendkosten (€1 + 3% max 10%)

Kortom, het is voor klanten van DEGIRO met een Custody account nu aantrekkelijker om VWCE te kopen ten opzichte van VWRL. De aansluitkosten van €2.50 per jaar zijn mininiem en verwaarloosbaar vanaf een belegd vermogen van ± €1.250

VWRL of VWCE: conclusie

Finance Owl vindt het prettig dat het dividend bij VWCE automatisch wordt herbelegd, fijn dat je dat zelf niet meer hoeft te doen en er dus geen omkijken naar hebt. Een ander groot voordeel is dat VWCE nu goedkoper is dan VWRL als je een Custody account hebt. Dat komt omdat VWCE recent is toegevoegd aan DEGIRO Kernselectie, zoals hierboven toegelicht.

Vandaar dat ik heb besloten heb om over te stappen van VWRL naar VWCE! Ik heb namelijk al een DEGIRO Custody account voor mijn ETF beleggingen.

Wat ga jij doen? Laat het weten in de comments!

Waarom DEGIRO en DEGIRO kernselectie?

DEGIRO is één van de goedkopere beleggingsplatformen van Nederland. Je betaalt geen service-, opstart- en stortingskosten. Wel betaal je voor de aansluitkosten van het handelen op de beurs, behalve voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel die zijn gratis. Daarnaast betaal je voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten. Hoeveel hangt af van het type beleggingsproduct, hier kan je er meer over lezen. Echter, zijn de commissies die je bij DEGIRO betaalt laag in vergelijking tot andere beleggingsplatformen.

Met DEGIRO Kernselectie kan je in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. In dit artikel kan je meer lezen over DEGIRO Kernselectie en aan welke voorwaarden je moet voldoen om zonder transactiekosten te handelen.

Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik DEGIRO zeker aanraden. DEGIRO heeft lage kosten en een breed aanbod aan beleggingsproducten waaronder ETFs. Klik hier om een uitgebreide review van de DEGIRO te lezen.

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

 • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
 • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
 • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
 • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
 • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
 • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
 • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *