Wat is dividendlekkage en hoe kan je het voorkomen?

Wat is dividendlekkage?
Leestijd: 3 minuten

Iedereen wil een mooi rendement halen uit zijn beleggingen. Letten op de kosten die je met beleggen maakt is daarbij van groot belang. Één van de kosten waar veel mensen geen rekening mee houden is: dividendlekkage. Maar wat is dividendlekkage, waarom moet je er rekening mee houden en hoe kan je dividendlekkage voorkomen? In dit artikel legt Finance Owl het uit!

Inhoud

Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage is het deel aan ingehouden dividendbelasting wat je niet terug kan krijgen via de belasting. Het is dus dividend wat “weglekt”.

Wat is dividend ook alweer?

Dividend is een deel van de winst wat door een bedrijf aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Het is een manier om aandeelhouders mee te laten profiteren van de winst die een bedrijf maakt.

Bedrijven mogen zelf kiezen wanneer en hoe vaak ze dividend uitkeren. De meeste bedrijven keren één keer per jaar of één keer per kwartaal dividend uit. Deze informatie is terug te vinden in de dividend kalender van het bedrijf.

Dividend

Waardoor komt dividendlekkage?

Dividendlekkage kan voorkomen als het beleggingsfonds, ETF of aandeel waarin je hebt geïnvesteerd in het buitenland genoteerd is. Dat komt omdat landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben. Het Nederlandse dividendbelastingtarief is 15%. Afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het land waar dividendbelasting wordt ingehouden, wordt er soms meer dan het Nederlandse dividendbelastingtarief (15%) ingehouden. Als je dit verschil niet terug kan krijgen via de belasting, wordt dat dividendlekkage genoemd.

Voorbeeld van dividendlekkage VWRL

Onderstaand een hypothetisch voorbeeld om aan te geven hoe dividendlekkage werkt.

Stel je hebt de populaire VWRL ETF in je portefeuille die genoteerd is in de Nederland. De VWRL ETF bevat aandelen van over de hele wereld, ook een aandeel dat genoteerd is in Costa Rica. Dat land heeft geen belastingverdrag met Nederland waarin is opgenomen dat er dividendbelasting kan worden teruggevorderd.

Stel dat het Costa Ricaanse aandeel een dividend van €10 per aandeel uitkeert. In Costa Rica wordt 30% dividendbelasting uitgekeerd. Van die €10 blijft er €7 over. Het verschil daartussen, €3, is het bedrag dat aan belasting moet worden afgedragen.

Wanneer er een belastingverdrag zou zijn geweest tussen Costa Rica en Nederland waarin zou zijn opgenomen dat er maar 15% dividendbelasting betaald hoeft te worden, zou het dividendbedrag uitkomen op €8.5. Dat scheelt €1.5 per aandeel aan dividendbelasting wat je niet zou hoeven betalen als Costa Rica en Nederland een belastingverdrag hadden gehad.

Teveel ingehouden dividendbelasting kan je terugvragen via je belastingaangifte.

Dividend bij ETFs: distributing vs accumulating

In het kort betekent het dat bij distributing ETFs het dividend uitgekeerd wordt en bij accumulating ETFs het dividend automatisch herbelegd wordt. Bij accumulating ETFs is het dividend dus verwerkt in de prijs van de ETF. Als je meer wilt lezen over verschil tussen accumulating en distributing fondsen, raad ik je aan het volgende artikel te lezen: Wat is het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF?

Hoe kan je dividendlekkage voorkomen?

Het is verstandig om te checken of je dividendbelasting hebt betaald. Dit kan je doen door te kijken naar de jaaropgave van het beleggingsplatform wat je gebruikt. Op de jaaropgave is te zien voor welke aandelen je dividendbelasting hebt betaald en in welke valuata. Deze informatie kan je gebruiken bij je belastingaangifte om dividendlekkage voorkomen.

Nederlandse dividendbelasting kan je aftrekken in box 1 en buitenlandse dividendbelasting kun je aftrekken in box 3. Zoals hierboven beschreven kan dat enkel indien Nederland een belastingverdrag heeft met het land waar je aandelen genoteerd zijn.

Verder is het goed om na te gaan of er een belastingverdrag is tussen Nederland en het land waar de aandelen die je hebt gekocht worden verhandeld. Als er geen verdrag is, kun je ook geen dividendbelasting terugvragen. Via deze link kan je zien met welke landen, Nederland een belastingverdrag heeft gesloten.

Als je aandelen bezit die zijn genoteerd in Amerika is het verstandig om elke 3 jaar het W-8BEN formulier in te vullen zodat je geen 30% maar 15% dividendbelasting hoeft te betalen. Vaak heeft het beleggingsplatform waar je handelt een mogelijkheid om dit formulier digitaal in te vullen.

Ter info, in onderstaande youtube video een mooie beknopte uitleg over dividendlekkage.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *