Wat betekent recessie?

Wat betekent recessie
Leestijd: 3 minuten

Verschillende media (NOS, iex.nl) geven aan dat de kans op een recessie aannemelijk is. Een oorzaak hiervan is de stijgende inflatie waardoor de koopkracht van consumenten daalt. Maar wat betekent recessie eigenlijk en wanneer spreken we van een recessie? In deze blogpost legt Finance Owl het uit!

Wat betekent recessie?

Recessie betekent volgens de Dikke van Dale: “Economische teruggang in de con­junc­tuur, in het be­drijfs­le­ven, of­fi­ci­eel ge­de­fi­ni­eerd als twee ach­ter­een­vol­gen­de kwar­ta­len van ne­ga­tie­ve groei”.

Het CBS gebruikt een vergelijkbare definitie: “De toestand waarin de economie verkeert wanneer het volume van het bruto binnenlands product (na correctie voor seizoeninvloeden) twee opeenvolgende kwartalen krimpt”

Kortom, we spreken we van een recessie als: het bruto binnenlands product (BBP) twee opeenvolgende kwartalen krimpt (negatieve groei).

Het BBP wordt overigens gemeten door de waarde van alle geprocedeerde goederen en diensten in een land bij elkaar op te tellen. In het kort betekent het dat het BBP van een land gelijk staat aan het jaarlijks inkomen uit kapitaal, arbeid, natuur en ondernemerschap. Het BBP wordt vaak gebruikt als maatstaf om de welvaart van een land aan te geven.

Wat zijn de oorzaken van een recessie?

Een recessie kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder zetten we de vier belangrijkste voor je op een rij:

1. Hoge rente

Als de rente hoog is dan is het voor bedrijven minder interessant om geld te lenen om te investeren. Dat komt omdat geld lenen met een hoge rente duur is. Hierdoor zal er minder geld de economie instromen waardoor de werkgelegenheid kan afnemen.

Daarnaast kan een hoge rente ervoor zorgen dat consumenten hun geld sparen in plaats van uitgeven. Wanneer consumenten minder uitgeven en er dus minder vraag is dan zullen bedrijven ook minder produceren. Als er minder wordt geproduceerd zijn er minder mensen nodig om producten te maken wat kan leiden tot ontslagen. Deze negatieve spiraal kan zorgen voor een recessie.

2. Vertrouwen in de economie

Het vertrouwen van consumenten in de economie is erg belangrijk. Immers als consumenten weinig vertrouwen in de economie hebben dan zullen ze ook minder snel grote uitgaven doen. Als gevolg van dalende uitgaven zal de productie van goederen afnemen wat kan leiden tot ontslagen, zoals eerder genoemd. Kortom, het vertrouwen van consumenten in de economie is misschien wel belangrijker dan je denkt…

3. Niet economische oorzaak

De oorzaak van een recessie ligt niet altijd aan de economie. Een oorlog (Oekraïne) of pandemie (Corona) kan ook voor een recessie zorgen. Dat komt omdat het dagelijks leven wordt ontwricht wat op de lange termijn de economie schaadt. Dit zien we nu bij de oorlog in Oekraïne. De grondstofprijzen zijn door de oorlog enorm hard gestegen. Dat heeft een impact op de economie omdat veel sectoren afhankelijk zijn van bijvoorbeeld olie en gas.

4. Onrust op de beurs

Als de aandelen van een bedrijf minder waard worden dan wordt het bedrijf zelf minder waard. Dat komt omdat de waarde van een bedrijf wordt bepaald door het aantal uitstaande aandelen maal de prijs per aandeel. Als een bedrijf in waarde daalt dan kan een bedrijf in de problemen komen. Bijvoorbeeld omdat er minder makkelijk of goedkoop kapitaal voor benodigde investeringen aangetrokken kan worden.

Belangrijk om op te merken is dat onrust op de beurs eerder een gevolg is van bijvoorbeeld oplopende rente dan een oorzaak. Onrust op de beurs ontstaat namelijk niet uit het niets.

Wat zijn de gevolgen van een recessie?

Zoals al een aantal keer in dit artikel aangegeven heeft een recessie een negatieve impact op de economie. Het kan leiden tot werkloosheid omdat er minder vraag is naar producten, waardoor bedrijven in zwaar weer terecht kunnen komen en er mensen moeten worden ontslagen. In het algemeen geldt: hoe langer een recessie duurt hoe groter de economische gevolgen.

In onderstaande video van EenVandaag wordt beknopt uitgelegd wat een recessie is en wat de oorzaken en gevolgen kunnen zijn.

Voorbereiden op een recessie, kan dat?

Een recessie heb je niet zelf in de hand, het zal je overkomen. Je kan je wel enigszins voorbereiden. Hoe? Door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar je uitgaven patroon en een financiële buffer aan te leggen. Heb jij bijvoorbeeld een appeltje voor de dorst als het even tegenzit?

Als je echt zeker wilt zijn kan je ook nog kijken naar banen die conjunctuur ongevoelig zijn. Mensen in de zorg en in het onderwijs zijn bijvoorbeeld altijd nodig.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *