Wat is dividend beleggen?

Wat is dividend beleggen
Leestijd: 6 minuten

Dividend beleggen is een beleggingsstrategie om op een passieve manier inkomen te generen. In dit artikel zal Finance Owl in detail uitleggen wat is dividend beleggen. Zodat jij een keus kan maken of dividend beleggen ook voor jou interessant is!

Inhoud

Wat is dividend ook alweer?

Dividend is een deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het uitkeren van dividenden is optioneel voor bedrijven. Of er dividend wordt uitgekeerd hangt af van de financiële situatie en de toekomstplannen van een bedrijf. Dividend wordt vaak uitgekeerd in de vorm van geld, maar soms ook in de vorm van aandelen.

Bedrijven mogen zelf kiezen wanneer en hoe vaak ze dividend uitkeren. De meeste bedrijven keren één keer per jaar of één keer per kwartaal dividend uit. Deze informatie is terug te vinden in de dividend kalender van het bedrijf.

Wat is dividend beleggen?

Dividend beleggen is het kopen van aandelen of ETFs in bedrijven die regelmatig dividend uitkeren. Dit heeft vaak als doel om zo op een passieve manier inkomen te genereren uit dividend.

Wat zijn de voordelen van dividend beleggen?

Dividend beleggen heeft een aantal voordelen, onderstaand een opsomming:

 • Passieve inkomsten: dividend beleggen draagt bij aan het genereren van passieve inkomsten. Je ontvangt periodiek dividend als je een aandeel bezit wat dividend uitkeert, lekker makkelijke inkomstenstroom dus
 • Financiële stabiliteit: bedrijven die regelmatig dividend uitkeren worden vaak gezien als financieel stabiel. Anders zou het bedrijf het niet kunnen betalen om dividend uit te keren
 • Rendement-op-rendement effect: hiermee wordt het sneeuwbal effect bedoeld dat je bereikt wanneer je rendement op je vermogen, in dit geval dividend, het jaar erna ook rendement gaat genereren. Dividend beleggen draagt bij aan dit effect
 • Alternatief voor spaar- en beleggingsrekeningen: dividend beleggen kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor spaar- en beleggingsrekeningen, die vaak een lager rentetarief hebben

Wat zijn de nadelen van dividend beleggen?

Dividend beleggen heeft echter ook een aantal nadelen, waaronder:

 • Dividenduitkeringen kunnen onvoorspelbaar zijn: bedrijven kunnen elk moment besluiten om het dividend te verlagen of om er zelfs mee te stoppen. Bijvoorbeeld ten tijde van een economische recessie of andere ongunstige marktomstandigheden
 • Beperkt koerspotentieel: aandelen die veel dividend uitkeren zijn vaak gevestigde stabiele bedrijven waarvan de koers niet enorm hard toeneemt. Kortom, de koers van dividend aandelen zal meestal minder hard stijgen ten opzichte van nieuwe “groei” aandelen, die nog geen dividend uitkeren. De groei van “groei” aandelen moet worden gefinancierd waardoor er geen dividend kan worden uitgekeerd
 • Dividendlekkage kan optreden: dividendlekkage kan voorkomen als het dividend aandeel waarin je hebt geïnvesteerd in het buitenland genoteerd is. Dat komt omdat landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben. Het Nederlandse dividendbelastingtarief is 15%. Afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het land waar dividendbelasting wordt ingehouden, wordt er soms meer dan het Nederlandse dividendbelastingtarief (15%) ingehouden. Als je dit verschil niet terug kan krijgen via de belasting wordt dat dividendlekkage genoemd.

Hoe kies je een dividend aandeel?

Er zijn een aantal factoren om in te overwegen bij het kiezen van dividend aandelen:

 • Consistentie: kijk naar de geschiedenis van het aandeel en hoe consistent de dividendbetalingen zijn geweest
 • Dividendrendement: het dividendrendement is het percentage van het huidige aandelenkoers dat wordt uitgekeerd als dividend. Kies aandelen met een aantrekkelijk dividendrendement (2-6%)
 • Groei: kijk naar de groeivooruitzichten van het bedrijf en hoe waarschijnlijk het is dat de dividendbetalingen zullen blijven bestaan of zelfs toenemen
 • Financiële stabiliteit: kijk naar de financiële stabiliteit van het bedrijf, inclusief zijn winstgevendheid, schuldenlast en liquiditeit. Bedrijven die financieel onstabiel zijn zullen overwegen om minder dividend uit te keren of om er zelfs mee te stoppen
 • Sector: kijk ook naar de branche waarin het bedrijf actief is. Is de branche op de lange termijn winstgevend

Houd er rekening mee dat geen enkel aandeel 100% zekerheid biedt dat het dividend blijft uitkeren. Prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Bekende dividend aandelen

Er zijn veel bekende bedrijven die dividend uitkeren, een aantal voorbeelden:

 • Johnson & Johnson: één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld met een lange geschiedenis van consistente dividendbetalingen
 • Procter & Gamble: een multinational die bekend staat om zijn huishoudelijke producten en personal care-producten (o.a. Oral-B, Gillette, Dreft)
 • Coca-Cola: één van de grootste drankproducenten ter wereld. Met name bekend door Coca-Cola frisdrank
 • Microsoft: een technologiebedrijf dat bekend staat om haar softwareproducten (o.a. Microsoft Outlook en Microsoft Office)
 • PepsiCo: een multinational dat bekend staat om haar frisdranken en snacks (o.a. Lays, Pepsi, Lipton)

Dividend ETFs

Dividend ETFs (Exchange Traded Funds) zijn ETFs die gericht zijn op aandelen die dividend uitkeren. In dit artikel kan je meer lezen over de 5 beste dividend ETFs van DEGIRO Kernselectie. De voordelen van dividend ETFs zijn:

 • Gemak: beleggen in dividend ETFs is eenvoudig want je hoeft niet zelf individuele dividend aandelen te kopen
 • Diversificatie: dividend ETFs zorgen voor extra spreiding, bijvoorbeeld naar sector en regio, waardoor je minder risico loopt
 • Lage kosten: veel dividend ETFs hebben lage kosten, waardoor je als belegger meer rendement overhoudt

Kortom, als je geen zin hebt om te onderzoeken in welke dividend aandelen je wilt beleggen dan is een dividend ETF een goed alternatief. Een dividend ETF is gemakkelijk aan te schaffen, vaak goed gespreid en de kosten van dividend ETFs zijn meestal laag.

Dividend Aristocrats

Dividend Aristocrats zijn aandelen van bedrijven die al 25 jaar of langer elk jaar het dividend verhogen. Dit zijn bedrijven die bekend staan om hun financiële stabiliteit en hun winstgevendheid, wat hen in staat stelt om hun dividend jaarlijks te verhogen. Dividend Aristocrats zijn populair onder beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel Dividend Aristocrats als stabiel en winstgevend worden beschouwd, altijd kunnen besluiten om hun dividend te verlagen of zelfs te stoppen met het uitkeren van dividend.

Onderstaand een drietal voorbeelden van dividend aristocrats ETFs van DEGIRO Kernselectie.

1. SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF (dividend: 3.75%)

 • Ticker: ZPRG
 • ISIN: IE00B9CQXS71
 • Aantal posities: 97
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.45%
 • Jaarlijks rendement (afgelopen 5 jaar): 6.32%
 • Jaarlijks dividendrendement: 3.75%

Dit fonds bevat de wereldwijde dividend Aristocrats. Aristocrats zijn bedrijven die de afgelopen 25 jaar het dividend verhoogd en uitbetaald hebben. Kortom, dit fonds bevat zeer betrouwbare dividendaandelen. Het jaarlijks dividendrendement is bij dit fonds ook hoog, maar liefst 3.75%.

Bij dit fonds beleg je in 97 bedrijven met een focus op Amerikaanse bedrijven: Amerika (±59%), Europa (±22%) en Azië (±18%). De financiële dienstverlening is wederom de grootste sector (±27%), daarna volgen defensieve nutsbedrijven (±16%).

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF (dividend: 3.75%)

2. SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (dividend: 2.85%)

 • Ticker: SPYW
 • ISIN: IE00B5M1WJ87
 • Aantal posities: 40
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.30%
 • Jaarlijks rendement (afgelopen 5 jaar): 6.12%
 • Jaarlijks dividendrendement: 2.85%

Dit fonds bevat de Europese dividend Aristocrats. Aristocrats zijn bedrijven die de afgelopen 25 jaar het dividend verhoogd en uitbetaald hebben. Kortom, dit fonds zeer betrouwbare dividendaandelen.

Bij dit fonds beleg je in 40 Europese bedrijven. De grootste sector zijn de Nutsbedrijven (±22%), daarna volgen de gezondheidszorg (±16%) en de industrie (±16%).

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (dividend: 2.85%)

3. SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (dividend: 2.20%)

 • Ticker: SPYD
 • ISIN: IE00B6YX5D40
 • Aantal posities: 112
 • Jaarlijkse fondskosten: 0.35%
 • Jaarlijks rendement (afgelopen 5 jaar): 10.80%
 • Jaarlijks dividendrendement: 2.20%

Dit fonds bevat de Amerikaanse dividend Aristocrats. Aristocrats zijn bedrijven die de afgelopen 25 jaar het dividend verhoogd en uitbetaald hebben. Kortom, dit fonds bevat zeer betrouwbare dividendaandelen. Het jaarlijks dividendrendement is wel relatief laag, slechts 2.20%. Het lage dividendrendement wordt wel enigszins goed gemaakt door een mooie jaarlijkse stijging van de koers de afgelopen 5 jaar van gemiddeld 10.80%.

Bij dit fonds beleg je in 112 Amerikaanse bedrijven. De financiële dienstverlening is wederom de grootste sector (±17%), daarna volgen de Industrie (±17%) en Defensieve consumptiegoederen (±14%).

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (dividend: 2.20%)

Is het mogelijk om van dividend aandelen of dividend ETFs te leven?

Ja, het is mogelijk om te leven van de inkomsten uit dividend aandelen. Veel beleggers beleggen in dividend aandelen om deze inkomsten te gebruiken als bron van passieve inkomsten.

Stel je hebt vaste kosten van 1.750 euro per maand (21.000 euro per jaar) en een beleggingsportefeuille van 500.000 euro, dan moet je 4.2% (21.000/500.000) dividend rendement maken om je vaste kosten te kunnen betalen.

Je hoeft dus geen miljonair te zijn om te kunnen leven van dividend. Echter, zal je wel een flinke beleggingsportefeuille moeten opbouwen. Kortom, om van dividend aandelen te kunnen leven, is het noodzakelijk om een goed gediversifieerd beleggingsportfolio op te bouwen en je te richten op de lange termijn.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *