Wat is aandelensplitsing?

Wat is aandelensplitsing?
Leestijd: 4 minuten

Aandelensplitsingen (of stock splits) komen regelmatig voor op de beurs. Maar waarom doen bedrijven aan aandelensplitsing en wat is het precies? In dit artikel geven we een antwoord op de vraag: wat is aandelensplitsing? Daarnaast lichten we toe waarom bedrijven gebruik maken van aandelensplitsingen.

Wat is aandelensplitsing?

In het kort betekent een aandelensplitsing dat de beurskoers van een aandeel met een bepaald factor verlaagt wordt en er tegelijkertijd meer aandelen worden uitgegeven met dezelfde factor. Kortom, de prijs per aandeel daalt maar het totaal aan uitstaande aandelen stijgt. Hierdoor blijft de totale waarde van het bedrijf uiteindelijk gelijk. Het verschil ten opzichte van vóór de aandelensplitsing is dat er nu meer aandelen beschikbaar zijn tegen een lagere prijs.

Aandelensplitsing een voorbeeld

Stel dat Adyen 20.000 aandelen heeft uitstaan tegen een prijs van €2.000. De fictieve waardering van Adyen is dan €40.000.000 (20.000 aandelen * €2.000 per aandeel).

Vervolgens besluit het bedrijf om een aandelensplitsing (stock split) door te voeren. Na de splitsing heeft het bedrijf 80.000 aandelen uitstaan. Dan gaat het om een splitsing van 4-voor-1. Voor elk aandeel dat je bezat vóór de splitsing krijg je vier nieuwe aandelen.

De nieuwe prijs van het aandeel is dan €500 euro. Want de totale waardering van Adyen blijft na de splitsing natuurlijk gewoon gelijk €40.000.0000 (80.000 aandelen * €500 per aandeel).

Wat is een reverse stock split?

Een reverse stock split is het tegenovergestelde van een aandelensplitsing (stock split). Om bij het voorbeeld van Adyen te blijven. Stel dat Adyen 20.000 aandelen heeft uitstaan tegen een prijs van €2.000. De fictieve waardering van Adyen is dan €40.000.000 (20.000 aandelen * €2.000 per aandeel).

Vervolgens besluit het bedrijf om een reverse stock split door te voeren. Na de splitsing heeft het bedrijf 10.000 aandelen uitstaan. Dan gaat het om een splitsing van 2-tegen-1. Voor elke twee aandelen die je bezat vóór de splitsing heb je één aandelen gekregen.

De nieuwe prijs van het aandeel is dan €4.000 euro. Want de totale waardering van Adyen blijft na de splitsing natuurlijk gewoon gelijk €40.000.0000 (10.000 aandelen * €4000 per aandeel).

In onderstaande YouTube video wordt een voorbeeld gegeven van een aandelensplitsing (stock split) en een reverse stock split.

Waarom doen bedrijven aan aandelensplitsing?

Kleinere particuliere beleggers kennen het misschien wel. Je wilt graag in succesvolle bedrijven als Amazon, Google of Adyen beleggen maar de aandelenprijs is zo hoog dat je het maar laat zitten. Hierdoor lopen bedrijven geïnteresseerde beleggers mis. Wat ze hier tegen kunnen doen is het splitsen van de uitstaande aandelen. De prijs per aandeel daalt hierdoor omdat er extra nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Een aandelensplitsing wordt meestal doorgevoerd als de koers van het aandeel in relatief korte tijd hard is gestegen. Hierdoor is het aandeel voor de kleinere particuliere belegger minder toegankelijk omdat het aandeel te duur is geworden. Om genoeg (of extra) vraag te creëren kan men vervolgens een aandelensplitsing doorvoeren om zo het aandeel “goedkoper” te maken.

Als belegger met een vermogen van €5.000 is het aankopen van het aandeel Adyen voor €2.000 relatief risicovol. Dat komt omdat het aandeel Adyen dan een weging zou hebben van 40% in de portefeuille. Als vervolgens het aandeel Adyen daalt dan daalt 40% van je portefeuille als gevolg van één aandeel. Echter, als het aandeel van Adyen na een 10-voor-1 aandelensplitsing gekocht kan worden voor €200, dan wordt het aanschaffen van Adyen een stuk interessanter. De weging in de portefeuille is dan namelijk maar 4%. Goede spreiding van je aandelenportefeuille is erg belangrijk; in het volgende hoofdstuk lichten we dat verder toe.

Waarom is goede spreiding belangrijk?

Er bestaat altijd een kans dat een bedrijf waarin je belegt het toch niet redt en minder goed presteert dan gehoopt. Dit risico kan je minimaliseren door je beleggingen te spreiden. Als we het hebben over spreiding denk dan aan het volgende:

  • het aantal bedrijven waarin je belegt
  • de sectoren waar die bedrijven in zijn gevestigd
  • de regio’s waar die bedrijven actief zijn

Zoals de vaste lezers van Finance Owl weten ben ik daarom ook fan van indexbeleggen door middel van ETFs of indexfondsen. Indexbeleggen is een mooi middel voor een goed gespreide portefeuille. Als particulier is het erg moeilijk om je beleggingsportefeuille goed te spreiden als je individuele aandelen koopt. Voor het spreiden van je beleggingen heb je dan veel kapitaal nodig en moet je veel onderzoek doen naar alle verschillende bedrijven en sectoren.

Door middel van indexbeleggen, beleg je in duizenden bedrijven, en beperkt je het risico van (mogelijk forse) verliezen als het bij bepaalde bedrijven of sectoren misgaat. Indexbeleggen betekent dus goede spreiding en daardoor ook minder risico.

Hoe werkt aandelensplitsing?

De procedure van een aandelensplitsing lijkt op die van het uitkeren van dividend. De aankondiging van de aandelensplitsing bevat belangrijke informatie waar je rekening mee moet houden. Onderstaand zijn de belangrijkste momenten toegelicht:

  • Record date: het moment dat wordt vastgesteld wie allemaal het aandeel bezit en dus recht hebben op de nieuw uit te geven aandelen
  • Split date: de datum dat de aandelensplitsing doorgevoerd wordt
  • Ex-date: de datum dat de nieuwe prijs van het gesplitste aandeel in gaat

De broker voert de aandelensplitsing overigens door, je hoeft dus zelf niks te doen.

Aandelensplitsing bij Amazon

Amazon heeft aangekondigd om per 6 juni 2022 voor elk aandeel 20 nieuwe aandelen uit te geven. Het is overigens niet voor het eerst dat Amazon een stocksplit doorvoert. In 1998 en 1999 werd dat ook gedaan. In 1998 was de verhouding 2-voor-1 en in 1999 in de verhouding 3-voor-1.

De verhouding 20-voor-1 betekent dat aandeelhouders voor elk aandeel Amazon er 19 aandelen Amazon bij krijgen. Kortom, het bestaande aandeel blijft in bezit en aandeelhouders krijgen er 19 nieuwe aandelen Amazon bij.

Wat is aandelensplitsing: conclusie

Het doel van een aandelensplitsing is met name om de verhandelbaarheid te vergroten. Het aantal uitstaande aandelen wordt vergroot en de koers per aandeel gaat daardoor naar beneden. Hierdoor wordt het voor (kleine particuliere) beleggers makkelijker om deze aandelen te kopen. Voor bedrijven heeft een aandelensplitsing het voordeel dat:

  • Het aandeel beschikbaar wordt voor meer (kleine particuliere) beleggers
  • In potentie er meer aandeelhouders worden aangetrokken waardoor de (mogelijk) de verhandelbaarheid toeneemt
  • Extra publiciteit voor het bedrijf vanwege de aandelensplitsing

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *