Als je al een tijdje aan het beleggen bent dan ben je de term volatiliteit ongetwijfeld tegengekomen. Maar wat betekent volatiliteit en waar verwijst de volatiliteit van een aandeel naar? In deze blogpost legt Finance Owl het uit!
Inhoud
Volatiliteit betekenis
Volatiel betekent volgens de Dikke van Dale:
- vluchtig, (snel) vervliegend
- veranderlijk, wispelturig
Als je kijkt naar het woord volatiel in een financiële context dan laat het zich goed omschrijven als veranderlijk. De volatiliteit geeft bij beleggingsproducten de mate van bewegelijkheid/veranderlijkheid aan. De term volatiliteit wordt onder beleggers vaak gebruikt om de mate van koersschommelingen te duiden.
Zo worden volatiele aandelen gezien als meer risicovol omdat de mate van bewegelijkheid bij deze producten hoger is. Hierdoor is de kans op een waardestijging maar ook daling groter.
Waar verwijst de volatiliteit van een aandeel naar?
Eigenlijk is het vrij simpel, als de prijzen van een aandeel over de lange termijn weinig en langzaam schommelen dan is er sprake van lage volatiliteit. Als de prijzen van een aandeel over een korte periode veel en heftig schommelen dan is er sprake van hoge volatiliteit.
Bèta betekenis?
Om de volatiliteit van een aandeel te duiden wordt vaak de term bèta gebruikt. De bèta van een aandeel geeft de volatiliteit van het aandelenrendement aan ten opzichte van een benchmark bijvoorbeeld de AEX.
Als de bèta groter is dan 1 dan geeft het aan dat het aandeel historisch harder is stijgt of daalt ten opzichte van de benchmarkindex. Een voorbeeld: stel de bèta van Unilever is 1.3 en de benchmarkindex is de AEX, dan betekent het dat historisch gezien Unilever 1.3% stijgt/daalt als de AEX 1% stijgt/daalt. Kortom, het aandeel Unilever is veranderlijker dan de AEX.
Als de bèta kleiner is dan 1 betekent het dat een aandeel minder hard stijgt of daalt ten opzichte van de benchmarkindex. Een voorbeeld: stel de bèta van Unilever is 0.9 en de benchmarkindex is de AEX, dan betekent het dat historisch gezien Unilever 0.9% stijgt/daalt als de AEX 1% stijgt/daalt. Kortom, Unilever is stabieler dan de AEX.
Het kan in exceptionele gevallen ook voorkomen dat de bèta negatief is. Een aandeel beweegt dan in de tegenovergestelde richting van de benchmarkindex. Wanneer de benchmarkindex daalt dan stijgt het aandeel of andersom. Goud is een beleggingscategorie waarbij de bèta soms negatief is. Goud wordt gezien als een veilige belegging ten tijde van een onzekere economische periode omdat het anti-cyclische is. Wil je meer lezen over verschillende goud ETFs? Lees dan dit artikel: Top 4 beste goud ETFs DEGIRO.
Volatiliteit aandelen, waarom is het goed om te weten?
Zoals hierboven al aangegeven kan de volatiliteit per aandeel erg verschillen. Sommige aandelen zijn erg volatiel (hoge bèta) maar andere aandelen zijn erg stabiel (lage bèta). De volatiliteit is over het algemeen hoger bij startende bedrijven. Dat komt omdat het vaak nog niet duidelijk is wat de potentie is van het bedrijf, waardoor de prijs snel kan stijgen maar ook snel kan dalen.
Daarentegen hebben de gevestigde bedrijven vaak een lage volatiliteit. Dat komt omdat deze bedrijven zich in het verleden hebben bewezen en stabiele winsten maken. Zo hebben de AEX aandelen Ahold Delhaize en Unilever respectievelijk een bèta van 0.36 en 0.42. Kortom, deze aandelen zijn een stuk minder volatiel dan de AEX. Op deze website van het Financieel Dagblad (FD) kan je overigens alle bèta’s van AEX fondsen terugvinden.
Het voordeel van aandelen met een lage volatiliteit is dat je als belegger wat zekerder bent ten opzichte van beleggen in aandelen met een hoge volatiliteit. Het betekent echter niet dat aandelen met een lagere volatiliteit beter zijn. Het geeft enkel aan dat deze bedrijven minder hard stijgen/dalen ten opzichte van de benchmark.
In onderstaande YouTube video wordt kort toegelicht waarom je potentieel meer rendement kan maken met aandelen met een hoge volatiliteit. Let wel, het risico op verlies is bij aandelen met een hoge volatiliteit ook groter.